ezg2014 20.11.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 Dom na wsi dotychczas używany jako letni. Dom stary, ale w dobrym stanie technicznym. Wkrótce będzie remont, żeby zrobić z niego dom całoroczny. Dotychczas dom ogrzewany kozą.Remont będzie bardzo duży, z wymianą instalacji, zrobieniem ogrzewania. Wszystko jeszcze przede mną, nawet projekt remontu. Dom ma być też ocieplony. I tu moje pytanie, jak ocieplać. Ściana jest z cegły o grubości 40-50cm. W środku ściany szczelina. Ile cm styropianu na ścianę? Czy wsypać coś do szczeliny w ścianie? W podłodze będzie 15cm styropianu i więcej się nie da ze względu na wysokość pomieszczeń. Gdyby było można zachowałbym ceglaną elewację. Ale jak wtedy ocieplić? Od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.11.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) Styropianu jak dasz w takim domu 12 grafitowego to ściany będą ciepłe wiem bo mam takie ściany a podłoga i styro to oczywiste że robisz podłogówkę i nawet nie myśl ani sekundy nad kaloryferami abyś nie zamknął sobie drogi w środek muru pod żadnym pozorem nic nie wsypuj ani nie wlewaj tak ma zostać .zapomniałbym w poddasze wpakuj co najmniej 30 cm wełny nawet najgorszej bo droga niczego nie zmienia tylko podczas układania jest lepsza potem nie ma większego znaczenia bo między najlepszą po 40zł/m2 a 10zł/m2 jest tak jak by różnica była na plus lub minus 3 cm . Edytowane 20 Listopada 2021 przez goguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 21.11.2021 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dzięki za pomoc. Szczelina w ścianie ma być od góry zamknięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.11.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Tak zamknięta ,u mnie jest zamknięta i suchotko w domu jak pieprz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crocket 11.03.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Mam następujący problem. Otóż mieszkamy z rodziną w domu z lat 80-tych (tzn wtedy był rozbudowywany, fundamenty są zapewne dużo starsze). Dom niestety jest nieocieplony i do tego bardzo duży (piwnice, parter i piętro łącznie jakieś 400 m2). Ostatnie rachunki za ogrzewanie (gaz - stary piec atmosferyczny) zwaliły nas z nóg - ponad 5 tys. za dwa miesiące. Jest jeszcze stary piec z podajnikiem na ekogroszek, ale cena węgla też jest wysoka. Wiem, że w pierwszej kolejności powinno się ocieplić cały budynek, ale obawiam się że koszta będą wręcz niebotyczne przy takiej kubaturze budynku. Może jakieś dofinansowanie z programu czyste powietrze, czy może zdecydować się na ocieplenie tylko częściowe? Co radzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2022 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Łazić po sieci i szukać i pytać.https://zacznijodtermostatu.pl/program-czyste-powietrze-i-ulga-termomodernizacyjna/ Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 14.03.2022 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Można częściowo, ale o dotację można wnioskować tylko raz, co najwyżej inwestycję można rozłożyć na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crocket 21.09.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Powoli bo powoli, ale zaczynam przymierzać się do częściowego ocieplania opisywanego wyżej starego i dużego domu. Mam zamiar zacząć od stropu dachowego. Jako strop mam płytę żerańską, a na niej jest papa, następnie jakaś warstwa cienkiego styropianu i nad tym krokwie pełne deskowanie znów papa i na koniec blacha trapezowa ocynkowana dosyć gruba i w bardzo dobrym stanie jak na te lata. I tu pojawia się pytanie jak dostać się na ten strop nie rozbierając fragmentu dachu? Czy można wykuć otwór w ścianie zewnętrznej wielkości małego okienka, żeby wejść na strop do środka i tam zamiast tego cienkiego styropianu położyć grubszą warstwę wełny? Dołączam zdjęcie. Czerwony kwadrat to miejsce ewentualnego otworu. Niebieska linia to górna krawędź płyty żerańskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.09.2022 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Są firmy, które wykują mały otwór i "wdmuchują" przez niego celulozę.IMHO najlepsze wyjście dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts