gp69 14.11.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Szukam pomysłu na tymczasową kotłownię do domu w trakcie wykańczania. Mam rozprowadzone rurki do wodnego ogrzewania podłogowego i CWU.Docelowo planuje pompę ciepła PW, ale na razie nie mam na to kasy. Poza tym przez najbliższe kilka lat dom nie będzie zamieszkany, od czasu do czasu będą wykonywane prace wykończeniowe. Szukam więc jakiegoś prostego, taniego, tymczasowego rozwiązania, opartego na prądzie, które by dało radę w zimie utrzymać temperaturę 10-15 stopni i podgrzać trochę wody do umycia się.Obciążenie cieplne budynku wynosi 5,8 kW Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasonOgg 14.11.2021 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Klima, Na razie ogrzeje, pomoże osuszyć po poszczególnych etapach prac, i zostanie na przyszłość do chłodzenia w upalne lato.i mały bojler co by ciepła woda była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.11.2021 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Dom jest parterowy, rozłożysty. By go ogrzać, instalacja klimatyzacji musiałaby być rozbudowana.Chłodzenie będzie zbędne. Dzięki okapom, w lecie słońce nie wpada do domu.Myślałem raczej a jakimś bojlerze (z wężownicą?), który dawałby ciepłą wodę, i wodę (glikol) w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_PL 14.11.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) Ja miałem ruropiec w zeszły sezon. Grzałka 4500W poszła do docelowego bojlera, część rzeczy z tego tymczasowego ogrzewania można później wykorzystać. Edytowane 14 Listopada 2021 przez Michal_PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.11.2021 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Ruropiec - wygląda ciekawie, ale nie znajduję o tym wynalazku wielu informacji.Czy to ogrzewa też CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.11.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Kupujesz grzałkę np 6kW z trzema grzałkami 2kW w sumie.Ładujesz to do do rury np 2 cale.Do tego pompka, naczynie przeponowe i grupa bezpieczeństwa.Elektrycznie podpinasz pod stycznik na 3 fazy, jakieś sterowanie i masz kocioł za 600-700zl.Do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.11.2021 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Dzięki za podsunięcie tego ciekawego pomysłu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.11.2021 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Ja miałem ruropiec w zeszły sezon. Grzałka 4500W poszła do docelowego bojlera, część rzeczy z tego tymczasowego ogrzewania można później wykorzystać. Czy to jest jakiś gotowy (do kupienia) zestaw ? Co jest w tej skrzynce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.11.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 (edytowane) https://allegrolokalnie.pl/oferta/kociol-elektryczny-wodny-9kw-pulkownik-co-i-cw Albo szukaj kotłów firmy kospel i elterm. Edytowane 14 Listopada 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_PL 14.11.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Czy to jest jakiś gotowy (do kupienia) zestaw ? Co jest w tej skrzynce ? Ruropiec jest składany z kształtek ocynkowanych. Główna rura w moim przypadku to 2" o długości 45cm. Koszt z naczyniem to 330zł + grzałka. Mam jeszcze poskładanego ruropieca. Skrzynka to AFRISO Zestaw mieszający z rozdzielaczem AZB555 https://www.afriso.pl/katalog-online/afriso/zestawy-mieszajace-primobox-azb-trzy-obiegi-grzewcze/produkt/7655500 Można go kupić za 5000zł, Jak się policzy wszystkie elementy które zawiera to cena nie jest taka wysoka i wszystko jest niewielkiej estetycznej skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.11.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.11.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 a czemu ta rura z grzałką nie jest w otulinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.11.2021 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) a czemu ta rura z grzałką nie jest w otulinie? W jakim celu? Straty są na tyle niskie, że nie ma potrzeby jej izolować. U mnie np w podłogówce jest 850m rury PEX. To ile strat będzie miała tak krótka rura z kociołka? Edytowane 15 Listopada 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.11.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 a może coś takiego -> https://www.fuego.pl/elterm-strzelec-3-kw.html?gclid=Cj0KCQiAys2MBhDOARIsAFf1D1cCPgc-nFYj5H6omiNhX8ya1tZ0leJb0hYVjoNRHuWmBSZ2w13b-z4aAuHtEALw_wcB. Zaczynam żałować że nie zamontowałem czegoś takiego czekając na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.11.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Nadaje się.Tylko że w większe mrozy, zabraknie mocy na grzanie w taniej taryfie Potrzebowałbyś 2 takich.Chyba że jest w domku często, to można dostawić jakąś farelkę, co jest kłopotliwe, bo trzeba nią także jakoś sterować. Do kompletu potrzebujesz dołączyć grupę bezpieczeństwa i naczynie przeponowe. Sam bym jednak wolał dorobić jakiś kociołek o mocy minimum 6kW z grzałką 3x2kW.Będzie równe obciążenie siecihttps://allegro.pl/oferta/grzalka-do-ogrzewacza-wody-6kw-3x2kw-g-1-1-2-6777932406 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Ja bym się nie bawił w prowizorki, tylko kupiłbym używanego Kospela (na OLX jest kilka nawet poniżej tysiąca) - w ładnej obudowie wszystko razem (pompa obiegowa, naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa, sterownik, bypass itd.). A jakbym sprzedawał, to w dzisiejszych czasach jeszcze pewnie bym na nim zarobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 16.11.2021 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Pewnie, ja po prostu wszystko miałem założone łącznie z piecem a 1,5 roku jechałem na kominku z DGP, smiało się mogłem dogrzewać takim cudem.Piec i tak pracuje w sumie cały czas na minimalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts