Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego domu z cegły

ezg2014

Recommended Posts

Dom na wsi dotychczas używany jako letni. Dom stary, ale w dobrym stanie technicznym. Wkrótce będzie remont, żeby zrobić z niego dom całoroczny. Dotychczas dom ogrzewany kozą.Remont będzie bardzo duży, z wymianą instalacji, zrobieniem ogrzewania. Wszystko jeszcze przede mną, nawet projekt remontu. Dom ma być też ocieplony. I tu moje pytanie, jak ocieplać. Ściana jest z cegły o grubości 40-50cm. W środku ściany szczelina. Ile cm styropianu na ścianę? Czy wsypać coś do szczeliny w ścianie? W podłodze będzie 15cm styropianu i więcej się nie da ze względu na wysokość pomieszczeń. Gdyby było można zachowałbym ceglaną elewację. Ale jak wtedy ocieplić? Od środka?

Styropianu jak dasz w takim domu 12 grafitowego to ściany będą ciepłe wiem bo mam takie ściany a podłoga i styro to oczywiste że robisz podłogówkę i nawet nie myśl ani sekundy nad kaloryferami abyś nie zamknął sobie drogi

w środek muru pod żadnym pozorem nic nie wsypuj ani nie wlewaj tak ma zostać .

zapomniałbym w poddasze wpakuj co najmniej 30 cm wełny nawet najgorszej bo droga niczego nie zmienia tylko podczas układania jest lepsza potem nie ma większego znaczenia bo między najlepszą po 40zł/m2 a 10zł/m2 jest tak jak by różnica była na plus lub minus 3 cm .

Edytowane przez goguś

• 3 months później...
Mam następujący problem. Otóż mieszkamy z rodziną w domu z lat 80-tych (tzn wtedy był rozbudowywany, fundamenty są zapewne dużo starsze). Dom niestety jest nieocieplony i do tego bardzo duży (piwnice, parter i piętro łącznie jakieś 400 m2). Ostatnie rachunki za ogrzewanie (gaz - stary piec atmosferyczny) zwaliły nas z nóg - ponad 5 tys. za dwa miesiące. Jest jeszcze stary piec z podajnikiem na ekogroszek, ale cena węgla też jest wysoka. Wiem, że w pierwszej kolejności powinno się ocieplić cały budynek, ale obawiam się że koszta będą wręcz niebotyczne przy takiej kubaturze budynku. Może jakieś dofinansowanie z programu czyste powietrze, czy może zdecydować się na ocieplenie tylko częściowe? Co radzicie? Pozdrawiam

• 6 months później...
Powoli bo powoli, ale zaczynam przymierzać się do częściowego ocieplania opisywanego wyżej starego i dużego domu. Mam zamiar zacząć od stropu dachowego. Jako strop mam płytę żerańską, a na niej jest papa, następnie jakaś warstwa cienkiego styropianu i nad tym krokwie pełne deskowanie znów papa i na koniec blacha trapezowa ocynkowana dosyć gruba i w bardzo dobrym stanie jak na te lata. I tu pojawia się pytanie jak dostać się na ten strop nie rozbierając fragmentu dachu? Czy można wykuć otwór w ścianie zewnętrznej wielkości małego okienka, żeby wejść na strop do środka i tam zamiast tego cienkiego styropianu położyć grubszą warstwę wełny? Dołączam zdjęcie. Czerwony kwadrat to miejsce ewentualnego otworu. Niebieska linia to górna krawędź płyty żerańskiej.strop ocieplenie.jpg