chrobry 08.12.2021 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Jak to jest z grzaniem CWU przez pompę, ja akurat będę miał bardzo duży zasobnik i zastanawiam się czy czasie grzania CWU za bardzo nie wychłodzi mi się obieg grzejnikowy ? Czy w trakcie grzania CWU obieg co jest aktywny i pompa za buforem go zasila ? Pompa to zubadan 14KW + 500l CWU + 300l bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.12.2021 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Czas grzania mocą 14kW z temperatury 20 do temperatury 45stopni zajmie 50 min. Wszystko zależy od wężownicy w zbiorniku , czy jest w stanie te 14kW "obsłużyć " , czy pompa będzie musiała się zmodulować. ( u mnie przy wężownicy 4,2m2 realnie to gdzies z mocą 8kW pompa pracuje.Natomiast CO i CWU to osobne obiegi ,pompa albo grzeje jeden , albo drugi , nie dwa na raz. Może w opcjach masz ustawienie czasu , ile maksymalnie pompa może zbiornik grzać , żęby nie wychłodzić CO. ( W Panasonicach takie coś jest).Natomiast może jakaś zewnętrzna automatyka załaczała by Ci obiegówki za buforem , żeby z bufora ciepło pobierać podczas grzania cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2021 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Jak to jest z grzaniem CWU przez pompę, ja akurat będę miał bardzo duży zasobnik i zastanawiam się czy czasie grzania CWU za bardzo nie wychłodzi mi się obieg grzejnikowy ? Czy w trakcie grzania CWU obieg co jest aktywny i pompa za buforem go zasila ? Pompa to zubadan 14KW + 500l CWU + 300l bufor. Ile wody zużywasz? Wielkość zasobnika ma pomijalne znaczenie - ważne, ile kWh z niego wypłynie i co ile go grzejesz (czy sam się przełącza kiedy chce, wtedy najmniej na raz, czy 1-2 sesje w ciągu doby). Jeżeli odpalisz ogrzewanie CWU w dziennym okienku, to zazwyczaj wtedy w ogóle nie trzeba grzać CO bo zyski bytowe, słoneczne i temperatura na zewnątrz powodują, że system grzewczy nie potrzebuje dostarczać ciepła wcale. Tu masz najzimniejszy okres tego roku. Praca pompy w dziennym okienku to właśnie CWU - wcześniej i później nie grzeje CO. Sprawdź sobie w cieplejsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 08.12.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Ile metrów dom że taka duża pompa?grzejniki czy podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.12.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Do takiej mocy szedłbym w zbiornik przepływowy, wtedy wężownicą nie będzie Cię ograniczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.12.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Podejrzewam ,że zbiornik już kupiony, a przynajmniej wybrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 25.12.2021 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Zauważyłem dziś że na czujniku miałem 11 stopni. Czujnik mam na samym dole zasobnika i tu myślę jest problem tak niskiej wskazywania temperatury.Woda w tym okresie jest dostarczana w bardzo niskiej temp i to powoduje wychłodzenie tego czujnika przy zużyciu wody. Przenieść ten czujn8k w inne miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts