Dziecko166 06.12.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Witam, chcę zrobić zadaszenie tarasu o wymiarach 4x7,5 metra. Konstrukcja drewniana, pokrycie przepuszczające światło częściowo (nie chcę zaciemnić salonu). Jestem na etapie wyboru ofert od wykonawców. Na co zwrócić uwagę przy doborze ekipy i przede wszystkim projektu? Czy belki 12x12cm będą wystarczające do takiej wielkości zadaszenia? Czy drewno bsh jest w porządku czy jest jakieś lepsze w tym celu? Czy pokrycie z poliwęglanu będzie ok? Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie gdyż jestem laikiem i chciałabym poznać obiektywne oceny od osób znających się na temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.12.2021 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Belki 12x12 to do dachówki.....dla poliwęglanu wystarczą 10x10Krokwie 6x15. Z wymiarami dla poliwęglanu chodzi bardziej o wygląd a nie o nośność.Dla 7.5m prawdopodobnie 3 słupy Poliwęglan komorowy grubość 10mm wraz z systemowymi profilami i uszczelkami.Zwrócić uwagę na aluminiowy profil okapnika. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barracuda 05.01.2022 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się z pytaniem odnosnie zadaszenia tarasu. Na wiosnę będę robił podobny. Muszę jeszcze wymienić płytki. I tutaj mam pytanie odnośnie tego jak osadzić belki pionowe. Czy podpory powinny być przykręcone do posadzki betonowej i potem obłożone płytkami czy lepiej najpierw położyć płytki i na to przykręcić podpory pod belki? Mozecie podpowiedzieć jakieś najlepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts