retro666 02.12.2021 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 WitamPrzymierzam się do wymiany wylewek na parterze w domu typu kostka z lat 80. Obecnie mam brak dylatacji przyściennych, wióry jako izolacje ok 10 cm oraz wylewka cementowa 5cm. Efekt jest oczywisty, czyli w suterenach słychać każdy krok oraz rozmowy. Zastanawiam się nad zastosowaniem wełny ale wykonawcy raczej niechętnie podchodzą do tej izolacji. Ogolnie zastanawiam się czy warto bo jednak cena w porównaniu do styropianu większa (cena materiału, usługi, plyty z wypustkami pod podlogówke). Jakie są wasze doświadczenia. Jakie efekty zauważyliście. Chodzi mi tutaj o zachowania podłogi po pewnym czasie i sprawe akustyki np porównując do styropianu u kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.12.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Wełna na parterze to nie najlepszy pomysł, gdyż nawet najtwardsza wełna jest nieco zbyt miękka. Czemu chcesz wełnę pod wylewkę? Ze względu na tłumienie hałasu? Jak oddylatujesz nową wylewkę od ścian, to sytuacja znacznie się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retro666 07.12.2021 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Faktycznie wełnę sobie odpuszczę. A ma ktoś doświadczenie ze styrobetonem w zastępstwie styropianu. U mnie trzeba się liczyć z tym że strop może być nierówny zwłaszcza w większych pokojach na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.12.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Ja uważam że wełna to nie jest złyu pomysł. Wełny idealnie zachowują się jako izolator akustyczny. Z tą mata z wypustkami się zgodze , jest to konieczność bo te "klipsy" standardowe w wełnie trzymać się nie będą. Ewentualnie jeszcze siatki metalowe ludzie stosują i trytytkami montują ogrzewanie do tej siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts