Kaizen 28.03.2025 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2 godziny temu, damiaszek napisał: Nie zgaduję, policzyłem. Tak? To jak Ci wyszło o rząd wielkości więcej, niż mi? ρ 1,225 kg/m³ Q 0,06167 m³/s v 33 m/s (rura 50mm) Na godzinę wychodzi Ek=148076,775J (czyli 0,04kWh jak pisałem) Rząd więcej? Masz odkurzacz, co wyrzuca ponad 600l na sekundę czy wyrzut rurą 25mm? Tylko z czego wtedy ta rura, że wytrzymuje takie podciśnienie? 3 godziny temu, damiaszek napisał: Nie oddam, zużyję. Drugi raz? Pisałeś, że już zużyłeś jak ładowałeś akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2025 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 11 godzin temu, Kaizen napisał: Tak? To jak Ci wyszło o rząd wielkości więcej, niż mi? ρ 1,225 kg/m³ Q 0,06167 m³/s v 33 m/s (rura 50mm) Na godzinę wychodzi Ek=148076,775J (czyli 0,04kWh jak pisałem) Rząd więcej? Masz odkurzacz, co wyrzuca ponad 600l na sekundę czy wyrzut rurą 25mm? Tylko z czego wtedy ta rura, że wytrzymuje takie podciśnienie? Drugi raz? Pisałeś, że już zużyłeś jak ładowałeś akumulator. @Kaizen , czy w ten sposób chcesz udowodnić że pompa ciepła bez fotowoltaiki ma sens czy jednak nie ma sensu? Chyba się pogubiłeś w tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 28.03.2025 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 11 godzin temu, Kaizen napisał: Drugi raz? Pisałeś, że już zużyłeś jak ładowałeś akumulator. Tauron i jego licznik twierdzi że zużyłem. Mam złożyć reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2025 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 4 godziny temu, damiaszek napisał: Tauron i jego licznik twierdzi że zużyłem. Mam złożyć reklamację? Pewny jesteś, że oni Ci mówią nie co pobrałeś, a co zużyłeś? Sam twierdzisz, że raz zużyjesz pobierając z sieci a potem unikając odpowiedzi na pytanie, czy oddanie do sieci z tego akumulatora to produkcja stwierdziłeś, że drugi raz zużyjesz. A co z tą energią kinetyczną? Znajdziesz błąd w moich obliczeniach, podasz swoje, czy ściemniałeś, że policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 31.03.2025 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca (edytowane) A jak z tym komfortem w "mała", oraz z liczeniem autokonsumpcji? Do do licznika tauronu to proste. Nie wszystko co na liczniku jest zamienione w ciepło - to zużyte w obrębie domu. Edytowane 31 Marca przez damiaszek literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2025 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 6 godzin temu, damiaszek napisał: Nie wszystko ci na liczniku jest zamienione w ciepło - to zużyte w obrębie domu. Twierdzisz, że nie mam racji? Bo napisałeś prawie to samo co, ja: W dniu 17.03.2025 o 21:50, Kaizen napisał: energia elektryczna dostarczona do domu zamieniana jest finalnie na ciepło. Nie jest to to samo, co wskazana przez licznik dostawcy (i nie tylko u tych, co mają PV). 6 godzin temu, damiaszek napisał: A jak z tym komfortem w "mała", W dniu 17.03.2025 o 15:20, Kaizen napisał: komfort to nie tylko temperatura powietrza, ale też przegród). Do tego muszę skalibrować czujniki, bo mi się porozjeżdżały. 6 godzin temu, damiaszek napisał: liczeniem autokonsumpcji? 7MWh zużycia przy pobraniu z sieci 6594 kWh faktycznie oznacza, że autokonsumpcji miałeś 406kWh. Pomyliłem się - nie pamiętam gdzie. Nie zmienia to faktu, że przy produkcji 6,68MWh/r to zaledwie 6% - trzeba się bardzo, bardzo starać, żeby mieć tak małą autokonsumpcję. Co z tą energią kinetyczną wyrzucaną przez OC? Ile i jak Ci wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 31.03.2025 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 12 minut temu, Kaizen napisał: Co z tą energią kinetyczną wyrzucaną przez OC? Ile i jak Ci wyszło? że machnąłem się w liczeniu o jedną pozycję przecinka. 12 minut temu, Kaizen napisał: 6 godzin temu, damiaszek napisał: Nie wszystko ci na liczniku jest zamienione w ciepło - to zużyte w obrębie domu. Twierdzisz, że nie mam racji? Bo napisałeś prawie to samo co, ja: O, po długich bojach wreszcie podobne wnioski. 15 minut temu, Kaizen napisał: 7MWh zużycia przy pobraniu z sieci 6594 kWh faktycznie oznacza, że autokonsumpcji miałeś 406kWh. Pomyliłem się - nie pamiętam gdzie. Nie zmienia to faktu, że przy produkcji 6,68MWh/r to zaledwie 6% - trzeba się bardzo, bardzo starać, żeby mieć tak małą autokonsumpcję. Źle liczysz, pobrałem 6,6MWh wyprodukowałem z PV 6,7MWh z czego wysłałem do tauronu 5.5MWh co oznacza że zużyłem na miejscu 1,2MWh (tak łopatologicznie falownik wyprodukował 6.7 a przez licznik wyszło 5.5 6.7-5.5=1.2 i to z PV zostało zużyte na miejscu), co daje 3x więcej, jakieś 18%. Też nie rewelacyjną ale przy starych zasadach to nie ma takiego znaczenia. Autokonsumpcja to to co "skonsumowałem" nie wysyłając do sieci. Za ostatni rok (do dziś +-1dzień) wychodzi mi ~24% bez optymalizacji zużycia pod kątem produkcji (obliczanie nie uwzględniają bilansowania godzinowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts