Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadziałanie bezpiecznika RCD

Recommended Posts

Witajcie. Mam pewną wątpliwość, liczę na Wasze wsparcie, doświadczonych :). Skrzynka z bezpiecznikami nadprądowymi i jednym RDC obsługującym te nadprądowe. Po wyłączeniu jednego obwodu, poprzez bezpiecznik nadprądowy, w przewodzie nie było napięcia (sprawdzone najpierw próbnikiem, a po sytuacji, również multimetrem każde możliwe połączenie 3 żył). Po przecięciu przewodu, zadziałał bezpiecznik różnicowy. Nie bardzo rozumiem, dlaczego, skoro nie było napięcia w przewodzie. Instalacja z przewodem głównym PEN.

Witajcie. Mam pewną wątpliwość, liczę na Wasze wsparcie, doświadczonych :). Skrzynka z bezpiecznikami nadprądowymi i jednym RDC obsługującym te nadprądowe. Po wyłączeniu jednego obwodu, poprzez bezpiecznik nadprądowy, w przewodzie nie było napięcia (sprawdzone najpierw próbnikiem, a po sytuacji, również multimetrem każde możliwe połączenie 3 żył). Po przecięciu przewodu, zadziałał bezpiecznik różnicowy. Nie bardzo rozumiem, dlaczego, skoro nie było napięcia w przewodzie. Instalacja z przewodem głównym PEN.

Co to znaczy instalacja z przewodem głównym PEN.

W trakcie przecinania zwarłeś PE do N i jest to dość normalne że zadziałał. Jeśli chcesz zrozumieć dlaczego to musisz poświęcić troszkę czasu na naukę źródła pewnie znajdziesz bez problemu.

Dzięki za odpowiedzi. N jest podłączony do wspólnej listwy, co znaczy że zwierając N z dowolnego obwodu, część prądu z innych obwodów (pod warunkiem, że istnieje jakikolwiek pobór prądu jeśli dobrze myślę) popłynie z pominięciem różnicówki przez PE do PEN. Poprawcie jeśli coś przekręciłem. Myślałem natomiast, że czas przecięcia jest zbyt mały, aby różnicówka to załapała. Faktycznie jednak, jak spojrzałem na czasy działania różnicówek, to musiał zadziałać, już rozumiem. A natężenie będzie spore, zważywszy na mały opór między przewodami po przecięciu.

Stermaj - to chyba nie ma znaczenia, czy 1 fazowa czy 3, w tej sytuacji?

Tak zapytam z ciekawości: Czy jakby była różnicówka jednofazowa to by nie zadziałała w przypadku zwarcia PE i N ?
Zadziałała by, gdyby zwarcie N-PE było w obrębie działania tej różnicówki.

Przecież może ona obejmować kilka obwodów i kilka wyłączników samoczynnych.

Edytowane przez elpapiotr

No właśnie, więc nie rozumiem Twojego wpisu w #3.

Zabezpieczeniem nadprądowym nie wyłączasz całego obwodu, a najczęściej jedynie przewód fazowy. Neutralny N i ochronny PE nie są odłączane. Więc obwód nie ma napięcia, ale inne obwody również chronione tym samym RCD je mają.