Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż fotowoltaiki w kontekście nowego prawa 2022

d24

Recommended Posts

O ile zdaję sobie sprawę, że sama fotowoltaika nie będzie już tak opłacalna to w zasadzie mam wątpliwość jak ma przebiegać sama inwestycja? Tzn czy osoby które teraz jeszcze zdecydują się na fotowoltaikę to będą już rozliczane wg nowego prawa czy też wg starego? Liczy się data zgłoszenia czy też data zakończenia inwestycji? Wiecie może jak się ma nowa ustawa w praktyce?

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczy się data pierwszego wprowadzenia energii do sieci ostatnim dniem jest 31-03-2022 .Czyli przed ta datą musisz mieć ogarniętą całą papierologię i wymieniony licznik (czasami mozliwe jest przeprogramowanie istniejącego) .Ponieważ już są problemy z dostępnością liczników ,może się okazać ,że termin 30 dniowy może się znacząco wydłużyć.

Podpowiem -niektórzy zgłaszają przed montażem.

Edytowane przez tom.pk

Ustawa mówi ze wystarczy wysłać wniosek przed 31.03.2022 nawet jeśli trzeba bedzie go później poprawić:

2. Z rozliczeń, o których mowa w art. 4 ust. 1, korzysta prosument energii odnawialnej, którego mikroinstalacja została przyłączona do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej:

1) po 31 marca 2022 r. na podstawie kompletnego i poprawnego zgłoszenia, o którym mowa w art. 7 ust. 8d4 ustawy – Prawo energetyczne, złożonego przez tego prosumenta energii odnawialnej w terminie do 31 marca 2022 r., z zastrzeżeniem ust. 3;

2) do 31 marca 2022 r., ale wprowadzenie energii elektrycznej do tej sieci nastąpiło po raz pierwszy po 31 marca 2022 r.

3. W przypadku gdy zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, złożone przez prosumenta energii odnawialnej do właściwego operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego w terminie do 31 marca 2022 r. jest niekompletne lub niepoprawne, to operator ten wzywa tego prosumenta do uzupełnienia lub poprawienia zgłoszenia w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania z pouczeniem, że nie wykonanie wezwania w wyznaczonym terminie spowoduje brak możliwości skorzystania przez prosumenta energii odnawialnej z rozliczeń na podstawie art. 4 ust. 1.

A jak wygląda sytuacja osób posiadających już FV od kilku lat, czy mogę rozbudować instalację w dowolnym czasie bez obawy, że przejdę na ten nowy system rozliczeń prosumentów. Chciałbym dodać około 1,5 kWp do aktualnie działającej instalacji o mocy 4,9 kWp. Aktualnie z tej instalacji udało się wyprodukować max. 4100 kWh, rozbudowa przez dołożenie tylko paneli FV mam nadzieję, że zbliży mi produkcję do 5 kWh.

A jak wygląda sytuacja osób posiadających już FV od kilku lat, czy mogę rozbudować instalację w dowolnym czasie bez obawy, że przejdę na ten nowy system rozliczeń prosumentów. Chciałbym dodać około 1,5 kWp do aktualnie działającej instalacji o mocy 4,9 kWp. Aktualnie z tej instalacji udało się wyprodukować max. 4100 kWh, rozbudowa przez dołożenie tylko paneli FV mam nadzieję, że zbliży mi produkcję do 5 kWh.

Z Ustawy w teorii wynika, że "stary" prosument dopóki nie wyrazi takiej woli pisemnie, nie zostanie przerzucony na nowy system. Ale... byliśmy już świadkami dość swobodnych interpretacji zapisów Ustawy przez ZE, więc raczej nikt sobie nic nie da uciąć, że komuś nie zrobią psikusa.

• 3 weeks później...

Zmieniły się także techniczne warunki przyłączenia do sieci (nowy formularz) i to już od Stycznia a właściwie wcześniej bo będą obowiązywać również wstecz jeżeli wniosek jeszcze nie zaakceptowany:

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/106970/nowe-zasady-przylaczania-i-wspolpracy-mikroinstalacji-fotowoltaicznych-z-siecia

https://dziennikustaw.gov.pl/D2021000234301.pdf

Edytowane przez marvinetal

Btw, dom jeszcze nie jest nawet zaczęty ale zastanawiałem się czy jest możliwe postawienie na szybko mikro instalacji na działce na starych zasadach a potem przeniesienie jej na dach i zwiększenie liczby paneli?

Tak, możesz to zrobić (*). Ważne, żebyś miał instalację zgłoszoną.

*) Co do rozbudowy instalacji, to tak jak wcześniej wspominałem, widzieliśmy już niezłe fikołki w wykonaniu ZE. Teoretycznie możesz dostawić kolejną instalację, ważne żeby była dołączona do tego samego licznika i zgodna z NC RfG, ale tonący brzydko się chwyta, więc pożyjemy, zobaczymy.

Już w innym wątku udowodniłem że to prawda.

Nie, powtórzę się, to nie jest prawda. Jedyne co widziałem od Ciebie, to wklejony link z YT z rozmową z pracownikiem infolinii, który choć faktycznie wyglądał na dość dobrze zorientowanego, to akurat w tej kwestii palnął głupotę i zresztą sam się przyznał w rozmowie, że nie czytał dokładnie ustawy. A w ustawie jest bardzo wyraźnie napisane, że wystarczy zgłoszenie do 31 marca 2022. Nie trzeba mieć ani wymienionego licznika ani tym bardziej wprowadzonej energii. Nie powielaj proszę błędnych informacji.

A kto powiedział, że mam prąd budowlany? Taryfa G11.

Jak masz taryfę "G" to możesz docelowy rozmiar instalacji PV rozłożyć na ziemi i zgłosić. (na profilach przymocowanych do ziemi żeby Ci wiatr instalacji nie zabrał)

Wymienią Ci licznik a jak dom zbudujesz przeniesiesz na dach albo postawisz konstrukcję na gruncie co jest lepszym rozwiązaniem jak się ma teren.

Taką instalację na ziemi możesz nawet zrobić sam a do zgłoszenia zatrudnić elektryka z uprawnieniami.