monika_z_domem 24.11.2021 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Mamy mieszkanie w stanie deweloperskim 95 m2 (ostatnie piętro w bloku w Krakowie). W obecnych czasach przeznaczyliśmy za wiele na zakup mieszkania więc zanim się urządzimy liczymy każdą złotówkę. Ale wiemy, że stan deweloperski to najlepszy moment aby podjąć decyzję o takim systemie. Założenia mamy proste i minimalne, bo wypisaliśmy sobie (choć może są błędne), że potrzebujemy: - sterowanie światłem - sterowanie zasłonami (a każdy wspomina o roletach albo żaluzjach - no chyba iż powinniśmy brać pod uwagę i to to)- głowice w grzejnikach- sterowanie gniazdkami- i być może sterowanie zamkiem w drzwiach- w przyszłości klimą Rozmawialiśmy z kimś przez tel i zaproponował nam uprzejmy pan rozwiązania Loxone ale orientacyjną cenę podał 37 tys netto.... (!) Spadliśmy z krzeseł bo oczekiwaliśmy niższych kwot...Być może to była cena na odwal sie, ale jakaś cena. Teraz rozglądamy się za kimś sprytnym z Krakowa ale nawet nie wiemy gdzie szukać bo nie chcemy popełnić na tym etapie błędów ale też nie chcemy wydać fortuny... jeśli jest to możliwe. Co zrobilibyście/wybrali albo kogo na naszym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 24.11.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 rozwiązanie open source na Home Assistant. Kosztuje gorsze. Ale musisz część zrobić samemu.Gotowy zamknięty system będzie w takich cenach jak podałaś. Ja swoje rozwiązanie policzyłem w konfiguratorze grentona to wyszło tyle ze aż na chwile czkawki dostałem. Coś ponad 20 tys. Zrobiłem może za 1 tys. Ale to trzeba mieć odrobinę pojęcia, trochę poczytać i się pouczyć. No albo zapłacić. Opcja nr 2 zrobić każdą część osobno na jakiś rozwiązaniach typu apka na telefon ale to jest mega niewygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337856-Inteligentny-dom-dla-rozrzutnych-albo-naiwnych-inwestor%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekWaw 26.11.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Monika, jeśli jesteś nerdem, masz dużo wolnego czasu, a na laptopie masz system Ubuntu w którym jesteś biegła, to smiało możesz iść za dobrymi radami kolegów powyżej Będzie tanio i "zabawa" bez endu Edytowane 26 Listopada 2021 przez TomekWaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts