michal.bdg 08.12.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Witam, dzis zaczytalem jeden z kodów w mitsubishi, okazało się że w niespełna 3 miesiace PC 6kW taktowała 1900 razy. Mogłoby sie wydawać male zapotrzebowanie na cirpło i małe rachunki , nic z tych rzeczy za listopad 450 kWh a przez istatnie dni wciaga 25kWh /dobę Zgrywam dane i wysyłam do centrali. Macie jakieś sugestie, wasze doświadczenia w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Więcej o instalacji napisz.Jak obwody się zamykają (czy to głowice na grzejnikach, czy jakaś automatyka przy podłogówce) przy braku bufora to normalne. Nadmiar automatyki szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 08.12.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Standardowa instalacja proponowana przez instalatorów. Wszystko w podłogówce i 3 drabinki wszystko pod jednym zasilaniu, bez podziału temp. Wpiety zład 100l. za nim pompa. Przepływy w listwie nie są dławione. CWU 200l grzeje wg. Krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T.N. 08.12.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Wypada popróbować:- dać na maksa pompę obiegową GZ- zwiększyć różnicę między temp. GZ, przy której włącza się pompa (np. temp. przeliczeniowa wynosi 30st., a pompa się uruchamia gdy spadnie o 10 -- to zwiększyć np. do 15)- w Nibe zmniejszyć stopniominuty np. z -300 na -400 -- nie wiem, jak wygląda taki parametr w mitsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Standardowa instalacja proponowana przez instalatorów. Bez projektu? Bez policzenia przepływów, tz i mocy źródła ciepła? Wpięty zład to bufor bez wymiennika? Czy z wężownica i kolejna pompa obiegowa? Jaka moc źródła ciepła, jakie obciążenie cieplne, jaka tz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 10.12.2021 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Jak wyczytałem na forum duży wpływ na COP maja warunkach pracy. Start/stop modulacja do niskich wartosci i dodatkowe grzałki na podgrzanie oleju przy ponownym starcie to chyba nie sa optymalne warunki. Pazdziernik był 1 miesiacem z PC i postępowałem jak z piecem na groszek. Za goraco, podlogowka odłaczona. Zjadła zdecydowanie mniej kWh a temp. w domu podobne. Praktycznie cały październik z racji jednej taryfy grzałem tylko w dzień. COP 3.9-4.1. Teraz grzeje wg. Krzywej on/off ponad 20 razy na dobę a COP raptem „3” czy taki niski COP to tylko spadek temp. na zewnątrz czy może to że w październiku warunki pracy były bardziej optymalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.12.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Październik był takim miesiącem, że prawie nie trzeba było grzać. Noce były zimne, ale w dzień duże zyski słoneczne. COP3 w pompie PW to w takich warunkach nic nadwzywczajnego. Nie napisałeś jaki masz dom, za mało szczegółów instalacji, ale generalnie poza taktowaniem to zużycie energii nie szokuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 10.12.2021 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 110m2 wszystko podloga + 3 drabinki na tej samej listwie i oczuwiscie temp. co podloga. podadzka 10, sciana 18, poddasze wełna 30 Mam dużą delte 6-7 jakby ciepło dołem uciekało. W domu tylko 21* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.12.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 110m2 wszystko podloga + 3 drabinki na tej samej listwie i oczuwiscie temp. co podloga. podadzka 10, sciana 18, poddasze wełna 30 Mam dużą delte 6-7 jakby ciepło dołem uciekało. W domu tylko 21* Jak za zimno w domu to podnieść temp zasilania i tyle ... Po prostu zbyt niska temperatura zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts