Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robocizna za dach, mazowieckie

Mokebe

Recommended Posts

Cześć,

Mój generalny wykonawca zaproponował dla mnie lekko szokującą cenę 28k za materiał, 17,3k za robociznę (brutto).

Wykończenie dachu (blachodachówka, ława kominiarska, orynnowanie) o powierzchni 146m^2. Dach dwuspadowy, bez udziwnień.

Pogonić go za taką propozycję, czy w 2021 to norma, zwłaszcza pod Warszawą? Wydaje mi się, że to trochę dużo. Na tę część nie mam z nim umowy. Jeszcze.

Uprzejmie proszę jedynie o komentarze osób, które znają obecne ceny, najlepiej z autopsji. Że ktoś gdzieś kiedyś 10 lat temu zbudował za 10 tysięcy z materiałem włącznie w niczym mi nie pomoże, co najwyżej mnie sfrustruje ;)

Pozdrawiam,

Udało mi się znaleźć pod Warszawą sensowniejszego wykonawcę.

Materiał 24k, robocizna 9000.

Łącznie 33k, czyli jak u kolegi wyżej, tylko po podwyżkach ;) Bez deskowania niestety. Ale i tak cena ujdzie. Opinii trochę ma, pozytywne.

Raczej będzie trochę drożej niż u kolegi Sativum, ale nie aż tak tragicznie.

Uff.

Generalny wykonawca chciał mnie nieźle wyruchać na tym dachu. Ciekawe, bo za wszystko inne miał ceny bardzo konkurencyjne.

Tak, wszystko poza więźbą (tę robię u generalnego w ramach stanu surowego otwartego), deskowaniem (nie robię) i termoizolacją (będzie robiona osobno). W tej cenie też rynny, ławka kominiarska, wyłaz dachowy.

Płotki mam w projekcie, ale odpuściłem. Szkoda trzech tysi (2400 materiał 600 robocizna) za trochę rurki dookoła domu.

też nie mam płotku na śnieg i wyłazu+ stopni (nie mam komina) :D

To chyba spoko.

A ile za SSO wyszło u wykonawcy (z więźbą)?

Z kosztorysu wychodzi 180 000zł z robocizną. Ale fundament wyszedł 5000 PLN taniej, niż wynikało z kosztorysu do umowy, więc wykonawca wywiązał się z obietnicy tj. zabrał materiał, którego nawiózł za dużo (ma swój skład) i oddał za niego kasę + obniżył ceny za to, co spadło przez te kilka m-cy. Dom 100m+60m nieużytkowego poddasza.