3rav 06.12.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Witam, Chcę zlikwidować jeden mały kaloryfer, muszę obcięte po nim rurki zaślepić w sąsiednim pokoju, jest tam bardzo ciasno z tej racji odpada gwintowanie (spawania też chce uniknąć). Myślę nad takim rozwiązaniem: wyczyścić na długości około 3cm rurki (z obu stron) a następnie wypełnić jej masą (Poxilina), takie rozwiązanie jest ok dla rur ze stali czarnej 1/2cala? Instalacja C.O. rurki ze stali czarnej spawane, instalacja raczej dość stara ale w dobrym stanie (duże przekroju przy piecu - na starcie tylko grawitacyjna), piec na paliwo stałe (czyli możliwa jest nawet temperatura 95 stopni - zazwyczaj jednak jakieś 65 stopni, medium zwykła woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Nawet nie kombinuj z jakimiś wynalazkami klejowymi - narazisz się tylko na możliwość poważniejszej awarii ii zalania pomieszczeń.Zrób to dobrze - złączka /zaślepka zaciskowa GEBO i po sprawie pewne, łatwe ale solidne i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 06.12.2021 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Dzięki za propozycję, muszę sprawdzić czy mi się to zmieści gdyż pion idzie jakieś 12cm od ściany a na dodatek rurki od tego pionu (do tego likwidowanego kaloryfera) są wygięte (maja pewien promień gięcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 06.12.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Może odetnij rurki od pionu całkowicie, tak żeby została gładka rura z dziurą w ściance i zaślep to mufą naprawczą dwuczęściową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts