Bathurst 29.11.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Dzień dobry Poproszono mnie o pomalowanie pokoju. Problem polega na tym, że to pomieszczenie było wcześniej bardzo zawilgocone, na ścianach i suficie jest grzyb, pleśń. Wielkie czarne plamy. Na suficie małe szare kropki. Proszę o porady jak najlepiej się do tego zabrać. Czy i jak to zeskrobać? Czym? Czy zrobić coś jeszcze? Zeskrobać, zagruntować i pomalować? Używać jakichś specjalnych specyfików? Jakiejś specjalnej farby? Jak w ogóle się za to zabrać. Nie wiem dlaczego ale nie mogę dodać fotek, wrzucam dwa poglądowe linki. Dodam że po malowaniu nie będzie już w pomieszczeniu takiej wilgoci. Będę wdzięczny za wszelkie (merytoryczne) porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 najlepiej to skuć tynki. Jeśli to niemożliwe, grzyba trzeba zatruć, ale potem trzeba wietrzyć pomieszczenie, bo środki są toksyczne dla ludzi.Zwykłe chlorowanie (np. wybielaczem) niewiele da, bo działa powierzchniowo, a grzyb rozwija się w całej grubości tynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bathurst 30.11.2021 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedź. Sytuacja chyba nie jest taka tragiczna bo zrobiłem dziś test. Popsikałem te plamy mieszanką Domestosa z wodą i po chwili można było to zetrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli wyczyszczę tak ściany i sufit, będzie można je później normalnie pomalować? Ten Domestos nie zostawi czegoś co utrudni "wchłonięcie" farby? Trzeba zagruntować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.11.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 nigdy nie używałam domestosa na ścianach. Używałam jedynie substancji przeciwgrzybicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.12.2021 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Szanowny Panie,Jeżeli pomieszczenie jest w bardzo złym stanie, a grzyb mocno rozwinięty, powierzchowne działania mogą nie przynieść zamierzonego efektu, być może zajdzie konieczność skucia tynków i wykonania ozonowania wnętrza. Warto również zadbać o sprawną wentylację i ogrzewanie. Rekomenduję zastosowanie profesjonalnego środka grzybobójczego, np. RG10. Preparat należy nanosić zgodnie z rekomendacją producenta. Zawiera on wysokiej jakości biocydy, które wnikają w strukturę grzybni oraz neutralizują ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts