Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pod posadzką 30cm

dasein

Recommended Posts

Niby deklaracje producentów są takie że do 20cm EPS 100, a powyżej EPS 150.

Garaż będzie ogrzewany? Ja bym raczej garażu nieogrzewanego nie izolował styropianem od gruntu. No chyba że chcesz faktycznie grzać auta.

Na cokoły poniżej gruntu raczej bym dał XPS zamiast EPS.

A tak na marginesie nie lekka przesada z tymi 30cm?

Dzięki za odpowiedź.

Tak miałem w projekcie i dopiero teraz zorientowałem się, że to niestandardowa wartość.

Mam już wylaną płytę, więc teraz czymś muszę to uzupełnić do punktu 0.

Koszt EPS150 mocno uderzy po kieszeni.

Można czymś te 10 cm uzupełnić np. chudziakiem a 20 cm dać EPS100?

Ewentualnie sprawdzi się 30 cm EPS100 i siatka w wylewce?

Mam pytanie odnośnie wymaganej twardości styropianu pod posadzką. W projekcie mam 30 cm styropianu i wpis, że musi być to styropian minimum CS(10) 100.

Taka wartość jest wystarczająca? Pod garaż dać mocniejszy np. EPS 150?

Przekr-j.png

Zatrudnij innego projektanta płyty (firmy specjalizujące się w wykonywaniu płyty mają swoich).

Poczytaj megawątek o płytach.

Tu widać projektant płyty był wyłącznie konstruktorem z klapkami na oczach na wszystko inne. Masz zbrojenie tradycyjne górą i dołem po całości (koszmarny, zazwyczaj zbędny koszt) a płyta jest tak zrobiona, że zamiast poprawiać parametry energetyczne to pogarsza.

Masz tylko 50 cm od świata zewnętrznego do niezaizolowanego betonu który przewodzi ciepło z samego domu i co gorsza z wylewki grzewczej. Przede wszystkim jak już robisz płytę, to dajesz XPS pod płytę i łączysz z termoizolacją ścian. Do tego na płycie nie dajesz bloczka betonowego, tylko materiał o jak najlepszych parametrach izolacyjnych. Na wysokości wylewki grzewczej (najcieplejsza rzecz wewnątrz domu) masz cieńszą termoizolacje na ścianie - tu powinna być grubsza (co najmniej taka, jak wyżej). W gruncie tylko XPS - a tu Ci projektant wpisał EPS. Obróbka blacharska między XPS a EPS - po co ten mostek termiczny i to na wysokości wylewki grzewczej?

Jak dasz XPS pod płytę, to na dajesz tylko kilka centymetrów dla ukrycia instalacji (a są i tacy, co robią płyty grzewcze i nie dają dodatkowego EPS i wylewki - taniej i lepiej, ale trzeba mieć dobrą ekipę, żeby płyta idealnie trzymała poziom i trzeba ją zatrzeć). A kilka centymetrów niewiele siądzie - przy 30 jak siadzie o 1% to przy płytkach w łazience zauważysz. Przy 5cm nie.

Generalnie kto Panu to tak spiiiiiilił?

Edytowane przez Kaizen

Można jeszcze w jakiś sposób poprawić termoizolacyjność domu?

Daj na zewnątrz 20cm XPS zamiast 15cm, alemin 25cm poniżej poziomu posadowienia płyty . Możesz też zamiennie wykonać opaskę z płyty 10cm styropianu poziomo. No i bez obróbki blacharskiej.

Jeszcze jeden ładny, wiele mówiący kwiatek: "styropian fasadowy 20cm"

A kierbud co na to wszystko?

Nic. Jak każdy, podpisze się w DB zbiorczo raz na pół roku.

A jaką dać długość tej opaski - 60 cm będzie ok?

Zrobić tak jak na A czy może brać pod uwagę też opcję B i C.

Z kierownikiem budowy będę rozmawiał w najbliższym czasie na budowie.

Opaska.png

Nie ruszaj podbudowy. I tak masz głęboko posadowioną płytę - więc bez sensu tak głęboko kopać. Jak dasz opaskę wyżej to zmniejszy straty tego, co poniżej. Dlatego zakop w miarę płytko.