Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starego domu

Recommended Posts

Witam, chcę was się poradzić ws. jak dobrze wyremontować dom. Na początek chcę zrobić ocieplenie stropu, obecnie wygląda tak że na piętrze trzeba chodzić po deskach na belkach bo inaczej wpadnie się na dół.. wiem że między belkami jest wysypana trzcina itp strzępki i potem sufit z czegoś ulepiony, to nie płyta g-k. Trzeba rozwalić od razu sufit czy można wybrać tą trzcinę, dać tam np wełnę aby ocieplić, na to ruszt i płyta OSB?

Właśnie myślę jak dać to folie, najlepiej rozwalić sufit i dać pod belki, bo kładzenie w taką falę pod wełnę-na bel-pod wełnę.. jest pewnie bez sensu? Ocieplenie dachu tez jest w planach ale to z czasem.

Te 30cm dać w jednej warstwie czy np 2x i na krzyż położyć?

Najlepiej by było jak być umiał podwiesić stelaż od dołu pomieszczeń-pokoi do stelaża przykleić folię paroizolacyjną i zakryć to karton gipsem ,stracisz tylko 5 cm ale zyskasz suchość wełny a co za tym idzie ciepło , zanim przykleisz folię to jeszcze z 3 cm styo od dołu między profile wciśniesz i masz całkiem dobrze .

Nie chcę dlatego dawać 30-40cm tylko max 20cm, obecna forma sufitu nie ma racji bytu.

Dzisiaj doszedłem do wniosku że najpierw wybiorę między belkami te wszystkie trociny, potem dam wełnę 2 warstwy np 5 i 10cm na krzyż, na to kilka cm luzu, folia paroprzeouszczalna i na to najlepiej OSB ale podobno słaby pomysł, wiosną zrobi się sufity podwieszane z folią paroizolacyjną i ociepli sie dach i szczyty do końca