Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smart Home (przewodowy) w mieszkaniu kwoty,,,

Recommended Posts

Mamy mieszkanie w stanie deweloperskim 95 m2 (ostatnie piętro w bloku w Krakowie). W obecnych czasach przeznaczyliśmy za wiele na zakup mieszkania więc zanim się urządzimy liczymy każdą złotówkę. Ale wiemy, że stan deweloperski to najlepszy moment aby podjąć decyzję o takim systemie. Założenia mamy proste i minimalne, bo wypisaliśmy sobie (choć może są błędne), że potrzebujemy:

- sterowanie światłem

- sterowanie zasłonami (a każdy wspomina o roletach albo żaluzjach - no chyba iż powinniśmy brać pod uwagę i to to)

- głowice w grzejnikach

- sterowanie gniazdkami

- i być może sterowanie zamkiem w drzwiach

- w przyszłości klimą

Rozmawialiśmy z kimś przez tel i zaproponował nam uprzejmy pan rozwiązania Loxone ale orientacyjną cenę podał 37 tys netto.... (!) Spadliśmy z krzeseł bo oczekiwaliśmy niższych kwot...

Być może to była cena na odwal sie, ale jakaś cena. Teraz rozglądamy się za kimś sprytnym z Krakowa ale nawet nie wiemy gdzie szukać bo nie chcemy popełnić na tym etapie błędów ale też nie chcemy wydać fortuny... jeśli jest to możliwe.

Co zrobilibyście/wybrali albo kogo na naszym miejscu?

rozwiązanie open source na Home Assistant.

Kosztuje gorsze. Ale musisz część zrobić samemu.

Gotowy zamknięty system będzie w takich cenach jak podałaś.

Ja swoje rozwiązanie policzyłem w konfiguratorze grentona to wyszło tyle ze aż na chwile czkawki dostałem. Coś ponad 20 tys. Zrobiłem może za 1 tys.

Ale to trzeba mieć odrobinę pojęcia, trochę poczytać i się pouczyć. No albo zapłacić.

Opcja nr 2 zrobić każdą część osobno na jakiś rozwiązaniach typu apka na telefon ale to jest mega niewygodne.