medzikone 05.12.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Witajcie.To mój pierwszy post na forum. Niestety, na etapie wykończania domu nie pomyśleliśmy o rekuperacji i w tym momencie trochę żałujemy.Zastanawia mnie, czy jest możliwe wykonanie samej instalacji dla poddasza użytkowego (1. piętro). Rury można rozprowadzić w suficie, który oddziela piętro od strychu, a sam rekuperator umieścić na strychu. Jedyne co mnie zastanawia, to jak ugryźć temat wyciągania powietrza i wtłaczania go do parteru? Mamy otwartą klakę schodową o wymiarze 3.5m x 3.5m, ale w teorii jeżeli powietrze będzie wtłaczana i wyciągane na klatce, to nigdy ono nie dotrze do parteru (chociaż problemem jest wilgoć i stojące powietrze w pokojach na piętrze, a nie sam parter). Czy takie rozwiazanie ma sens powodzenia, czy jednak trzeba ciągnąć rury na dół (będzie to dość problematyczne w obecnej chwili). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.12.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Żaden problem. Można zrobić tylko na piętrze, ale możesz przewiercić otwornicą strop i dać peszel od centrali w dół do skrzynki rozprężnej, którą dasz pod sufitem. Potem rozprowadzasz normalnie rury + nawiewniki/wywietrzniki, a całość zakrywasz regipsami (cały sufit, albo kryjesz same przewody jak np. robi się to z rurami w starszym budownictwie). Co do rur, to u mnie między poziomami mam rury fi110 + wełna = 160 mm. Wiercone na mokro otwornicą w żelbecie. Szło jak bajka, tylko sprzęt nie za tani (ani korona). Niemniej polecam. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Sativum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts