Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica poziomów

Reku1

Recommended Posts

Witam

Mam do ułożenia styropin w trzech warstwach po 5cm pod ogrzewanie podłogowe.Czy dopuszczalne są różnice powiedzmy do 1cm.

Prawdę mówiąc pierwszą warstwę już ułożyłem.Jeżeli taka różnica jest niedopuszczalna to można coś z tym zrobić?Planowane warstwy to:15cm styro,6,5cm wylewka,1,5cm(płytki/panel)

Dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez Reku1

Zależy jaką grubą warstwę posadzki dasz. Jeśli zapewnisz wszędzie min 4 cm przy gipsowej lub 6-7 przy cementowej, to będzie ok.

Dzięki za odp .Wylewka będzie cementowa.Łatwo zauważyć że przy planowanych poszczególnych grubościach warstw przy różnicy 1cm (licząc na milimetry ; ) ) "ugryzie" ; ) z grubości wylewkę czyli zejdzie ona na 5,5cm(chyba żeby ją zazbroic?)Anhydrytu wolałbym uniknąć=masakra cenowa. Styropian 5ka kupiony na całą kondygnację(tak zadecydowali wylewkarze gdy byli na wizji lokalnej)niby używali lasera ale..) a teraz ja się bujam)

Edytowane przez Reku1

Dzięki za odp .Wylewka będzie cementowa.Łatwo zauważyć że przy planowanych poszczególnych grubościach warstw przy różnicy 1cm (licząc na milimetry ; ) ) "ugryzie" ; ) z grubości wylewkę czyli zejdzie ona na 5,5cm(chyba żeby ją zazbroic?)Anhydrytu wolałbym uniknąć=masakra cenowa. Styropian 5ka kupiony na całą kondygnację(tak zadecydowali wylewkarze gdy byli na wizji lokalnej)niby użzywali lasera ale..) a terazz ja się bujam)

Pamiętaj, że taką posadzkę się układa. Zachowanie odpowiedniej grubości zależeć będzie od staranności wykonania/doświadczenia ekipy.

Zacznij od zmierzenia wysokości obecnej podłogi względem ścian - znajdź najniższe i najwyższe punkty i wyrównaj całość tak by zachować minimum 6-7 cm, a tam gdzie niżej może dojść np. do 9 cm

Pamiętaj, że taką posadzkę się układa. Zachowanie odpowiedniej grubości zależeć będzie od staranności wykonania/doświadczenia ekipy.

Zacznij od zmierzenia wysokości obecnej podłogi względem ścian - znajdź najniższe i najwyższe punkty i wyrównaj całość tak by zachować minimum 6-7 cm, a tam gdzie niżej może dojść np. do 9 cm

Tak tylko "trzyma" mnie zakupiony styro i wiadomo-schody(tu wysokość stopnia nie do ruszenia)

Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z gipsu (anhydryt), na rzecz cementu - łatwiej i taniej wyrównać
Co jest do wyrównywania przy anhydrycie?

Przyjechał ciągnik z suchym anhydrytem, podłączyłem im wodę, ustawili parametry na komputerze i lali.

Dwóch pracowników chodziło z takimi rurkami w kształcie literki H i tylko pacali wylewkę, która sama się wyrównała.

Poziom idealny.

Samo wylewanie anhydrytu trwało godzinę na 125m2.

Więcej w sumie czasu zajęło ustawienie wskaźników wysokości i czyszczenie węży, niż sama wylewka.

Byli u mnie 2,5 godziny.

Mogłem brać cementową, ale pewne względy...

Za tą zapłaciłem 6200zł, za cementową z miksokreta byłoby wtedy.4000zł.

40zł/m2 brali, do tego za 2m3 dopłaty, jakoś po 600zł od 1m3.

Edytowane przez klaudiusz_x

Sytuacja jest nieciekawa :( Różnica 1cm to byłaby bajka Po "przelaserowniu" poszczególnych pomieszczeń okazuje się że różnica dochodzi do 3cm i to nawet w obrębie jednego pomieszczenia.I co w tej sytuacji? Do wyrównania poziomów użyć płyt styro o mniejszej grubości? Edytowane przez Reku1

Sytuacja jest nieciekawa :( Różnica 1cm to byłaby bajka Po "przelaserowniu" poszczególnych pomieszczeń okazuje się że różnica dochodzi do 3cm i to nawet w obrębie jednego pomieszczenia.I co w tej sytuacji? Do wyrównania poziomów użyć płyt styro o mniejszej grubości?

Im więcej do wyrównania, tym bardziej anhydryt wyjdzie drogo. Sprawdź czy różnica nie wynika czasem z naprężeń - ułożenia płyt styropianowych. Tzn. zobacz czy przyduszenie płyty w miejscu różnicy wysokości nie powoduje ograniczenie problemu. połóż coś cięższego w tych miejscach i sprawdź jeszcze raz.

Im więcej do wyrównania, tym bardziej anhydryt wyjdzie drogo. Sprawdź czy różnica nie wynika czasem z naprężeń - ułożenia płyt styropianowych. Tzn. zobacz czy przyduszenie płyty w miejscu różnicy wysokości nie powoduje ograniczenie problemu. połóż coś cięższego w tych miejscach i sprawdź jeszcze raz.

Dzięki za pomysł ale ta opcja raczej odpada)Każda płyta styro jest osadzona na piance a oprócz tego sąsiednie płyty stykające się bokami ze sobą też popiankowane.

W trakcie piankowania płyty zostały "przydeptane" ; ) kostkami brukowymi co by ich nie dźwignęło.

Po położeniu pierwszej warstwy zacząłem się zastanawiać co z poziomem)

Edytowane przez Reku1

wszystkie oferty jakie dostałem zakładały poziom 5 cm wylewki. Za każdy mm była dopłata. Dodam też że anhydryt jest zauważalnie droższy do położenia i jest problematyczny w miejscach o podwyższonej wilgotności.

Wiem, bo sam musiałem dopłacać.

Ponadto teraz zima. Jak przyjdzie mróz, to trzeba grzać.

Ogrzewanie betonowej wylewki, chyba można właczyć dopiero po 4 tygodniach.

Anhydryt po tygodniu.

W trakcie piankowania płyty zostały "przydeptane" ; ) kostkami brukowymi co by ich nie dźwignęło.

To je podniosło. Chyba że na każdą płytę dałeś po 5 kostek.

Jaki masz czas oczekiwania na każdą z wylewek?

Z ciekawości zadzwoniłem do firmy, która u mniei robiła wylewki.

45zl/m2, 700zl za każdy dodatkowy m3 anhydrytu. Termin do tygodnia.

Edytowane przez klaudiusz_x