aston84 13.11.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Witam Wiem, że temat wylewek był poruszany wielokrotnie, ale nie znalazłem nigdzie informacji która mnie interesuje.Jeżeli jest już odpowiedź o ktoś może podesłać link to będę wdzięczny. Moje pytanie czy taki "Płynny jastrych cementowy zbrojony makrowłóknami" ma nadal zalety jastrychu cementowego, czy może to tylko marketing i tak naprawdę bliżej mu do anhydrytu i jego cech? Zasadniczo to nie chcę mieć wylewki anhydrytowej, ze względu na jej wady, ale wiem, że standardową wylewkę cementową półsuchą nie jest łatwo wykonać aby otuliła wszystkie rurki i zakamarki. Mam na myśli inne wady niż cena oczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Włókna w jastrych cementowym to standard.A co to są makrowłókna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.11.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Włókna to zbrojenie rozproszone. Poza tym jest tam trochę więcej dodatków. Należy stosować tym bardziej, że producent płynnego podkładu podłogowego zobowiązany jest wykonać zgodnie z zamówioną wytrzymałością na ściskanie i zginanie. W Niemczech stosowany od co najmniej 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 14.11.2021 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Włókna w jastrych cementowym to standard. A co to są makrowłókna? Zasadniczo to i to jest zbrojeniem, jednak standardowe włókna w posadzce cementowej są do zbrojenia przeciwskurczowego i tylko do tego. Makrowłókna to odpowiednik normalnego zbrojenia, którego działanie nie kończy się gdy beton/cement wyschnie. Jednak, nie o to mi chodziło, tylko bardziej o sam produkt. W sumie tak sobie pomyślałem: Ten produkt jest drogi, ale skutecznie wypełnia miejsca pod rurkami od ogrzewania, ciekawe czy nie można by wyleć cienkiej warstwy takiej posadzki cementowej, np aby rurki zatopić do połowy, a resztę już nałożyć standardowej posadzki cementowej miksokretem - oczywiście dodają plastyfikatorów i zbrojenia włóknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts