Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wiem, że temat wylewek był poruszany wielokrotnie, ale nie znalazłem nigdzie informacji która mnie interesuje.

Jeżeli jest już odpowiedź o ktoś może podesłać link to będę wdzięczny.

Moje pytanie czy taki "Płynny jastrych cementowy zbrojony makrowłóknami" ma nadal zalety jastrychu cementowego, czy może to tylko marketing i tak naprawdę bliżej mu do anhydrytu i jego cech?

Zasadniczo to nie chcę mieć wylewki anhydrytowej, ze względu na jej wady, ale wiem, że standardową wylewkę cementową półsuchą nie jest łatwo wykonać aby otuliła wszystkie rurki i zakamarki.

Mam na myśli inne wady niż cena oczywiście?

https://forum.murator.pl/topic/265563-p%C5%82ynny-jastrych-cementowy-zbrojony-makrow%C5%82%C3%B3knami-wady/

Włókna to zbrojenie rozproszone. Poza tym jest tam trochę więcej dodatków. Należy stosować tym bardziej, że producent płynnego podkładu podłogowego zobowiązany jest wykonać zgodnie z zamówioną wytrzymałością na ściskanie i zginanie. W Niemczech stosowany od co najmniej 30 lat.
Włókna w jastrych cementowym to standard.

A co to są makrowłókna?

Zasadniczo to i to jest zbrojeniem, jednak standardowe włókna w posadzce cementowej są do zbrojenia przeciwskurczowego i tylko do tego.

Makrowłókna to odpowiednik normalnego zbrojenia, którego działanie nie kończy się gdy beton/cement wyschnie.

Jednak, nie o to mi chodziło, tylko bardziej o sam produkt.

W sumie tak sobie pomyślałem:

Ten produkt jest drogi, ale skutecznie wypełnia miejsca pod rurkami od ogrzewania, ciekawe czy nie można by wyleć cienkiej warstwy takiej posadzki cementowej, np aby rurki zatopić do połowy, a resztę już nałożyć standardowej posadzki cementowej miksokretem - oczywiście dodają plastyfikatorów i zbrojenia włóknami?