WRW1908lodz 02.12.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Zainstalowany w domu jest piec gazowy (do wody, grzejniki, podłogówka). Czy istnieje sposobność aby zamontować kominek (jest gdzie) i odciążyć piec w jego działaniu? Mam na myśli ze jak się rozpali w kominku to tym ciepłem jest grzane w domu (moze jakoś pod podłogówkę podpiac))? Coś na zasadzie ze z płaszczem wodnym ale nie możemy sobie pozwolić aby wygospodarować dodatkowe pomieszczenie. Wiec najlepiej jak najprościej się połączyć, bo ceny gazu holendarnie wzrosły. A jeśli widzicie taka możliwość to szacunkowo jaki byłby to koszt i co należy zrobić? Jaka byłaby skala zniszczeń aby sie podpiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2021 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Podpięcie kominka do c.o. - koopa roboty i kosztów.Ile masz m2 i ile rocznie zużywasz gazu na c.o. ? BTW - ceny drewna też idą w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRW1908lodz 03.12.2021 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Nieruchomość jest dopiero nabyta według szacunków kwota 500 zł miesięcznie za gaz w okresie zimowym. Miejsce na kominek jest, ogólnie fajna sprawa ale żeby 5-10k zł płacić za to żebym sobie w weekend odpalił i leżał przed to dość drogo, chyba żeby to jakoś połączyć z piecem. Metrów ok 100 jednopiętrowy budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.12.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Nie musisz go łączyć z kotłem jeśli kominek będzie ogrzewał pomieszczenia poprzez dystrybucję gorącego powierza a regulator sterujący kotłem będzie zainstalowany w pomieszczeniu ogrzewanym przez ów kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.12.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 100m2 to ogrzejesz kozą.Szkoda inwestycji w kominek z podłączeniem do c.o.Domek jednopiętrowy to parter + piętro. W sumie 100m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRW1908lodz 04.12.2021 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Dystrybucja gorącego powietrza brzmi fajnie ale czy należy liczyć się z destrukcja wszystkich sufitów? (O matko dopiero nam je zrobili na cacy :) czy może jakoś przez strych podłączyć się do tych na pietrze, a te na parterze?? Tak Ok 100 parter plus pietro (dom bliźniak) Dzięki za komentarze sprowadzacie mnie ziemie z mojej utopijnej wizji kominka w salonie! To może powinno byc pierwsze, a zarazem jedyne pytanie: czy warto?? Mam dylemat kominek czy koza? Waszym zdaniem w która stronę iść? D7D ale koza da ciepło tam gdzie stoi a cała reszta pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.12.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Piętro oczywiście przez strych. U mnie rura izolowana 2 x 200 biegnie od kominka razem z kominem systemowym na strych. Tam jest wentylator DGP oraz rozdzielacz który poszczególne obwody prowadzi do pomieszczeń. Cały parter jest oparty tylko i wyłącznie o kominek i kratkę w obudowie czopucha oraz pod kominkiem które poprzez cyrkulację powietrza ogrzewają całość , nie tworząc odczucia że przy kominku 40*C a na przeciw przy oknie tylko 20*C. Tynki i gładzie na poddaszu niczego nie zmieniają. Jedynie na parterze podczas instalacji tworzy się mały rozgardiasz ale jeśli jest tam przewidziany i obecny komin to prosta sprawa do ogarnięcia samemu. Ogólnie to sprawa warta zastanowienia, jeśli oczywiście miasto i rządzący nie wydadzą zakazu. Obecnie kominki z certfikatem EKO są jeszcze dopuszczone.To jest pierwsze kryterium odnośnie wyboru kominek czy koza.Drugie to rozkład pomieszczeń i umiejscowienie źródła ciepła i wizja salonu. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRW1908lodz 05.12.2021 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Podoba mi sie schemat zastosowany u ciebie w domu;) mniej więcej rozumiem, ale w jaki sposób dostarczane jest to do pomieszczeń (w sensie kratka w suficie na środku pokoju?)? Nie razi w oczy? Czy jesteś w stanie wybrać pomieszczenia które maja zostać nagrzane (te na pietrze)? Parter dobrze przemyślane. I najważniejsze pytanie ile taka przyjemność kosztuje? Oraz jak często korzystasz z tego systemu? Piece eko podobno maja zostać, wszakże drewno jest surowcem odnawialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.12.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 To może powinno byc pierwsze, a zarazem jedyne pytanie: czy warto?? Mam dylemat kominek czy koza? Waszym zdaniem w która stronę iść? D7D ale koza da ciepło tam gdzie stoi a cała reszta pomieszczeń? Koza czy kominek - koza dużo tańsza i łatwiejsza do demontażu. Koza zajmuje dużo mniej miejsca i jest montowana w 2-3 godziny. Koza / kominek nie ogrzeje całego domu. Ogrzeje pomieszczenie w którym jest kominek zamontowany. Sąsiednie pomieszczenia trochę też będą dogrzane. Ciepło pójdzie w górę po klatce schodowej. Komin do kozy / kominka ogrzeje pomieszczenie przez które przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrstefanski222 17.12.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 mam podobnie kominek + piec gaz kondesnsacyjny piec trzyma temperaturę non stop a kominek rozpalam wg. potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts