Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywe ramy , uszczelki nie dociśnięte, wieje. Nowe okna duzej firmy.

Recommended Posts

Witam.

2 lata temu kupilem mieszkanie developerskie gdzie od samego początku był problem z drzwiami balkonowymi. Uszczelki na srodku po zamknęciu klamki nie dochodziły do ramy przez którą ciagle wiało ( można było włozyć maly palec) . Wziałem więc poziomicę i okazało się ze cala rama jest na srodku wypuklona jakby nie było w niej żadnych profili stalowych. Zadzwonilem więc do developera zeby przysłał serwis. Serwis przyjechał podregulował trochę okucia żeby uszczelka bardziej dochodziła. Po regulacji klamka zaczeła bardzo cięzko chodzić , trzeba użyć naprawde dużej siły zeby zamknąć,trochę przyległy bliżej , jednak wciaż wiało, a pomiedzy można było włozyć kartkę. Na moje pytanie dlaczego tak jest , serwisant odpowiedział że latem rama się naprostuje i nie moze nic wiecej juz podregulować bo nie ruszę juz klamką. Przyszla więc teraz zima i wieje nadal bo uszczelki na srodku nie dochodzą. Sąsiedzi maja ten sam problem, dzwnią co chwile bo zrywają aż klamki , serwis przyjezdza, wymienia, coś reguluje, odjezdza a problem nie znika i tak w kółko. Nagrałem filmik przykładajac poziomicę oraz wkladajac kartkę pomiędzy jak to wygląda, Na filmie widac jak rama odchodzi na pół centymetra od poziomicy tak są krzywe. Proszę o informacje co sądzicie o tych oknach i czy mam żądać ich wymiany ? Nie jestem fachowcem ale wydaje mi się że tu juz raczej regulacja nic nie da.

Wiecej fimmow

Tylko jeden z linkowanych filmików (chyba 4 odnośnik) pokazuje prawidłowy pomiar ugięcia, czyli od zewnątrz, na zamkniętym skrzydle. Nie jest ono jakieś mega.. i pewnie jak będziesz szukał "legendarnych norm" to okaże się, że jest ok ;)

Założenie jest takie: okno ma być szczelne, tj. zgodne z Deklaracją Właściwości Użytkowych. Widziałem DWU w których przepuszczalność powietrza była deklarowane na żałośnie niskim dla okien poziomie 2 - pewnie Twoje okna by spełniały to założenie ;)

Zupełnie poważnie. Okna się krzywią, szczególnie tani standard deweloperski. Skrzyknij się z sąsiadami, poszukajcie prawnika, bo tak sam to raczej nic nie ugrasz.