Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku 35m2

Mmasee

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, jestem w trakcie budowy domku do 35m2 na zgłoszenie.

Zgłoszenie zostało zaakceptowane i wszystko szło dobrze do chwili gdy zorientowaliśmy się że że złego miejsca mierzyliśmy odległość( przy zakupie działki były pokazane wbite pale, jednak okazało się że granicą jest w innym miejscu przy ponownym wytyczaniu geodety) . Na zgłoszeniu mam 4m z każdej strony, jednak teraz z jednej strony od działki od frontu(od ulicy) wychodzi 3m,

Jak wyczytałem jest to nadal zgodne z PB, oczywiście zrezygnowaliśmy z okien z tej strony.

Czy w takim wypadku mogę kontynuować budowę domku? Czy mogę dostać nakaz rozbiórki jeżeli zostalo popełnione odstępstwo od zgłoszenia?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Miejscowego planu zagospodarowania nie ma, zostało zgłoszone do starostwa o budowie tego budynku, dostarczona była mapka i jedynie ta odległość się nie pokrywa ze zgłoszeniem.

O jakie warunki techniczne chodzi bo przy zgłoszeniu nic takiego nie dostałem. Oczywiście cały budynek jest budowany zgodnie ze wszystkimi wytycznymi od starostwa,czyli 5m wysokości itd.

Pozdrawiam serdecznie,

Jeśli nie ma miejscowego planu zagospodarowania to dostajesz warunki zabudowy. To są prawdopodobnie wytyczne o których wspominasz.

Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie to akt prawny:

http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190001065/O/D20191065.pdf

dla Ciebie § 12.

Jeśli w warunkach zabudowy jest jasno określona odległość to moim zdaniem dla świętego spokoju powinieneś napisać wniosek o odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych lub przynajmniej dowiedzieć się w urzędzie co sądzą o owych 3m od granicy.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

Dokładnie przejrzałem zgodę i jest tam punkt w którym zapisano taka treść:

" Przedmiot zgłoszenia należy zlokalizować uwzględniając zapisy (..) o drogach publicznych"

I tyle jeżeli chodzi o lokalizację budynku.

Zarządca dróg już był i razem z nim rozmawiałem ze domek ma być 8m od asfaltu drogi, a w naszym wypadku jest 10m.

Więc jak dobrze rozumuje, w zapisach nie ma określonych odległości ważne aby spełniały warunki techniczne oraz odległości od drogi.

Pozdrawiam