Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mieszkam w starej kamienicy. Na korytarzu jest stary parkiet, na który chcę położyć płytki/gres? Nie chcę go zdejmować a chciałam położyć płytki - gres. Czy mogę bezpośrednio na parkiet (po uprzednim oczyszczeniu) nałożyć nivorapid szybko wiążąca zaprawa cementową (zaprawą naprawczo-szpachlową, o dużej wytrzymałości) i na to obojętnie jakim klejem położyć gres?

Jeśli nie proszę o podpowiedź - co mam zrobić i jakiego produktu użyć. Dodam tylko, że fachowiec już raz położył gres na ten parkiet na klej poliuretanowy ale trzeba było je zdjąć bo klej nie sechł.

https://forum.murator.pl/topic/265576-p%C5%82ytkigres-na-starym-parkiecie/

Żadnej zaprawy cementowej wyrównawczej itp.

Sprawdzić na małej powierzchni i kilku płytkach klej poliuretanowy dwuskładnikowy bezpośrednio na parkiet i gres.

Jeśli po związaniu i powiedzmy 2 tygodniowym częstym użytkowaniu podłogi nie odpadnie to będzie jedyna możliwość. Jeśli parkiet ma służyć tylko jako podwyższenie powierzchni to można ewentualnie zmatowić powierzchnię lakieru grubym papierem ściernym a następnie posmarować go hydroizolacją 2 składnikową Mapei Mapelastic.

Na to gres kleimy normalnym klejem odkształcalnym

Edytowane przez Mareks77
https://forum.murator.pl/topic/265576-p%C5%82ytkigres-na-starym-parkiecie/#findComment-7962304