Mokebe 26.11.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Cześć, Mój generalny wykonawca zaproponował dla mnie lekko szokującą cenę 28k za materiał, 17,3k za robociznę (brutto). Wykończenie dachu (blachodachówka, ława kominiarska, orynnowanie) o powierzchni 146m^2. Dach dwuspadowy, bez udziwnień. Pogonić go za taką propozycję, czy w 2021 to norma, zwłaszcza pod Warszawą? Wydaje mi się, że to trochę dużo. Na tę część nie mam z nim umowy. Jeszcze. Uprzejmie proszę jedynie o komentarze osób, które znają obecne ceny, najlepiej z autopsji. Że ktoś gdzieś kiedyś 10 lat temu zbudował za 10 tysięcy z materiałem włącznie w niczym mi nie pomoże, co najwyżej mnie sfrustruje Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 26.11.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Cena mnie nie szokuje. To za cały dach? Co z ociepleniem? Okolice Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 26.11.2021 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Za cały dach, ale bez ocieplenia. Za PUR i robociznę też będę musiał zabulić - osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 26.11.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Dla porównania - u mnie 180 m2 że wszystkim - więźba krokwiowo-jętkowa, papa, deskowanie, rynny plastikowe, poszycie blachodachówka, wełna 20 cm - 51 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 26.11.2021 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 No to masz o wiele taniej. Ja z deskowania zrezygnowałem (kosztowałoby 16k), wieźba nie jest uwzględniona (1500 za m^2 czyli kolejne 10k) i nie wiem ile PUR by kosztował. Czyli muszę podziękować za ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 26.11.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 U mnie deskowanie wyszło +8k. To była najtańsza opcja. Zadowolony jestem, prócz sposobu ułożenia wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benek161 27.11.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Podobny dach do Twojego. Robota wiosną tego roku: robocizna 10tys., Materiał (więźba, deskowanie, blacha, rynny itp) ok 22tys. Wszystko brane przed podwyżkami, sama blacha w tej chwili +50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 03.12.2021 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Udało mi się znaleźć pod Warszawą sensowniejszego wykonawcę. Materiał 24k, robocizna 9000. Łącznie 33k, czyli jak u kolegi wyżej, tylko po podwyżkach Bez deskowania niestety. Ale i tak cena ujdzie. Opinii trochę ma, pozytywne. Raczej będzie trochę drożej niż u kolegi Sativum, ale nie aż tak tragicznie. Uff. Generalny wykonawca chciał mnie nieźle wyruchać na tym dachu. Ciekawe, bo za wszystko inne miał ceny bardzo konkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 03.12.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 To cena z poszyciem + membrana? To chyba niezła cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 03.12.2021 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Tak, wszystko poza więźbą (tę robię u generalnego w ramach stanu surowego otwartego), deskowaniem (nie robię) i termoizolacją (będzie robiona osobno). W tej cenie też rynny, ławka kominiarska, wyłaz dachowy. Płotki mam w projekcie, ale odpuściłem. Szkoda trzech tysi (2400 materiał 600 robocizna) za trochę rurki dookoła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 03.12.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 też nie mam płotku na śnieg i wyłazu+ stopni (nie mam komina) To chyba spoko. A ile za SSO wyszło u wykonawcy (z więźbą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 03.12.2021 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 też nie mam płotku na śnieg i wyłazu+ stopni (nie mam komina) To chyba spoko. A ile za SSO wyszło u wykonawcy (z więźbą)? Z kosztorysu wychodzi 180 000zł z robocizną. Ale fundament wyszedł 5000 PLN taniej, niż wynikało z kosztorysu do umowy, więc wykonawca wywiązał się z obietnicy tj. zabrał materiał, którego nawiózł za dużo (ma swój skład) i oddał za niego kasę + obniżył ceny za to, co spadło przez te kilka m-cy. Dom 100m+60m nieużytkowego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.12.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Wiadomo. 20 cm było w cenie przy umowie na dach. Poza tym dodałem jeszcze na skosie +15 cm i na regipsach 2x15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts