Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagadkowa przypadłość sterownika temperatury

Recommended Posts

Witam,

W każdym pomieszczeniu będę miał sterownik temperatury Thermoval TVT 40V CC do kabla grzewczego, w większości pomieszczeń próba podłączenia wyszła pozytywnie, w dwóch mam jednak problem, którego nie potrafię wytłumaczyć, może ktoś mnie oświeci co może być przyczyną.

Dodam, że sytuacja sprawdzana na TYM SAMYM sterowniku, w jednym miejscu działa poprawnie, w drugim nie.

Problem występuje na przewodzie 2,5mm2 idącym prosto do rozdzielni, bez połączeń po drodze. Miernik na przewodach pokazuje 233V, po podłączeniu do sterownika w jednym z pomieszczeń pokazuje 197V i wyświetlacz sterownika mruga z dużą częstotliwością, w drugim pokazuje 38V i wyświetlacz lekko mruga w dużych odstępach czasu. Teraz najdziwniejsze, NA WSZYSTKICH zaciskach sterownika pojawia się napięcie tj. na N, N1, S1, S2, COM(od czujnika temperatury). Na tej samej sztuce sterownika podłączonej gdzie indziej wszystko jest ok, brak napięcia na N i N1, sterownik działa i daje 230V

Jakieś pomysły?

Pieniędzy nikt za to nie brał, elektryka zrobiona metodą gospodarczą z pomocą kolegi. Jeżeli dobrze rozumiem to powinienem szukać luźnej N-ki w rozdzielni?

Przyznam szczerze, że nie rozumiem zależności problemu z N z pojawiania się napięcia na N sterownika temperatury po podłączeniu do niego wyłącznie L, pod jakim hasłem mogę się doszkolić w internecie?

Edytowane przez Jubilerr

Pieniędzy nikt za to nie brał, elektryka zrobiona metodą gospodarczą z pomocą kolegi. Jeżeli dobrze rozumiem to powinienem szukać luźnej N-ki w rozdzielni?

Przyznam szczerze, że nie rozumiem zależności problemu z N z pojawiania się napięcia na N sterownika temperatury po podłączeniu do niego wyłącznie L, pod jakim hasłem mogę się doszkolić w internecie?

Możesz szukać luźnej i możesz nic nie znaleźć.

Nie rozumiesz to podłącz żarówkę tylko do L i zmierz po stronie N jak dalej nie zrozumiesz to sobie odpuść naukę.

Proponuję zrobić podstawowe pomiary np. ciągłość przewodów grzewczych i zasilających, rezystancję izolacji.