kamil2234 24.11.2021 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Hej, Mam prośbę do kolegów o odpowiedź na pytanie czy w miejscu gdzie idzie czerwona linia nie powinno być podciągu lub nadciągu. Pytam bo w tym miejscu będzie ściana działowa z porotheremu 11.5 - jak obliczyłem jej masa wyniesie jakieś 1,5 tony razem z zaprawą i pewnie 2 tony z tynkami. Strop jest zrobiony z żelbetu siatka o okach co 20 cm w obu kierunkach, górą i dołem. Grubość stropu 18 cm. Pytanie czy to błąd konstruktora - czy to akceptowalne. Dodam, że ten konstruktor popełnił sporo błędów w tym projekcie - natomiast tutaj nie mam wiedzy czy jest to błąd czy nie. Zastanawiałem się czy nie dać nadciagu w formie stalowego dwuteownika. Albo zrobić nadciąg z żelbetu o grubości ściany działowej - w tym wypadku max 12 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Rozpiętość stropu betonowego 4,25mb nie jest jakaś wielka więc ściankę działową spokojnie uniesie. Poza tym te twoje ok 2 tony będzie rozłożone na całą długość stropu także przy ścianach nośnych.Rozmiar oka w zbrojeniu jest dość spory więc w miejscu posadowienia ścianek działowych zagęścił bym zbrojenie.Dla świętego spokoju o ile brak będzie spoin pionowych możesz zastosować w dwóch pierwszych warstwach pręty zbrojeniowe. Jeśli zaprawa będzie cienkowarstwowa wykonaj bruzdę na całej długości ściany i wtop pręt w zaprawę cementową.To samo możesz zastosować w warstwie wyrównującej zaprawy która jest z reguły grubsza.Te zabiegi zwiększą stabilność ściany i spowodują równomierne rozłożenie ciężaru na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 W samej płycie żelbetowej nic nie zmieniaj wykonując nadciąg.Możesz dać oddzielny podciąg stalowy lub żelbetowy na płytą. Zapytaj konstruktora czy uwzględnił obciążenie ścianą działową.Normalnie zaprojektowany strop d=18cm bez problemu przeniesie takie obciążenia. Siatka 20cm x 20cm z jakich prętów ? #12 ?Pod ścianką powinno być zagęszczone zbrojenie płyty żelbetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts