Jubilerr 17.11.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Witam, W każdym pomieszczeniu będę miał sterownik temperatury Thermoval TVT 40V CC do kabla grzewczego, w większości pomieszczeń próba podłączenia wyszła pozytywnie, w dwóch mam jednak problem, którego nie potrafię wytłumaczyć, może ktoś mnie oświeci co może być przyczyną.Dodam, że sytuacja sprawdzana na TYM SAMYM sterowniku, w jednym miejscu działa poprawnie, w drugim nie. Problem występuje na przewodzie 2,5mm2 idącym prosto do rozdzielni, bez połączeń po drodze. Miernik na przewodach pokazuje 233V, po podłączeniu do sterownika w jednym z pomieszczeń pokazuje 197V i wyświetlacz sterownika mruga z dużą częstotliwością, w drugim pokazuje 38V i wyświetlacz lekko mruga w dużych odstępach czasu. Teraz najdziwniejsze, NA WSZYSTKICH zaciskach sterownika pojawia się napięcie tj. na N, N1, S1, S2, COM(od czujnika temperatury). Na tej samej sztuce sterownika podłączonej gdzie indziej wszystko jest ok, brak napięcia na N i N1, sterownik działa i daje 230V Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.11.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Błąd w podłączeniu przewodu N, dlatego takie objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jubilerr 17.11.2021 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 W rozdzielni? Bo w sterowniku wystarczy, że podłączę sam L aby były wyżej opisane objawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.11.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Ktoś wziął za to pieniądze więc niech poprawi, problem z N-em jak najbardziej a gdzie to już trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jubilerr 18.11.2021 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) Pieniędzy nikt za to nie brał, elektryka zrobiona metodą gospodarczą z pomocą kolegi. Jeżeli dobrze rozumiem to powinienem szukać luźnej N-ki w rozdzielni? Przyznam szczerze, że nie rozumiem zależności problemu z N z pojawiania się napięcia na N sterownika temperatury po podłączeniu do niego wyłącznie L, pod jakim hasłem mogę się doszkolić w internecie? Edytowane 18 Listopada 2021 przez Jubilerr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 pod jakim hasłem mogę się doszkolić w internecie?Hasło jest bardzo nielubiane i brzmi brutalnie - elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.11.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Pieniędzy nikt za to nie brał, elektryka zrobiona metodą gospodarczą z pomocą kolegi. Jeżeli dobrze rozumiem to powinienem szukać luźnej N-ki w rozdzielni? Przyznam szczerze, że nie rozumiem zależności problemu z N z pojawiania się napięcia na N sterownika temperatury po podłączeniu do niego wyłącznie L, pod jakim hasłem mogę się doszkolić w internecie? Możesz szukać luźnej i możesz nic nie znaleźć. Nie rozumiesz to podłącz żarówkę tylko do L i zmierz po stronie N jak dalej nie zrozumiesz to sobie odpuść naukę. Proponuję zrobić podstawowe pomiary np. ciągłość przewodów grzewczych i zasilających, rezystancję izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jubilerr 18.11.2021 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Sprawa rozwiązana, brakowało N na różnicówce, dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Sprawa rozwiązana, brakowało N na różnicówce, dziękuję za pomocI pewnie jeszcze 4-polowej zasilającej odbiorniki 1-fazowe, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 19.11.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Sprawa rozwiązana, brakowało N na różnicówce, I działała? No to gratulacje. Może bez fazy też będzie działała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.11.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 I działała? No to gratulacje. Może bez fazy też będzie działała? A skąd ma wiedzieć, raczej nie sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.11.2021 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Oj fachowcy fachowcy zazdrościcie, że udało mu się rozwiązać problem czy co, że ciągniecie jeszcze wątek. Zrobił to przy Waszej pomocy, podziękował i kropka. Jak zwykle brakuje Wam elementu "nabijania się z innych" PozdrawiamNieudacznik i Matołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts