Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatraczek w łazience

Recommended Posts

Taka sytuacja - w łazience na parterze miałem wyprowadzony przewód, pod który mogłem podpiąć wiatraczek.

Natomiast na piętrze tego nie mam. Jest kanał wentylacyjny, którym mogę puścić przewód na strych i tam podłączyć, no ale to raczej średnio dobry pomysł.

Miał ktoś podobny problem? Idealnie, jeśli włącznik światła byłby połączony z włączaniem wiatraczka, jak mam na dole, ale czy w takiej sytuacji to w ogóle wykonalne?

W jednym z hoteli widzialem takie rozwiązanie -/moderowano/

Edytowane przez finlandia
linki reklamowe

Taka sytuacja - w łazience na parterze miałem wyprowadzony przewód, pod który mogłem podpiąć wiatraczek.

Natomiast na piętrze tego nie mam. Jest kanał wentylacyjny, którym mogę puścić przewód na strych i tam podłączyć, no ale to raczej średnio dobry pomysł.

Miał ktoś podobny problem? Idealnie, jeśli włącznik światła byłby połączony z włączaniem wiatraczka, jak mam na dole, ale czy w takiej sytuacji to w ogóle wykonalne?

Oczywiście że wykonalne, kładziesz przewód od wyłącznika do wentylatora i już. Można też bawić się ze sterowaniem bezprzewodowym i wtedy wystarczy doprowadzić zasilanie do wentylatora.

Natomiast na piętrze tego nie mam.

Czy to jest jeden, ten sam kanał wentylacyjny? Jeśli tak, to nie powinno być dwóch wiatraczków.

PS. Przewody elektryczne w kanale wentylacyjnym, to chwyt poniżej pasa.

No tak, ale to wymaga kucia w ścianie ;-)

Czego się spodziewałeś że doradzimy zasilanie wentyla po wifi? Nie poprowadzono przewodu do otworu wentylacyjnego to albo zostawiasz tak jak jest albo doprowadzasz zasilanie. Może od wyłącznika do lamp są położone 4 żyły i sufit podwieszany to można coś pokombinować.