Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie jest ryzyko wyłączania instalacji z powodu wzrostu napięcia?

ezg2014

Recommended Posts

Zastanawiam się nad instalacją fotowoltaiki. Ale wyczytałem, że taka instalacja może się automatycznie wyłączyć w słoneczne dni, kiedy będzie zbyt duże napięcie w sieci spowodowane zbyt dużą produkcją prądu przez fotowoltaikę.

Na mojej ulicy jest 10 domów. W 4 czterech z nich jest instalacja PV. W 3 domach instalacja 10kw, a w jednym bardzo duża instalacja, ale nie wiem dokładnie jaka , bo sąsiad "nic nie wie, bo to syn załatwiał". Ponadto w mojej dzielnicy jest kilka (naliczyłem ok. 10-12) instalacji. Wg moich najbliższych sąsiadów nie ma wyłączeń. Ale jedna instalacja jest chyba od 2 lat, a pozostałem krócej (kilka miesięcy).

Jak się wprowadziłem 8 lat temu to były spadki napięcia. I wtedy usłyszałem od fachowców z zakładu energetycznego, że sieć jest stara.

Czy w takiej sytuacji jest duże ryzyko wyłączeń instalacji?

Najprościej jest zmierzyć napięcie na każdej z faz - i wtedy będzie wszystko jaśniejsze niż pisanie kto i ile ma w okolicy - tym bardziej , że niektóre domy mogą być podłączone do innych transformatorów i ich instalacje nie będą miały wpływu na Twoją.

Pomiar w słoneczny dzień - da Ci miarodajne wskazanie jak dużo może instalacja przyjąć.

Najlepiej zrobić to wieczorem - powinieneś wiedzieć jaki jest spadek napięcia na każdej z faz......a w słoneczny dzień będziesz widział jaki jest wzrost. Z tego można się dowiedzieć czy zakres ustawień falownika będzie powodował czy też nie wyłączenie w dni z przewagą Słońca.

Tego nikt Ci nie powie zaocznie, nie znając stanu rzeczywistego sieci wokół Ciebie. I daruj sobie pomiary napięcia faz, bo niewiele one powiedzą.

Powiedzą. Jak bez PV wyglądają tak:

attachment.php?attachmentid=454794

To po montażu PV wykres produkcji będzie wyglądał jeszcze gorzej niż:

attachment.php?attachmentid=453501

Polecam lekturę całego powyższego wątku.