Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temp zasilania / temp w pomieszczeniu

michal.bdg

Recommended Posts

Witam walcze z ustawieniem PC i zastanawiam sie nad „jakoscią” wykonania podłogówki. Przy obecnych temp. na zewnatrz wg. krzywej w podloge idzie 29* w domu utrzymuję sie 22*. Ocieplenie elewacja styro 18cm, strop 30 wełna, podłoga 10 styro. Wiem że dochodzą jeszcze straty grawitacyjne, okna itp. Ale tak ogólnie czy ta temp. wewnetrzna przy takim zasilaniu jest w mormie, czy powinno być cieplej?

Witam walcze z ustawieniem PC i zastanawiam sie nad „jakoscią” wykonania podłogówki. Przy obecnych temp. na zewnatrz wg. krzywej w podloge idzie 29* w domu utrzymuję sie 22*. Ocieplenie elewacja styro 18cm, strop 30 wełna, podłoga 10 styro. Wiem że dochodzą jeszcze straty grawitacyjne, okna itp. Ale tak ogólnie czy ta temp. wewnetrzna przy takim zasilaniu jest w mormie, czy powinno być cieplej?

Ja mam poniemiecki dom zasilanie 26 stopni w domu 24 stopnie .

No cuda , widać 2 osoby grzeją pompą PW temp 26 stopni , z deltą 5 to będzie powrót 21 stopni (czyli temp posadzki około 23-24 stopnie i tyle samo mają w domu.

Normlanie cuda , bo aby nagrzać pomieszczenie do takiej temepratury temperatura posadzki musi byc kilka stopni wyższa od temp jaką chcemy uzyskać ...

Ale widać u niektórych fizyka jest inna ;)

Edytowane przez kaszpir007

Jeśli jest to dom świeżo po budowie - to resztki wilgoci jeszcze odparowują z podłóg i ścian.

Każdy świeży dom w pierwszym roku grzania pobiera więcej energii (ciepła).

No cuda , widać 2 osoby grzeją pompą PW temp 26 stopni , z deltą 5 to będzie powrót 21 stopni (czyli temp posadzki około 23-24 stopnie i tyle samo mają w domu.

Normlanie cuda , bo aby nagrzać pomieszczenie do takiej temepratury temperatura posadzki musi byc kilka stopni wyższa od temp jaką chcemy uzyskać ...

Ale widać u niektórych fizyka jest inna ;)

A kto powiedział , że delta musi być 5 stopni... Ogromny przepływ i delta może być i 1 stopien. Tyle ,że faktycznie rurki musiałyby być ułożone jedna przy drugiej , a i to mogłoby nie wystarczyć , i oprócz ogrzewania podłogowego jeszcze ogrzewanie ścienne ....

A kto powiedział , że delta musi być 5 stopni... Ogromny przepływ i delta może być i 1 stopien. Tyle ,że faktycznie rurki musiałyby być ułożone jedna przy drugiej , a i to mogłoby nie wystarczyć , i oprócz ogrzewania podłogowego jeszcze ogrzewanie ścienne ....

Przy pompie ciepła delta 1st.C ?

Nie mogę nawet sobie tego wyobrazić.

Przecież przy delcie <5st.C pompa się wyłącza,może nie pompa a sama sprężarka.

A dlaczego ci sie wyłącza?????? czyż aby ta zachwalana wylewka nie zdołała tyle energii przyjąć?

Znów inne wpisy robisz? Bo przecież te z ubiegłego roku byly takie świetne tak wszystko było -Cud Malina. A tu proszę sprężarka sie wyłącza.

Czyli PC ci taktuje???? A w zeszłym roku było dobrze:D

W wersji H ustawiasz deltę z zakresu 1-15stopni. W serii J jest tez opcja czy pompa ma grzać wg delty czy z max przepływem.

Teoretycznie wiec jest to możliwe, w praktyce trzeba ten przeplyw jednak zapew ic.

W wersji H ustawiasz deltę z zakresu 1-15stopni. W serii J jest tez opcja czy pompa ma grzać wg delty czy z max przepływem.

Teoretycznie wiec jest to możliwe, w praktyce trzeba ten przeplyw jednak zapew ic.

Czyli z tego wynika, że Panas w nowszych wersjach wziął poprawkę na spaprana instalację czyli na konieczność grzania ciągłego.

Dlatego też przy okazji pojawiły się nowe wytyczne ,żeby dobierać pompę ciepła biorąc pod uwagę również moc grzałki.

Dla mnie jest to chore podejście do sprawy.

A dlaczego ci sie wyłącza?????? czyż aby ta zachwalana wylewka nie zdołała tyle energii przyjąć?

Znów inne wpisy robisz? Bo przecież te z ubiegłego roku byly takie świetne tak wszystko było -Cud Malina. A tu proszę sprężarka sie wyłącza.

Czyli PC ci taktuje???? A w zeszłym roku było dobrze:D

Z Tobą nie będę dyskutował bo zielonego pojęcia nie masz o temacie.

Z Tobą nie będę dyskutował bo zielonego pojęcia nie masz o temacie.

Zapewne MAM i to dość sporo wiedzy- bo na każdym kroku widzę twe manipulacje które już tu nie raz Ci przedstawiałem .

Nie jest moją misją aby zawsze grać przeciw tobie lecz w balona robić się nie dam.

Za dobrze siedzę w temacie ( CO ) Instalacji.

PS. A najlepiej to napisać -----Zielonego pojęcia nie masz I po sprawie.

Nie na ten Adres Kolego.

Edytowane przez -voymar-

Zapewne MAM i to dość sporo wiedzy- bo na każdym kroku widzę twe manipulacje które już tu nie raz Ci przedstawiałem .

Nie jest moją misją aby zawsze grać przeciw tobie lecz w balona robić się nie dam.

Za dobrze siedzę w temacie ( CO ) Instalacji.

PS. A najlepiej to napisać -----Zielonego pojęcia nie masz I po sprawie.

Nie na ten Adres Kolego.

Ciebie można porównać do plaskoziemcow,którym ktoś wbił do pustego łba, że Ziemia jest płaska i oni nawet jak będą rozrywani na torturach to będą mówili, że Ziemia jest płaska...

Normlanie cuda ,

Nie każdy grzeje w domu do 24 stopni jak Ty.

U mnie około 22 i wystarcza.

A dwa. Wczoraj i w piątek było dużo słońca i niska wilgotność.

Te cuda się zdarzają :p

Czyli z tego wynika, że Panas w nowszych wersjach wziął poprawkę na spaprana instalację czyli na konieczność grzania ciągłego.

Dlatego też przy okazji pojawiły się nowe wytyczne ,żeby dobierać pompę ciepła biorąc pod uwagę również moc grzałki.

Dla mnie jest to chore podejście do sprawy.

Z tego co pamiętam z forum ( bo sam nie mam ) w serii F ,a więc tym bardziej i w D , obiegówce ustala się tylko bieg manualnie ( gdzieś w opcjach), i ona ze stałą prędkością , a więc i ze stałym przepływem działa cały czas. A jeśli tak ,to ze wzoru na moc , to po pierwsze nie da się ustawić idealnie takiego przepływu ( jak to voymar twierdzi , świętego) , żeby delta była 5 stopni ( za mało biegów). Oczywiście Panasonic zaokrągla sobie temperatury do wartości całkowitych , więc jemu ,czy to delta będzie z przedziału 4,5 -5,5 może będzie ciągle 5.

No a dwa , jeśli pompa zacznie modulować , to skoro przepływ ma ustawiony na stałe , to czym Twoja pompa ma regulować moc ? Tylko deltą i ta delta musi maleć. Masz niezależne osobne pomiary wejścia i wyjścia z większą rozdzielczością niż co 1 stopień , żeby to potwierdzić ?

Poza tym w H nie ma takiej reguły , pompa wyłącza się , jesli temperatura wyjściowa przekroczy temperaturę docelową ( i w zależności o ile przekroczy wyłącza się albo od razu , albo zaczyna modulować i jak już się zmoduluje na maxa do to się wyłącza). I o ile delta przy pełnej mocy jest utrzymywana , o tyle przy modulacji to juz jest w cały świat , czasami obiegówka zwalnia , czasami kręci się tak samo przez co delta robi się mniejsza.

Natomiast masz całkowitą rację co do voymara, chłop się na niczym nie zna.

Z tego co pamiętam z forum ( bo sam nie mam ) w serii F ,a więc tym bardziej i w D , obiegówce ustala się tylko bieg manualnie ( gdzieś w opcjach), i ona ze stałą prędkością , a więc i ze stałym przepływem działa cały czas. A jeśli tak ,to ze wzoru na moc , to po pierwsze nie da się ustawić idealnie takiego przepływu ( jak to voymar twierdzi , świętego) , żeby delta była 5 stopni ( za mało biegów). Oczywiście Panasonic zaokrągla sobie temperatury do wartości całkowitych , więc jemu ,czy to delta będzie z przedziału 4,5 -5,5 może będzie ciągle 5.

No a dwa , jeśli pompa zacznie modulować , to skoro przepływ ma ustawiony na stałe , to czym Twoja pompa ma regulować moc ? Tylko deltą i ta delta musi maleć. Masz niezależne osobne pomiary wejścia i wyjścia z większą rozdzielczością niż co 1 stopień , żeby to potwierdzić ?

Poza tym w H nie ma takiej reguły , pompa wyłącza się , jesli temperatura wyjściowa przekroczy temperaturę docelową ( i w zależności o ile przekroczy wyłącza się albo od razu , albo zaczyna modulować i jak już się zmoduluje na maxa do to się wyłącza). I o ile delta przy pełnej mocy jest utrzymywana , o tyle przy modulacji to juz jest w cały świat , czasami obiegówka zwalnia , czasami kręci się tak samo przez co delta robi się mniejsza.

Natomiast masz całkowitą rację co do voymara, chłop się na niczym nie zna.

Witam

Wersja D, którą bezproblemowo użytkuję od ok.8 lat, była fabrycznie wyposażona w obiegówkę Grundfosa - 3 biegi 120/130/180 W. Bez żadnej regulacji z PC. Wymieniłem to od razu, w trakcie instalacji na obiegówkę z płynną regulacją wydajności. Grundoss leży sobie nowy na półce, ani razu nie użyta - jako ew. backup.

Od 7 lat mam ustawiony przepływ na poziomie 1550 l/h. PC sama sobie ustawia deltę; jako użytkownik nie mama na to wpływu, chyba że ręcznie zmienię wartość przepływu na obiegówce.

Przy takiej pracy PC sprężarka po osiągnięciu temperatury docelowej (+2) zatrzymuje się, a po spadku temperatury wody obiegowej poniżej 24* wznawia pracę.

Obiegówka w trakcie pracy PC pracuje ze stałą wydajnością pobierając przy zadanym przepływie 64 W. Od wielu lat PC pracuje wyłącznie na krzywej grzewczej, wyłącznie na programatorze tygodniowym PC.

Tak sobie taktuje od 2014 roku i nie przeszkadza mi to. Kilka lat temu dzieliłem się moimi doświadczeniami co do taktowania. Uznałem wówczas, że większość użytkowników popadła w swoistą fobię, dotycząca wymogu ciągłej pracy sprężarki.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Więc skąd to stwierdzenie u Arturo , że jak tylko delta spadnie poniżej 5 to się sprężaka wyłączy ....

Z braku ciepłomierza i obserwacji.

Grzejąc CW przy temp zasilania rzedu 55* delta spada u mnie nawet do 2,5 i dopiero poniżej tej wartości sprężarka się zatrzymuje.

Pratchawiec