Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie zacisków na panelach PV

krakowiak80

Recommended Posts

Witam, mam dość nietypowe pytanie, ponad rok działa u mnie instalacja PV, nie mam zastrzeżeń. Zastanawia mnie jedna sprawa i to praktycznie od samego początku a mianowicie kwestia rozmieszczenia klamr mocujących panele do profili. Wiem, że normy zalecają rozmieścić je w okolicach 25-30cm od krawędzi paneli (w moim przypadku są to panele o wysokości około 175cm i szerokości 102cm). U mnie wystąpiła nietypowa sytuacja, dachówka wielkoformatowa nie pozwalała na swobodne manewrowanie rozstawem profili aluminiowych przez co dolny oraz górny sort paneli został przykręcony w sposób jak na zdjęciu poniżej (jedna klamra parę cm od krawędzi, druga natomiast około 45-50cm. Środkowy sort natomiast poprawnie. Pytanie tyczy się tego o ile jest to bezpieczne? Tzn mam na myśli wystąpienie pęknięć w szkle itd? Na co zwrócić uwagę robiąc przeglądy nawet takie własne na zasadzie przejrzenia stanu technicznego paneli? Jak wspominałem wcześnie wszystko działa bezproblemowo, instalacja przetrwała śnieżną zimę, wiatry itd., sam montaż jest solidny, wszystko dobrze skręcone, gęsto zastosowane uchwyty wydłużane typu es. Jedyne co mnie martwi to rozstaw tych klamr.

c8fd4e61b8132996med.jpg

5455571d79367a0emed.jpg

Sprawdź warunki montażu tych konkretnych modułów tego producenta.

Poszukam w internecie, może coś znajdę choć standardowo moduły chwyta się w granicach 35cm licząc od boków. Najbardziej obawiam się mikropęknięć i powstania hot spotów. Niestety ten sort wyszedł niefortunnie, albo czeka mnie ściąganie oaneli i przemeblowanie choć mało to wniesie bo dachówki nie dają manewru albo muszę wymyśleć jakieś wzmocnienie tzn oparcie wysunietych krawędzi.

Możesz zrobić dodatkowe podparcie w okolicy środka modułów.

Co byś zaproponował? Normalnie profile alu czy coś bardziej prostego? Ja myślałem o usztywnieniu krawędzi ramy gumą coś na zasadzie odbojów,. zaprzeć o dachówkę i przykleić na mocny klej silikonowy. Chodzi mi tylko aby usztywnić ramę przed śniegiem a z tego co zauważyłem właśnie na dolach zalega go najwięcej.