Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie CWU

chrobry

Recommended Posts

Jak to jest z grzaniem CWU przez pompę, ja akurat będę miał bardzo duży zasobnik i zastanawiam się czy czasie grzania CWU za bardzo nie wychłodzi mi się obieg grzejnikowy ? Czy w trakcie grzania CWU obieg co jest aktywny i pompa za buforem go zasila ? Pompa to zubadan 14KW + 500l CWU + 300l bufor.

Czas grzania mocą 14kW z temperatury 20 do temperatury 45stopni zajmie 50 min.

Wszystko zależy od wężownicy w zbiorniku , czy jest w stanie te 14kW "obsłużyć " , czy pompa będzie musiała się zmodulować. ( u mnie przy wężownicy 4,2m2 realnie to gdzies z mocą 8kW pompa pracuje.

Natomiast CO i CWU to osobne obiegi ,pompa albo grzeje jeden , albo drugi , nie dwa na raz.

Może w opcjach masz ustawienie czasu , ile maksymalnie pompa może zbiornik grzać , żęby nie wychłodzić CO. ( W Panasonicach takie coś jest).

Natomiast może jakaś zewnętrzna automatyka załaczała by Ci obiegówki za buforem , żeby z bufora ciepło pobierać podczas grzania cwu.

Jak to jest z grzaniem CWU przez pompę, ja akurat będę miał bardzo duży zasobnik i zastanawiam się czy czasie grzania CWU za bardzo nie wychłodzi mi się obieg grzejnikowy ? Czy w trakcie grzania CWU obieg co jest aktywny i pompa za buforem go zasila ? Pompa to zubadan 14KW + 500l CWU + 300l bufor.

Ile wody zużywasz? Wielkość zasobnika ma pomijalne znaczenie - ważne, ile kWh z niego wypłynie i co ile go grzejesz (czy sam się przełącza kiedy chce, wtedy najmniej na raz, czy 1-2 sesje w ciągu doby).

Jeżeli odpalisz ogrzewanie CWU w dziennym okienku, to zazwyczaj wtedy w ogóle nie trzeba grzać CO bo zyski bytowe, słoneczne i temperatura na zewnątrz powodują, że system grzewczy nie potrzebuje dostarczać ciepła wcale.

Tu masz najzimniejszy okres tego roku. Praca pompy w dziennym okienku to właśnie CWU - wcześniej i później nie grzeje CO. Sprawdź sobie w cieplejsze dni.

• 3 weeks później...
Zauważyłem dziś że na czujniku miałem 11 stopni. Czujnik mam na samym dole zasobnika i tu myślę jest problem tak niskiej wskazywania temperatury.Woda w tym okresie jest dostarczana w bardzo niskiej temp i to powoduje wychłodzenie tego czujnika przy zużyciu wody. Przenieść ten czujn8k w inne miejsce?