Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ilość kabla elektrycznego w domu

Recommended Posts

Cześć, ceny są jakie są więc chciałem kupić kable elektryczne gdzieś w okolicy może komuś zostalo z budowy czy cos w ten deseń. Ktoś mi może powiedzieć ile mu poszło +/- kabli 3x2,5 oraz 3x1,5? Dom parterowy 135m2 użytkowej. Wszystkiego nie kupię ale chociaż większość sobie przygotuje już. Żadnej automatyki itp itd tylko gniazdka + oświetlenie

Po południu, jak znajdę faktury za kable, to podam (edycja) ile m i jakiego kabla poszło, ale 2,5 na pewno poszło najwięcej.

Masz projekt instalacji elektrycznej? Na tej podstawie mogą Ci wyliczyć zapotrzebowanie w hurtowni.

Z dodatkowych kabli, to u siebie kładłem jeszcze skrętkę. Możesz kupić karton z 305 mb. Polecam brać tylko 100% Cu, 8 żył np. Bitner kat. 5e. Do tego kabel 4 lub 5x 3,5 400V.

Nie mam projektu, własnie szukam projektantki żeby to zrobić bo mam problem z oświetleniem tzn nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze :) (do PnB nie był wymagany a chciała architekt za to 600pln, projekt indywidualny, więc postanowiłem ze zrobie to z projektantem wnętrz)

Skrętke będę kładł też, chce mieć gniazdka informatyczne w domu w kilku punktach. Pracuje w IT ale wypadłem z takiego obiegu ;) karton wezmę na pewno.

Ogólnie sąsiad pracuje w hurtownii elektrycznej i mam te kable w cenie netto, 300pln za 1,5 420pln za 2,5 ale widzę iż można go gdzieś dostać taniej na olx itp stąd pytanie lepiej mieć te 500~~ w kieszeni.

sam sobie +/- rozryowałem co i jak z grubsza żeby znać ilość to powiedzmy samych gniazdek 45 sztuk, w gabinecie sajgon bo tv+ 4 monitoruy + audio+ drukarka+2/3 PC itp itd ... :D

cdb6b9f582d10884.png

Edytowane przez martingg

Budowa to suma tysięcy decyzji i 1000 wydatków.

Dobrze wróży, że starasz się szukać oszczędności także w ten sposób :yes:

Warto ich szukać na każdym kroku. My też podeszliśmy w taki sposób do budowy (np. angażując własne ręce, czas na szukanie, transport etc.) i dzięki temu wydatki znalazły się na akceptowalnym poziomie.

Olx, oferteo, wyszukiwarka, telefon i poczta pantoflowa to narzędzia z których warto korzystać.

PS. zwróć tylko uwagę, czy kupujesz 100% miedź (jeśli Ci na tym zależy). Dużo jest towaru no-name.

Po 17 dam znać ile u mnie wyszło cenowo i ilościowo.

PS Prowadzisz dziennik budowy na forum? chętnie poczytam :)

Edytowane przez Sativum