Patrixs 29.11.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Witam,posiadam pompę LG therma V 9kW R32 split.Czy orientuje się ktoś na podstawie czego pompa załącza defrost? Wyznacznikiem jest czas działania, czy jakieś bardziej zaawansowane algorytmy?Przy temperaturze zewnętrznej -1st C. Pompa co 30 minut załącza defrost, tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.11.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 posiadam pompę LG therma V 9kW R32 split. Czy orientuje się ktoś na podstawie czego pompa załącza defrost? Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.11.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Przyczyną defrostu nie jest oblodzenie jednostki zewnętrznej? U mnie dziś co rusz defrościk widzę, bo PV mi montują i kręcę się wokoło domu... wilgotność 80%, pada śnieg lub śnieg z deszczem, temp koło 1stC czyli idealne warunki na oblodzenie PC ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 29.11.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Niestety teraz jest najgorsza pogoda.Wczoraj tata ocenił, że defrosty mój Daikin 6 kW robi co około 40 minut (ma go za oknem na parterze). Mimo tego że mam P.C. zadaszoną, tak że nie zaciąga do wymiennika deszczu i śniegu. To jednak było -1*C i mgła zawieszona w powietrzu, stacja pogodowa pokazywała 95% wilgotności w powietrzu. Przy temperaturach -4*C do +4*C jest najgorzej bo jest wysoka wilgotność powietrza. A teraz jeszcze dodatkowo opady deszczu ze śniegiem.Poniżej -5*C powinno być już mniej defrostów, bo mimo niskiej temp. powietrza - jednocześnie spada wilgotność zawarta w powietrzu - to wymiennik wolniej będzie się obladzał. Oblodzenie wymiennika ma wpływ, ale nie wiem jak P.C. to mierzą.Te budżetowe być może wg temperatury i czasu pracy.Te firmowe mają jakieś czujniki, ale nie wiem czy jest to różnica temp. po przejściu freonu przez wymiennik, czy może mierzą opory powietrza przepływającego przez wymiennik/wentylator. Edytowane 29 Listopada 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2021 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Dziś co chwilę szedł defrościk. Taka pogoda. Mniej jest defrostów w niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrixs 13.01.2022 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Do załączania i ustawienia temperatur w pompie LG Therma R32 9kW wykorzystuję aplikacje LG Thinq na androida. Kila razy zdążyło mi się, że w aplikacji włączyłem pompę, ta chwilę pogrzała CO i następnie wzrost temperatury zatrzymal się na ponad 40 minut. Temperatura poczatkowa wody w instalacji 11st., temperatura zewnętrzna 3st. Ustawiona temperatura docelowa w LG Thinq to 32st. Zdarzyło się kiedyś komuś, żeby temperatura się "przywiesiła" np. na 15 stopniach i nie podnosiła się? W moim przypadku pomogło włączenie grzania CWU, gdy woda w zbiorniku się wygrzała i przełączyło na CO, grzało już prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts