PitCi 18.11.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Dzień dobry forumowicze.Otuż od kilku lat robiłem remonty w Polsce jak i w Niemczech i teraz gdy ponownie robie gladzie i malowanie w Polsce to napotykam sie na problem z ścianami po wymalowaniu...Przed malowaniem ściana jest idealnie wyszlifowana i ponadto wygruntowana tak,ze ściana jest idealnie gładka...jednakże po wymalowaniu takie cos wychodzi...(jak na zdjęciach) moze ktos z Was juz sie spotkał z takim czyms i doradzi o co tu chodzi,dlaczego tak sie dzieje??? Przesyłam linki do zdjęć tego co sie dzieje na scianie po wymalowaniu https://zapodaj.net/d9b51ed6595c3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/0a16af94fa959.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/20270d02f48f0.jpg.html Dziekuje za rady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Też się z tym spotkałem.....Według mnie to czasem stara warstwa farby lub cieniutka gładzi w czasie nakładania nowej przykleiła się do wałka. Nie wiem czy dobrze diagnozuję ale według mnie gruntowanie odbywało się samym nierozwodnionym unigruntem.Sam unigrunt nie wsiąknie wgłąb ściany tworząc tylko na samej powierzchni tzw. gumowatą gładką i świecącą warstwę. Pokrywanie tego czymkolwiek, farbą czy też gładzią szpachlową u mnie także przynosiło takie rezultaty. Czy podczas malowania nie zauważyłeś że na jego powierzchni czasem przykleja się gładź szpachlowa bądź stara powłoka malarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitCi 18.11.2021 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Też się z tym spotkałem.....Według mnie to czasem stara warstwa farby lub cieniutka gładzi w czasie nakładania nowej przykleiła się do wałka. Nie wiem czy dobrze diagnozuję ale według mnie gruntowanie odbywało się samym nierozwodnionym unigruntem. Sam unigrunt nie wsiąknie wgłąb ściany tworząc tylko na samej powierzchni tzw. gumowatą gładką i świecącą warstwę. Pokrywanie tego czymkolwiek, farbą czy też gładzią szpachlową u mnie także przynosiło takie rezultaty. Czy podczas malowania nie zauważyłeś że na jego powierzchni czasem przykleja się gładź szpachlowa bądź stara powłoka malarska. Podczas malowania wlasnie nie zauwazyłem aby poprzednia warstwa jakakolwiek by Mi sie przyklejała do wałka. A jeśli chodzi o gruntowanie to gruntowałem samym gruntem bez rozrabiania z wodą,nigdy nie rozrabiałem i było w porządku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 No skoro mówisz że ściana przygotowana i gładka idealnie a po malowaniu widać iż brakuje czegoś to musiało być na wałku tylko na nowo go zanurzyłeś i malowałeś nadal. Ścianę oglądasz gdy jest skończona, natomiast ja ten fakt przyuważyłem od razu. Gładź lub stara farba nie chce się trzymać ściany. 1. Unigrunt.2. Malowanie suchym wałkiem 3. Malowanie gęstą farbą4. Źle przygotowana ściana......... to chyba odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitCi 18.11.2021 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 No skoro mówisz że ściana przygotowana i gładka idealnie a po malowaniu widać iż brakuje czegoś to musiało być na wałku tylko na nowo go zanurzyłeś i malowałeś nadal. Ścianę oglądasz gdy jest skończona, natomiast ja ten fakt przyuważyłem od razu. Gładź lub stara farba nie chce się trzymać ściany. 1. Unigrunt. 2. Malowanie suchym wałkiem 3. Malowanie gęstą farbą 4. Źle przygotowana ściana......... to chyba odpada. No wlasnie nie widać ze brakuje czegoś na ścianie,nie ma żadnych dziur gdzie by było widać że skądś wałkiem ściągnąłem warstwę gładzi.Jest widać na ścianie takie jakby kratery jakby w niektórych miejscach farba by była położona ze 4 razy robiąc taką strukturę baranka.Dodatkowo widać ze w niektórych miejscach jest tzw efekt „ściany płaczu” jakby farba z niektórych miejsc spływała tworząc tzw efekt baranka (wszystko dokładnie widać na zdjęciach przy przybliżeniu zdjęcia) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 (edytowane) No ja raczej widzę dobrze. Na zdjęciu d9b51ed6595c3.jpg widać poziomy pas na którym są ubytkiZdjęcie 0a16af94fa959.jpg to baranek o którym wspominasz i jest on wynikiem przyklejania się do ściany pozostałości tego co zostało zdarte z pierwszego zdjęcia. Zdjęcie 20270d02f48f0.jpg widzę ścianę płaczu ale albo zostało to zdarte ze ściany albo podczas malowania z małym dociskiem farba jest ślizga powodując że wałek się nie obraca tylko suwa się po ścianie tworząc właśnie jakby zacieki. Zdjęcia nie oddają tego co widać w rzeczywistości.Jako fachowiec remontujący powinieneś wiedzieć więcej niż którykolwiek forumowicz. Edytowane 19 Listopada 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitCi 22.11.2021 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 No ja raczej widzę dobrze. Na zdjęciu d9b51ed6595c3.jpg widać poziomy pas na którym są ubytki Zdjęcie 0a16af94fa959.jpg to baranek o którym wspominasz i jest on wynikiem przyklejania się do ściany pozostałości tego co zostało zdarte z pierwszego zdjęcia. Zdjęcie 20270d02f48f0.jpg widzę ścianę płaczu ale albo zostało to zdarte ze ściany albo podczas malowania z małym dociskiem farba jest ślizga powodując że wałek się nie obraca tylko suwa się po ścianie tworząc właśnie jakby zacieki. Zdjęcia nie oddają tego co widać w rzeczywistości. Jako fachowiec remontujący powinieneś wiedzieć więcej niż którykolwiek forumowicz. No...Mareczku jednak źle widziałeś ze zdjęć. Żadnych ubytków na ścianie nie było. Sprawdziłem wszystko,porobiłem testy i wyszło ze grunt był zbyt mocny i zeszkił gładź w paru miejscach przez co farba nie trzymała sie na tej zeszklonej gładzi a spływała z niej jak woda z rynny przez co osadzała sie niżej tworząc grubszą warstwę farby (jak baranek). Także Twój scenariusz niestety idzie do kosza. A co do tematu to aby zapobiec takim fuszerkom zalecam użycia emulsji podkładowej pod malowanie lub rozrobić grunt porządnie z wodą aby grunt nie był tak mocny(jeśli chodzi o powierzchnie gładzi) Temat wydaje Mi sie do zamknięcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.11.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 No...Mareczku jednak źle widziałeś ze zdjęć. Żadnych ubytków na ścianie nie było. Sprawdziłem wszystko,porobiłem testy i wyszło ze grunt był zbyt mocny i zeszkił gładź w paru miejscach przez co farba nie trzymała sie na tej zeszklonej gładzi a spływała z niej jak woda z rynny przez co osadzała sie niżej tworząc grubszą warstwę farby (jak baranek). Także Twój scenariusz niestety idzie do kosza. A co do tematu to aby zapobiec takim fuszerkom zalecam użycia emulsji podkładowej pod malowanie lub rozrobić grunt porządnie z wodą aby grunt nie był tak mocny(jeśli chodzi o powierzchnie gładzi) Temat wydaje Mi sie do zamknięcia Pozdrawiam Z tą teorią do kosza to chyba przesadziłeś. Wspomniałem że zdjęcia nie oddają pełni rzeczywistości. Podobne widoki miałem sam. Po drugie to od początku wspominałem że winowajcą całości jest unigrunt. Czyżbym uraził dumę sformułowaniem o fachowcu przychodzącym po radę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts