Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V 9kW R32

Patrixs

Recommended Posts

Niestety teraz jest najgorsza pogoda.

Wczoraj tata ocenił, że defrosty mój Daikin 6 kW robi co około 40 minut (ma go za oknem na parterze).

Mimo tego że mam P.C. zadaszoną, tak że nie zaciąga do wymiennika deszczu i śniegu.

To jednak było -1*C i mgła zawieszona w powietrzu, stacja pogodowa pokazywała 95% wilgotności w powietrzu.

Przy temperaturach -4*C do +4*C jest najgorzej bo jest wysoka wilgotność powietrza. A teraz jeszcze dodatkowo opady deszczu ze śniegiem.

Poniżej -5*C powinno być już mniej defrostów, bo mimo niskiej temp. powietrza - jednocześnie spada wilgotność zawarta w powietrzu - to wymiennik wolniej będzie się obladzał.

Oblodzenie wymiennika ma wpływ, ale nie wiem jak P.C. to mierzą.

Te budżetowe być może wg temperatury i czasu pracy.

Te firmowe mają jakieś czujniki, ale nie wiem czy jest to różnica temp. po przejściu freonu przez wymiennik, czy może mierzą opory powietrza przepływającego przez wymiennik/wentylator.

Edytowane przez Marco36

• 1 month później...

Do załączania i ustawienia temperatur w pompie LG Therma R32 9kW wykorzystuję aplikacje LG Thinq na androida.

Kila razy zdążyło mi się, że w aplikacji włączyłem pompę, ta chwilę pogrzała CO i następnie wzrost temperatury zatrzymal się na ponad 40 minut.

Temperatura poczatkowa wody w instalacji 11st., temperatura zewnętrzna 3st. Ustawiona temperatura docelowa w LG Thinq to 32st.

Zdarzyło się kiedyś komuś, żeby temperatura się "przywiesiła" np. na 15 stopniach i nie podnosiła się?

W moim przypadku pomogło włączenie grzania CWU, gdy woda w zbiorniku się wygrzała i przełączyło na CO, grzało już prawidłowo.