Reku1 28.11.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Witam Mam do ułożenia styropin w trzech warstwach po 5cm pod ogrzewanie podłogowe.Czy dopuszczalne są różnice powiedzmy do 1cm.Prawdę mówiąc pierwszą warstwę już ułożyłem.Jeżeli taka różnica jest niedopuszczalna to można coś z tym zrobić?Planowane warstwy to:15cm styro,6,5cm wylewka,1,5cm(płytki/panel) Dziękuję za odpowiedź Edytowane 28 Listopada 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Zależy jaką grubą warstwę posadzki dasz. Jeśli zapewnisz wszędzie min 4 cm przy gipsowej lub 6-7 przy cementowej, to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.11.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 U mnie także strop był trochę nierówny.Przy wylewce dolali dodatkowe 2m3 anhydrytu, za które trzeba dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2021 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Zależy jaką grubą warstwę posadzki dasz. Jeśli zapewnisz wszędzie min 4 cm przy gipsowej lub 6-7 przy cementowej, to będzie ok. Dzięki za odp .Wylewka będzie cementowa.Łatwo zauważyć że przy planowanych poszczególnych grubościach warstw przy różnicy 1cm (licząc na milimetry ; ) ) "ugryzie" ; ) z grubości wylewkę czyli zejdzie ona na 5,5cm(chyba żeby ją zazbroic?)Anhydrytu wolałbym uniknąć=masakra cenowa. Styropian 5ka kupiony na całą kondygnację(tak zadecydowali wylewkarze gdy byli na wizji lokalnej)niby używali lasera ale..) a teraz ja się bujam) Edytowane 28 Listopada 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 U mnie także strop był trochę nierówny. Przy wylewce dolali dodatkowe 2m3 anhydrytu, za które trzeba dopłacić. Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z gipsu (anhydryt), na rzecz cementu - łatwiej i taniej wyrównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Dzięki za odp .Wylewka będzie cementowa.Łatwo zauważyć że przy planowanych poszczególnych grubościach warstw przy różnicy 1cm (licząc na milimetry ; ) ) "ugryzie" ; ) z grubości wylewkę czyli zejdzie ona na 5,5cm(chyba żeby ją zazbroic?)Anhydrytu wolałbym uniknąć=masakra cenowa. Styropian 5ka kupiony na całą kondygnację(tak zadecydowali wylewkarze gdy byli na wizji lokalnej)niby użzywali lasera ale..) a terazz ja się bujam) Pamiętaj, że taką posadzkę się układa. Zachowanie odpowiedniej grubości zależeć będzie od staranności wykonania/doświadczenia ekipy. Zacznij od zmierzenia wysokości obecnej podłogi względem ścian - znajdź najniższe i najwyższe punkty i wyrównaj całość tak by zachować minimum 6-7 cm, a tam gdzie niżej może dojść np. do 9 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2021 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Pamiętaj, że taką posadzkę się układa. Zachowanie odpowiedniej grubości zależeć będzie od staranności wykonania/doświadczenia ekipy. Zacznij od zmierzenia wysokości obecnej podłogi względem ścian - znajdź najniższe i najwyższe punkty i wyrównaj całość tak by zachować minimum 6-7 cm, a tam gdzie niżej może dojść np. do 9 cm Tak tylko "trzyma" mnie zakupiony styro i wiadomo-schody(tu wysokość stopnia nie do ruszenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.11.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z gipsu (anhydryt), na rzecz cementu - łatwiej i taniej wyrównaćCo jest do wyrównywania przy anhydrycie? Przyjechał ciągnik z suchym anhydrytem, podłączyłem im wodę, ustawili parametry na komputerze i lali. Dwóch pracowników chodziło z takimi rurkami w kształcie literki H i tylko pacali wylewkę, która sama się wyrównała. Poziom idealny. Samo wylewanie anhydrytu trwało godzinę na 125m2. Więcej w sumie czasu zajęło ustawienie wskaźników wysokości i czyszczenie węży, niż sama wylewka. Byli u mnie 2,5 godziny. Mogłem brać cementową, ale pewne względy... Za tą zapłaciłem 6200zł, za cementową z miksokreta byłoby wtedy.4000zł. 40zł/m2 brali, do tego za 2m3 dopłaty, jakoś po 600zł od 1m3. Edytowane 28 Listopada 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Co jest do wyrównywania przy anhydrycie?. wszystkie oferty jakie dostałem zakładały poziom 5 cm wylewki. Za każdy mm była dopłata. Dodam też że anhydryt jest zauważalnie droższy do położenia i jest problematyczny w miejscach o podwyższonej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2021 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Sytuacja jest nieciekawa Różnica 1cm to byłaby bajka Po "przelaserowniu" poszczególnych pomieszczeń okazuje się że różnica dochodzi do 3cm i to nawet w obrębie jednego pomieszczenia.I co w tej sytuacji? Do wyrównania poziomów użyć płyt styro o mniejszej grubości? Edytowane 28 Listopada 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Sytuacja jest nieciekawa Różnica 1cm to byłaby bajka Po "przelaserowniu" poszczególnych pomieszczeń okazuje się że różnica dochodzi do 3cm i to nawet w obrębie jednego pomieszczenia.I co w tej sytuacji? Do wyrównania poziomów użyć płyt styro o mniejszej grubości? Im więcej do wyrównania, tym bardziej anhydryt wyjdzie drogo. Sprawdź czy różnica nie wynika czasem z naprężeń - ułożenia płyt styropianowych. Tzn. zobacz czy przyduszenie płyty w miejscu różnicy wysokości nie powoduje ograniczenie problemu. połóż coś cięższego w tych miejscach i sprawdź jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2021 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Im więcej do wyrównania, tym bardziej anhydryt wyjdzie drogo. Sprawdź czy różnica nie wynika czasem z naprężeń - ułożenia płyt styropianowych. Tzn. zobacz czy przyduszenie płyty w miejscu różnicy wysokości nie powoduje ograniczenie problemu. połóż coś cięższego w tych miejscach i sprawdź jeszcze raz. Dzięki za pomysł ale ta opcja raczej odpada)Każda płyta styro jest osadzona na piance a oprócz tego sąsiednie płyty stykające się bokami ze sobą też popiankowane. W trakcie piankowania płyty zostały "przydeptane" ; ) kostkami brukowymi co by ich nie dźwignęło. Po położeniu pierwszej warstwy zacząłem się zastanawiać co z poziomem) Edytowane 28 Listopada 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.11.2021 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Jastrych dociśnie styropian - także poklejony, o ile nie dałeś czadu z pianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.11.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) wszystkie oferty jakie dostałem zakładały poziom 5 cm wylewki. Za każdy mm była dopłata. Dodam też że anhydryt jest zauważalnie droższy do położenia i jest problematyczny w miejscach o podwyższonej wilgotności. Wiem, bo sam musiałem dopłacać. Ponadto teraz zima. Jak przyjdzie mróz, to trzeba grzać. Ogrzewanie betonowej wylewki, chyba można właczyć dopiero po 4 tygodniach. Anhydryt po tygodniu. W trakcie piankowania płyty zostały "przydeptane" ; ) kostkami brukowymi co by ich nie dźwignęło. To je podniosło. Chyba że na każdą płytę dałeś po 5 kostek. Jaki masz czas oczekiwania na każdą z wylewek? Z ciekawości zadzwoniłem do firmy, która u mniei robiła wylewki. 45zl/m2, 700zl za każdy dodatkowy m3 anhydrytu. Termin do tygodnia. Edytowane 29 Listopada 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts