Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem podłogowym

adams1692

Recommended Posts

Cześć, potrzebuje pomocy, ponieważ skończyły mi się już pomysły na rozwiązanie mojego problemu. Otóż korzystam z kotła na pellet z ogrzewaniem podłogowym w 100 procentach, jakieś 8 na 13 pętli nie uzyskuje maksymalnego przepływu, max co pokazują rotametry to 2l/min. Większość pokoi w związku z jest niedogrzana względem innych pomieszczeń. Przy zamknięciu większości pętli, przepływ jest maksymalny. Obecnie mam pompę Kellera 25-60/180, próbowałem też pompy 25-80/180 bez żadnej poprawy. Cała instalacja jest odpowietrzona, zmieniłem zawór z termostatycznego na 4 drogowy z siłownikiem o większym przepływie. Sprawdzałem również czy rotametry się nie zawiesiły i tu też jest wszystko ok. Rury z kotła do pompy są o przekroju 1 cala dalej do rozdzielaczy 32mm. Wydaje się więc że są w porządku. Skończyły mi się już pomysły, mój hydraulik też już ich nie ma. Pytam zatem Was, co jeszcze powinienem sprawdzić/zmienić aby instalacja działała jak należy. Z góry dzięki za porady.

No to nic nie zrobisz. Widocznie pętle mają zbyt duże różnice w długości.

Ewentualnie duzo mocniejsza pompa i ustawienie wszędzie po 3,5l/min.

Choć coś mi nie pasuje z odbiorem energii - zdławienie pętli które mają 3,5 do 2 nie powinno powodować zwiększenia spalania....Fakt, że zawory 4d bywają problematyczne. Idealnie byłoby ładować wysokim parametrem bufor a z niego poprzez mieszacz zasilać OP - wtedy dławiąc zbyt wydajne pętle nie będzie to miało wpływu na spalanie.

Ten 1 cal to nie za mały przekrój ? przy piecach na węgiel z reguły daje się rury 1.5 cala , dla pomp ciepła zaleca się minimum 28 mm miedź lub PP 40 żeby przepływu nie tłumić.

Podobnie z przepływami ustawia się od 1 - 2,5 l/min ale zależy od długości pętli i rozstawu rurek. te 2l/min powinny wystarczyć do ogrzania pokoi

im większe odstępy rurek tym większe zapotrzebowanie na temperaturę lub prędkość przepływu wody bo podłoga potrzebuje ileś tam energii cieplnej .

Chyba że dom potrzebuje dużo mocy do ogrzania to wtedy tylko termomodernizacja domu.

Tu nie chodzi o rury zasilające. Przepływy są wystarczające.

Ale kiedy autor wyreguluje wszystkie pętle tak, żeby dom równomiernie się nagrzewał (zdławi te pętle które mają 3,5l/min fo 3l/min tak jak mają pozostałe) to kocioł zaczyna spalać dużo opału - podejrzewam, że coś jest z zaworem 4d (problem odbioru energii z kotła).