Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna szklana Climowool oraz Eurowool

bigart

Recommended Posts

Cześć,

na wstępie zaznaczam, że nie jestem przedstawicielem żadnych z wymienionych w temacie firm.

Jeżeli jesteś na etapie wyboru wełny i masz zamiar ją samemu kłaść być może ten wątek będzie pomocny.

Opinia jest subiektywna i dotyczy tylko odczuć "organoleptycznych".

Wełna na którą się zdecydowałem pierwotnie to Climowool z lambdą 33 i muszę przyznać, że z perspektywy czasu to był bardzo dobry wybór.

Przyznaje również, że Eurowool który dokupiłem z powody braku dostępności Climowoola ma lambdę 35.

Do rzeczy:

Climowool 15cm 33 - kolor brązowy

Eurowool 15cm, 35- kolor żółty.

Climowool - szybko wraca do pierwotnej formy np. po nadepnięciu

Eurowool - po całej nocy cały czas widoczny ślad

Climowool - dużo trudniej rozwarstwić oraz rozerwać.

Eurowool - strasznie pyli i gryzie. W moim odczuciu jest to kilka razy bardziej uciążliwe w porównaniu do Climowool, tymbardziej przy pracy w kombinezonie i masce w których człowiek bardzo się poci.

Pomieszczenie po ociepleniu Eurowool wygląda jakby spadł żółty śnieg - tragedia. Zdecydowanie do pracy z tym produktem potrzebna jest bardzo dobra maska.

Wątek założyłem ponieważ jestem bardzo zdziwiony jak duże różnice w jakości, mogą występować w teoretycznie tych samych produktach.

Primo: Przyzwoita wełna jest fabrycznie zapakowana (owinięta i zgrzana) w folię i do transportu STOI na palecie. Chyba bylo około 20 sztuk na palecie, ale nie jestem pewien, bo kilka lat minęło od ocieplania stropu. Wełna zwinięta w rolkę jest sztywna i lekka - rolka stoi luzem (pojedynczo) . Jeśli wełna do transportu musi leżeć na palecie jak menel po 0,5 L, to jest ...... i ..... . Czyli warta tyle co ...... .

Ilość kropek przypadkowa

Edytowane przez Bertha
Dopisałem: Ilość kropek przypadkowa