Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja jedynie na poddaszu użytkowym

Recommended Posts

Witajcie.

To mój pierwszy post na forum.

Niestety, na etapie wykończania domu nie pomyśleliśmy o rekuperacji i w tym momencie trochę żałujemy.

Zastanawia mnie, czy jest możliwe wykonanie samej instalacji dla poddasza użytkowego (1. piętro). Rury można rozprowadzić w suficie, który oddziela piętro od strychu, a sam rekuperator umieścić na strychu.

Jedyne co mnie zastanawia, to jak ugryźć temat wyciągania powietrza i wtłaczania go do parteru?

Mamy otwartą klakę schodową o wymiarze 3.5m x 3.5m, ale w teorii jeżeli powietrze będzie wtłaczana i wyciągane na klatce, to nigdy ono nie dotrze do parteru (chociaż problemem jest wilgoć i stojące powietrze w pokojach na piętrze, a nie sam parter).

Czy takie rozwiazanie ma sens powodzenia, czy jednak trzeba ciągnąć rury na dół (będzie to dość problematyczne w obecnej chwili).

Żaden problem.

Można zrobić tylko na piętrze, ale możesz przewiercić otwornicą strop i dać peszel od centrali w dół do skrzynki rozprężnej, którą dasz pod sufitem. Potem rozprowadzasz normalnie rury + nawiewniki/wywietrzniki, a całość zakrywasz regipsami (cały sufit, albo kryjesz same przewody jak np. robi się to z rurami w starszym budownictwie).

Co do rur, to u mnie między poziomami mam rury fi110 + wełna = 160 mm. Wiercone na mokro otwornicą w żelbecie. Szło jak bajka, tylko sprzęt nie za tani (ani korona). Niemniej polecam.

Edytowane przez Sativum
  • Like 1