Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza - czy to ma sens?

pershing1899op.pl

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam następujące pytanie odnośnie ocieplenia poddasza. Za 3-4 lata mam zamiar adaptować poddasze (obecnie wykończony parter, na poddaszu umieszczony jest rekuperator). Pomyślałem, że zrobię od razu ocieplenie dachu (między krokwie 15cm wełny, jako druga warstwa 20cm) i tez tak zacząłem robić. Tylko teraz pojawia się pytanie czy zimą nie będzie problemu? Chodzi o koszty ogrzewania. Obecnie na dobę spałam 10m3 gazu, czy po ociepleniu dachu spalanie się zmniejszy? Może lepszym pomysłem by było ocieplic sam strop?

Jak wiadomo ciepło idzie do góry, na poddaszu obecnie mam 8-12st, a na dole 22.

na poddaszu umieszczony jest rekuperator

Jeśli już tak jest, to sugeruję jednak ocieplić, by nie pojawił się problem z kondesacją.

Tak, jak pisze Pandzik - konieczne jest wentylowanie. Kratki nawiewne lub dorób reku - szczególnie jeśli zamierzasz dać tam pomieszczenia w których będą przebywać ludzie.

Obecnie na dobę spałam 10m3 gazu, czy po ociepleniu dachu spalanie się zmniejszy? Może lepszym pomysłem by było ocieplic sam strop?

Powinno zmaleć. Jeśli ocieplasz dach, to ocieplanie stropu (między ogrzewanymi kondygnacjami) jest mało istotne.

Na poddaszu na razie nikt nie będzie mieszkał tylko będzie jeden duży strych bez wydzielonych pomieszczen. Rekuperator jest nad jętkami.

Czy dobrym pomysłem obecnie by była na poddaszu wentylacja grawitacyjna? Mam dwa okna na szczytach oraz 4 kanałowy komin wentylacyjny (początkowo w domu miała być wentylacja grawitacyjna, dopiero po budowie komina zmiana decyzji na WM). Kanały obecnie są zamknięte.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie poddasza, to mam rozprowadzone DGP, więc mogę ewentualnie uruchomić jeden kanał na poddaszu. Tylko czy faktycznie jest sens tam grzac?

Podpinam się z pytaniem.

Mam parterówkę, na poddaszu będzie tylko w części stryszek z wejściem z garażu po składanych schodach.

Zamierzam ocieplić połacie (dach dwuspadowy) a nie strop, bo na stryszku będzie rekuperator, a zaczynam się zastanawiać, czy nie wrzucić tam także zbiornika na cwu 150l.

Wtedy jeden z kanałów wm puszczę na poddasze, aby usuwać ewentualną wilgoć (ocieplenie pianą między krokwiami). Jeśli jest możliwość sterowania kanałami wm w jakiś sposób (coś jak by-pass), to bym sobie włączał i wyłączał zdalnie lub czasowo ten jeden kanał na poddaszu.

Czy ktoś ma takie rozwiązania? Ewentualnie może podpowiedzieć coś lub odradzić, jeśli są przeciwwskazania?