Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Mam na piętrze 4 okna dachowe firmy Fakro z ciepłym kołnierzem ale dwuszybowy zestaw.

Dwa w łazience i dwa w pokojach. Temperatura w łazience jest przeważnie 23C w pokojach ok. 22C obecnie na dworze jest od +5 / -1

Temperatura w pokojach raczej jest stała. Cały sezon 2020 chodził piec i utrzymywał 20C w domu.

W tym roku 2021 ok. 4.2021 zostały pomalowane ściany i zostały założone podłogi deski do ogrzewania podłogowego w całym domu.

Dom został zbudowany 2017 z pustaków Porotherm Dryfix + pianka/klej, ocieplony jest 20cm styropianu, na poddaszu

wełna 40cm, dach był jeszcze w pełni deskowany, płyta na strych ocieplona 45 cm styropian, sam strych 4 jaskółki ocieplone pianą PUR 30cm.

W domu jest wentylacja grawitacyjna w dwóch łazienkach i kuchni. W pokojach gdzie są okna dachowe są nawiewnik firm areo

z wkładką higrostatyczną. Mam problem obecnie ponieważ na oknach ciągle skrapla się para wodna i widzę zacieki na styku okna i ściany.

Ogrzewanie jest podłogowe w całym domu. Sprawdzałem temperaturę na oknach w całym domu. Na oknach pionowch 3 szybowchy temperatura jest ok.

20-21C zawsze. Na oknach dachowych 2 szybowych tylko 15C.

Proszę o poradę w jaki sposób mogę pozbyć się skroplin na oknach dachowych. Może montaż żaluzji wewnętrznej by to rozwiązał albo może

nawiewników do okien dachowych ale nie wiem czy takie teraz można zamontować ?

Podejrzewam, że wymiana szyb na cieplejsze tj. 3 szybowe mogłaby rozwiązać problem ale czy na pewno ? Może w domu

jest za dużo wilgoci jeszcze bo jest nowy i to ona się osadza na szybach okien dachowych chociaż z ogrzewaniem podłogowym

zazwyczaj powietrze jest bardzo suche a grzejąc min. 22C tym bardziej powinno być bardzo sucho.

Nie bardzo wiem co mam zrobić i jest to częste wycieranie okien dachowych bardzo upierdliwe.

Proszę o poradę konsultanta firmy Fakro.

https://forum.murator.pl/topic/265880-problem-ze-skroplon%C4%85-par%C4%85-wewn%C4%85trz-na-oknach-dachowych/

może nawiewników do okien dachowych ale nie wiem czy takie teraz można zamontować ?

Z tym może być problem, ale może to zależy od okna. Do moich okien dachowych nikt nie chciał się podjąć montażu nawiewników.

Również producent potwierdzał, że nawiewnik musi być wykonany fabrycznie.

• 3 weeks później...

Dzień dobry,

Analizując ten wpis dochodzę, po raz kolejny, do wniosku, że mamy tutaj do czynienia z dwiema rzeczami, które wzajemnie się wykluczają. A mianowicie ogrzewanie niskotemperaturowe (podłogowe) i okna w wersji podstawowej. Jest to złożona kwestia parametrów obiektu, systemu wentylacji i co najważniejsze typu ogrzewania. I właśnie tutaj ogrzewanie stanowi w mojej ocenie kluczowy problem. Zmiana w obiektach i przejście w zdecydowanej większości na ogrzewanie niskotemperaturowe ma zasadniczy wpływ na cyrkulację ciepłego powietrza wokół okna. Obserwujemy wysoką korelację ogrzewania, wentylacji z klasą okien. Wniosek jest jeden: dla niskotemperaturowych systemów ogrzewania najlepszym i najsłuszniejszym wyborem są energooszczędne okna trzyszybowe.

W serwisie FAKRO możliwa jest wymiana pakietów szybowych.

https://www.fakro.pl/serwis/zgloszenie/

[email protected]