Kaizen 17.03.2025 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca W dniu 17.03.2025 o 19:50, damiaszek napisał: A jakie znaczenie dla ogrzewania domu ma energia "wyniesiona na zewnątrz"? Expand Krytyczne. Wszelka energia wyniesiona na zewnątrz zwiększa ilość energii, którą trzeba dostarczyć systemem grzewczym. Niezależnie od tego, czy będzie wyniesiona przez straty ciepła przez przenikanie, wentylacje, OC czy w jakiejkolwiek innej formie. Nie zmienia to prawdziwości twierdzenia, że praktycznie cała energia elektryczna dostarczona do domu zamieniana jest finalnie na ciepło. W dniu 17.03.2025 o 19:50, damiaszek napisał: Nie, większość z tych 1,3kW może być stracone z domu, a nie zużyte w postaci ciepła bytowego. Expand No tak. Straty ciepła. Zamienione na ciepło w domu. A potem straty ciepła. Czemu zgadzając się ze mną zaczynasz wypowiedź od "nie"? Ciepło bytowe się nie zużywa - ono pokrywa część strat. To zużycie energii elektrycznej jest częścią zysków bytowych zmniejszających ilość ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. W dniu 17.03.2025 o 19:50, damiaszek napisał: Czyli Zużyłem na swoje potrzeby w tym czasie 7,8MWh. Expand W dniu 14.03.2025 o 17:19, damiaszek napisał: żadna tajemnica ~7MWh Expand Ostatecznie? W dniu 17.03.2025 o 19:50, damiaszek napisał: Nie, jest z łazienki, Expand A to czemu wrzucasz ten wykres w odpowiedzi niby na: W dniu 14.03.2025 o 13:48, Kaizen napisał: I jak komfort w łazienkach? Expand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 17.03.2025 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca W dniu 17.03.2025 o 20:50, Kaizen napisał: To zużycie energii elektrycznej jest częścią zysków bytowych zmniejszających ilość ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. Expand To zużycie, akurat nie jest częścią zysków bytowych, i nie zmniejsza ilości ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. W dniu 17.03.2025 o 20:50, Kaizen napisał: W dniu 17.03.2025 o 19:50, damiaszek napisał: Czyli Zużyłem na swoje potrzeby w tym czasie 7,8MWh. Expand W dniu 14.03.2025 o 17:19, damiaszek napisał: żadna tajemnica ~7MWh Expand Ostatecznie? Expand Ostatecznie 7,8MWh to ~7MWh. A jak ci poszło to liczenie autokonsumpcji? No i jak z tą temperaturą w "Mała", da się używać czy marzniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.03.2025 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca W dniu 17.03.2025 o 19:59, damiaszek napisał: Sugerujesz że u @Kaizenjest rekuperacja ustawiona na nawiew do łazienki i wywiew w pomieszczeniach? Czy może ma tak podgrzane łazienki że odzysk na rekuperacji nawiewa w pokojach na tyle ciepłe powietrze że ogrzewa nim dom? Expand Ma tak ciepłe powietrze i podłogi (grzane podłogi) w łazienkach, że to ciepłe powietrze jest wyciągane z łazienek przy pomocy WM z rekuperacją i jest wdmuchiwane do pozostałych pomieszczeń jako trochę mniej ciepłe (o niższej temperaturze) niż wyciągane z łazienek i ogrzewa te pozostałe pomieszczenia w których ma nawiew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2025 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca W dniu 17.03.2025 o 21:24, damiaszek napisał: To zużycie, akurat nie jest częścią zysków bytowych, i nie zmniejsza ilości ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. Expand Skoro jest EE zamieniana na ciepło w domu, to jest zyskiem bytowym. A to, że nie wybrałeś filtra hepa i zatrzymania ciepła w domu nie wyrzucając cieplutkiego powietrza za ścianę (a w to miejsce musi przecież zostać w mrozy zaciągnięte lodowate z zewnątrz bez ogrzania) - to Twoja decyzja o zwiększeniu strat ciepła. Zysk był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 17.03.2025 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca (edytowane) W dniu 17.03.2025 o 21:42, Kaizen napisał: W dniu 17.03.2025 o 21:24, damiaszek napisał: To zużycie, akurat nie jest częścią zysków bytowych, i nie zmniejsza ilości ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. Expand Skoro jest EE zamieniana na ciepło w domu, to jest zyskiem bytowym. A to, że nie wybrałeś filtra hepa i zatrzymania ciepła w domu nie wyrzucając cieplutkiego powietrza za ścianę (a w to miejsce musi przecież zostać w mrozy zaciągnięte lodowate z zewnątrz bez ogrzania) - to Twoja decyzja o zwiększeniu strat ciepła. Zysk był. Expand A co z energią kinetyczną usuwaną z domu? - w tym momencie nie jest ona energią cieplną. Co ze zmagazynowaną energią chemiczną wywiezioną - ona też jest zyskiem bytowym? A co energią traconą ze zużytą CWU - masz tam rekuperację, czy kąpiel w wannie i czekasz aż ostygnie? No i cały czas migasz się od odpowiedzi co z tymi ~22C w "mała". Zimno tam czy komfortowo? No i jak bez przeciągu przy miło ciepłej podłodze o temp. ~28C W dniu 11.03.2025 o 12:53, Kaizen napisał: Dla mnie przyjemnie ciepła zaczyna się od 28* Expand utrzymać te ~22-24C. Cały czas nie odpowiedziałeś jak wyliczyłeś tą autokonsumpcie, bo nie wierzę ze ty zrobiłeś taki prosty błąd i policzyłeś to tak: energia wyprodukowana - energia pobrana. Edytowane 18 Marca przez damiaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2025 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca W dniu 16.03.2025 o 16:25, Kaizen napisał: Masz rację. Nikt nie musi. Więc o co Ci chodzi? Expand No tak, Ty "możesz" W dniu 16.03.2025 o 16:25, Kaizen napisał: Jak śpimy, to nie palimy. Więc co to ma do Twojego stwierdzenia: Expand No ale przecież te pomieszczenia są grzane podłogami z łazienek. Jak, skoro w tygodniu w trakcie doby drzwi otwarte są tylko (strzelam: pomiędzy 16 a 23) W sezonie palisz w kozie codziennie ?? W dniu 16.03.2025 o 16:25, Kaizen napisał: Przecież Ty te pieniądze już wydałeś, więc co najwyżej możesz je odzyskać. Tyle, że jak za kilka lat będziesz miał z tych "oszczędności" te 12K zł, to gdybyś kilka lat temu kupił złoto, to miałbyś ze 2x tyle. Albo, jak wolisz podejście "z drugiej strony" uzbierać musisz 2x tyle żeby kupić tyle samo złota. Expand 12 kzł to kwestia jeszcze 3-4 lat. Kolejna z z uwagi na drożejącą en. el. pewnie szybciej A złoto ? Tez będzie przyśpieszać ? A może spadnie ? Nie spadało w swej historii ? 2012 ? Od 2012 do 2023 praktycznie nie dało zysku. 11 lat... A Ty, jeśli będziesz chciał realizować zyski ze złota (sam pisałeś ze mógłbyś kupić 4MWh), to też będziesz sie tego złota pozbywał. Wiec Ty będziesz co roku płacił coraz więcej za energię - to jest pewnik. Ja coraz więcej oszczędzał. Twoje złoto - no cóż - loteria W dniu 16.03.2025 o 16:25, Kaizen napisał: Zapytaj Ukraińców z Chersonia, ile dostali za swoje domy. Expand A co to ma do rzeczy ? Ty myślisz, że fakt, iż nie wydałeś 12 tyś na instalację PV, a przez kilka lat oddałeś więcej sprzedawcy energii to jakiś game changer w przypadku wojny ? Za to roczne 3,5-4 kzł oszczędności w perspektywie kilku-kilkunastu lat , które można dowolnie lokować to nic szczególnego ? Trochę smutne, że jedynym kryterium dobrego wyboru, za jaki uważasz kable i brak PV, jest ewentualna wojna. A taka zwykła, trywialna zmiana sytuacji życiowej, która będzie wymagała sprzedaży domu ? O ile będziesz musiał obniżyć cenę mając tak mało uniwersalne, drogie źródło ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 22.03.2025 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca Zgodnie z tytułem więc odpowiadam po co komu fotovoltaika skor za nią nie płacą ?? od kilku dni między 10 a 15-tą ceny paskudnie ujemne czyli zerowe więc jak ktoś myśli o fotovoltaice to tylko i wyłącznie jako ofgrid lub tylko wspomaganie są do tego specjalne falowniki i zakładasz tylko przekładnik prądowy między licznikiem i odbiornikiem bez głaszania i całego tego bajzlu , świeci wspomaga tylko ciebie gaśnie to po ptokach czyli w zasadzie na to samo wygląda co na zgłoszenie tylko sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 26.03.2025 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:45 Taniej nie wyjdzie, bo nie weźmiesz "dotacji". Wzięcie dotacji wcale nie zmusza do wysyłania energii do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 26.03.2025 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 19:43 W dniu 26.03.2025 o 10:45, damiaszek napisał: Taniej nie wyjdzie, bo nie weźmiesz "dotacji". Wzięcie dotacji wcale nie zmusza do wysyłania energii do sieci. Expand Dotacja to dla mnie obrzydliwość i niesprawiedliwość ale to moje zdanie i nie warto wchodzić w dyskusję o tym ,ale sklecenie instalacji samemu wyjdzie taniej niz z dotacją tego jestem pewien bo sam wszystko robiłem 13kwp więc coś tam wiem , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2025 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 23:23 W dniu 17.03.2025 o 22:18, damiaszek napisał: A co z energią kinetyczną usuwaną z domu? - w tym momencie nie jest ona energią cieplną. Expand Jakąż to energię kinetyczną usuwasz z domu? Strzelasz z procy naciąganej elektryczne? W dniu 17.03.2025 o 22:18, damiaszek napisał: Co ze zmagazynowaną energią chemiczną wywiezioną - ona też jest zyskiem bytowym? Expand Masz na myśli takie serduszka do grzania rąk? Ileż to miliwatogodzin rocznie w nią pakujesz i wynosisz? W dniu 17.03.2025 o 22:18, damiaszek napisał: A co energią traconą ze zużytą CWU - masz tam rekuperację, czy kąpiel w wannie i czekasz aż ostygnie? Expand Na to już odpowiadałem: W dniu 16.03.2025 o 09:55, Kaizen napisał: Ciepła woda z odcedzania kartofelków czy spod prysznica - owszem, trochę uniesie ciepła. Ale jakbyś zmierzył temperaturę na wyjściu z domu, bo dużo zostanie w pomieszczeniu, syfonie i pod domem zmniejszając straty do gruntu. Ale to już wypływa ciepło - to są straty ciepła, bo w domu energia elektryczna (jak ta woda była grzana w EE w jakiejś formie) została zamieniona na ciepło. Expand W dniu 22.03.2025 o 19:54, fotohobby napisał: No ale przecież te pomieszczenia są grzane podłogami z łazienek. Expand Jeszcze raz mam tłumaczyć? W dniu 16.03.2025 o 09:55, Kaizen napisał: Ale przez przytłaczjącą większość czasu cieplejszy wywiew w łazienkach oznacza nawiew o temperaturze bardzo zbliżonej do temperatury w sypialni (przy -5 i 25 na wywiewie i 21 na nawiewie mamy 87% sprawności - ale w przewodach po drodze jeszcze są straty, więc realnie na anemostacie nawiewnym temperatura niższa). Czyli to nie grzeje, a niweluje straty na wentylacji. Expand W dniu 15.03.2025 o 02:42, Kaizen napisał: tylko zyski bytowe i słoneczne. Expand Straty na wentylacji pomijalne. Zostają przez przenikanie. Ze 200W przy ΔT=20°C? Śpiące dwie osoby to uzupełniają. A jak nie śpią? A jeszcze jakaś ładowarka, telefon, laptop, w dzień słońce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2025 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 23:26 W dniu 26.03.2025 o 19:43, prokurator napisał: Dotacja to dla mnie obrzydliwość i niesprawiedliwość ale to moje zdanie i nie warto wchodzić w dyskusję o tym ,ale sklecenie instalacji samemu wyjdzie taniej niz z dotacją tego jestem pewien bo sam wszystko robiłem 13kwp więc coś tam wiem , Expand Płacisz podatki, kupujesz prąd w którym jest opłata za emisję z której są finansowane dotacje do OZE... Można dyskutować, czy obrzydliwe i niesprawiedliwe są podatki. Ale unikanie dotacji to głupota bo nie tylko Ty na tym tracisz, ale jeszcze więcej do roztrwonienia zostawiasz politykom. To jest obrzydliwość, że im zostawiasz tę kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.03.2025 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 07:51 W dniu 26.03.2025 o 23:26, Kaizen napisał: Płacisz podatki, kupujesz prąd w którym jest opłata za emisję z której są finansowane dotacje do OZE... Można dyskutować, czy obrzydliwe i niesprawiedliwe są podatki. Ale unikanie dotacji to głupota bo nie tylko Ty na tym tracisz, ale jeszcze więcej do roztrwonienia zostawiasz politykom. To jest obrzydliwość, że im zostawiasz tę kasę. Expand Ty masz swoją rację a ja swoją, komuny nie popieram ,to już przerabiałem kiedyś i nie chcę o tym dyskutować , nadal twierdzę że bez dotacji sam taniej to zrobię i tak by prąd był dla mnie i tylko dla mnie a że dotacji nie brałem to najprawdopodobniej do jesieni zlikwiduję sam siebie z netbilingu bo nie widzę żadnego powodu aby w tym uczestniczyć a co za tym idzie rachunki mi się zrobią czytelne nie jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 27.03.2025 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 10:30 W dniu 26.03.2025 o 23:23, Kaizen napisał: Jakąż to energię kinetyczną usuwasz z domu? Strzelasz z procy naciąganej elektryczne? Expand Nie, ASGelektryk (to żart). Wylot odkurzacza na zewnątrz. W dniu 26.03.2025 o 23:23, Kaizen napisał: Masz na myśli takie serduszka do grzania rąk? Ileż to miliwatogodzin rocznie w nią pakujesz i wynosisz? Expand To też, ale głownie chodzi o aku CWU zasilane jest wodą o temp. 5-8C, z domu wypływa o temp. 15-25C - utrata energii jest znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2025 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:21 W dniu 27.03.2025 o 07:51, prokurator napisał: twierdzę że bez dotacji sam taniej to zrobię Expand Przecież jedyna różnica, to rodzaj inwertera (fakt, on-grid są trochę droższe) i kwitek od elektryka. Reszta materiałów i robocizny ta sama. A nawet tańsze, bo nie trzeba kombinować, jak rozprowadzić prąd z PV żeby przypadkiem nie popłynął do sieci. Dostajesz jeszcze na "ich" koszt godzinowy magazyn o nieograniczonej pojemności i mocy równej mocy przyłączeniowej, sporo gotówki i jeszcze możliwość odliczenia części od podatku (tak, nie tylko im zabierzesz to, co już Ci zabrali ale jeszcze mniej zapłacisz teraz a może i w przyszłości, jak za mały dochód miałeś w b.r.). Działasz w myśl zasady "Na złość mamie odmrożę sobie uszy". Ty na tym tracisz, "oni" zyskują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2025 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:35 W dniu 27.03.2025 o 10:30, damiaszek napisał: Wylot odkurzacza na zewnątrz. Expand Jakieś 0,04kWh przez godzinę pracy. Całe nic w stosunku do rocznego zużycia energii elektrycznej w domu. Ale i tak finalnie zostaje zamieniona na ciepło zgodnie z tym, co kwestionujesz: W dniu 14.03.2025 o 13:48, Kaizen napisał: A praktycznie cała energia elektryczna dostarczona do domu jest finalnie zamieniana w ciepło. Expand W dniu 27.03.2025 o 10:30, damiaszek napisał: To też, ale głownie chodzi o aku Expand Którą tezę kwestionujesz podając przykład akumulatora? Dalej tę: W dniu 17.03.2025 o 20:50, Kaizen napisał: To zużycie energii elektrycznej jest częścią zysków bytowych zmniejszających ilość ciepła które musi dostarczyć system grzewczy. Expand Bo IMO ładowanie akumulatora to nie jest zużycie. A finalnie i tak zostanie zamieniona na ciepło. Tak, CWU i odcedzanie kartofelków częściowo zwiększa straty ciepła. A częściowo zwiększa zyski bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 27.03.2025 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 13:08 W dniu 27.03.2025 o 12:35, Kaizen napisał: Jakieś 0,04kWh przez godzinę pracy. Całe nic w stosunku do rocznego zużycia energii elektrycznej w domu. Ale i tak finalnie zostaje zamieniona na ciepło zgodnie z tym, co kwestionujesz: Expand Opuszcza mi. w postaci kinetycznej i tak jest tracona z domu. co się dzieje z nią później nie wpływa na dom. I jest to wynik bardziej zbliżony o rząd wielkości więcej niż podajesz, nawet jak założy się bardzo niską sprawność silnika elektrycznego i równie niską sprawność turbiny i opory przepływu powietrza. W dniu 27.03.2025 o 12:35, Kaizen napisał: Bo IMO ładowanie akumulatora to nie jest zużycie. Expand Tauron twierdzi inaczej, płacę za to im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 27.03.2025 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 13:54 W dniu 27.03.2025 o 12:21, Kaizen napisał: Przecież jedyna różnica, to rodzaj inwertera (fakt, on-grid są trochę droższe) i kwitek od elektryka. Reszta materiałów i robocizny ta sama. A nawet tańsze, bo nie trzeba kombinować, jak rozprowadzić prąd z PV żeby przypadkiem nie popłynął do sieci. Dostajesz jeszcze na "ich" koszt godzinowy magazyn o nieograniczonej pojemności i mocy równej mocy przyłączeniowej, sporo gotówki i jeszcze możliwość odliczenia części od podatku (tak, nie tylko im zabierzesz to, co już Ci zabrali ale jeszcze mniej zapłacisz teraz a może i w przyszłości, jak za mały dochód miałeś w b.r.). Działasz w myśl zasady "Na złość mamie odmrożę sobie uszy". Ty na tym tracisz, "oni" zyskują. Expand Jak by ten naród miał zasady to inaczej by dziś wyglądał a wygląda jak wygląda, sory ale nie interesuje mnie dalsza część swoje powiedziałem. nie zgadzasz się no to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2025 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 18:24 W dniu 27.03.2025 o 13:08, damiaszek napisał: jest to wynik bardziej zbliżony o rząd wielkości więcej niż podajesz, Expand Zgadujesz? Policz - masa powietrza x prędkość. Mi tak wychodzi, jak podałem. W dniu 27.03.2025 o 13:08, damiaszek napisał: Tauron twierdzi inaczej, płacę za to im. Expand A jak im z tego akumulatora oddasz i Tobie zapłacą to nazwiesz to produkcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2025 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 18:27 W dniu 27.03.2025 o 13:54, prokurator napisał: Jak by ten naród miał zasady Expand Poszczególne osoby mają zasady. Naród nie ma zasad, bo ich mieć nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 27.03.2025 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 20:56 W dniu 27.03.2025 o 18:24, Kaizen napisał: Zgadujesz? Policz - masa powietrza x prędkość. Mi tak wychodzi, jak podałem. Expand Nie zgaduję, policzyłem. W dniu 27.03.2025 o 18:24, Kaizen napisał: A jak im z tego akumulatora oddasz i Tobie zapłacą to nazwiesz to produkcją? Expand Nie oddam, zużyję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts