qropatwa 10.12.2021 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Na wstępie chciałbym przeprosić za takie pytania, ale w temacie techniki grzewczej jestem kompletym laikiem. Posiadam piec Vitodens 200-W z jednym obiegiem grzewczym - grzejnikowym. Instalacja wykonana na trójnikach działa poprawnie. Teraz chciałbym dodać ogrzewanie podłogowe w kilku pomieszczeniach. W tym celu chciałem kupić rozdzielacz, zamontować go w piwnicy w pobliżu pionu i od niego poprowadzić pętle na górę, ale z tego co udało mi się już dowiedzieć, tak wykonanej instalacji nie da się później odpowietrzyć, zatem rozdzielacz powinien być wyżej. Czy w takim razie mogę wpiąć się w instalację pompą WILO yonos pico 1.0 25/1-6 25/60 z ATM 561 bez sprzęgła, a dalej za trójnikiem podpiąć dwa rozdzielacze (po jednym na piętro)?Jeśli byłyby dwa rozdzielacze, to czy muszą mieć jednakową ilość pętli albo podobne ich długości, czy jeden z nich może mieć pięć pętli, a drugi dwie?Czy taka pompa przy ATM 561 nie będzie się kłócić z pompą w piecu kondensacyjnym jeżeli nie zastosuję sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 N..... Czy w takim razie mogę wpiąć się w instalację pompą WILO yonos pico 1.0 25/1-6 25/60 z ATM 561 bez sprzęgła, a dalej za trójnikiem podpiąć dwa rozdzielacze (po jednym na piętro)? Jeśli byłyby dwa rozdzielacze, to czy muszą mieć jednakową ilość pętli albo podobne ich długości, czy jeden z nich może mieć pięć pętli, a drugi dwie? Czy taka pompa przy ATM 561 nie będzie się kłócić z pompą w piecu kondensacyjnym jeżeli nie zastosuję sprzęgła? Bedzie się kłocic, z g...wna bicza nie ukręcisz. Chcesz taniej bedzies miał taniej ale efektywne to nie bedzie, pomijam kwestie regulacji i sterowania Rozdzielacze nie muszą miec jednakowej ilosci petli, a petle nie muszą byc jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.12.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Odpowietrzyć można, jeśli wyprowadzisz sobie na górze sam odpowietrznik powyżej pętli. Ja mam tak zrobione i mam nadzieję, że to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.12.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) ...Teraz chciałbym dodać ogrzewanie podłogowe w kilku pomieszczeniach. W tym celu chciałem kupić rozdzielacz, zamontować go w piwnicy w pobliżu pionu i od niego poprowadzić pętle na górę, ale z tego co udało mi się już dowiedzieć, tak wykonanej instalacji nie da się później odpowietrzyć, zatem rozdzielacz powinien być wyżej. Czy w takim razie mogę wpiąć się w instalację pompą WILO yonos pico 1.0 25/1-6 25/60 z ATM 561 bez sprzęgła, a dalej za trójnikiem podpiąć dwa rozdzielacze (po jednym na piętro)? Jeśli byłyby dwa rozdzielacze, to czy muszą mieć jednakową ilość pętli albo podobne ich długości, czy jeden z nich może mieć pięć pętli, a drugi dwie? Czy taka pompa przy ATM 561 nie będzie się kłócić z pompą w piecu kondensacyjnym jeżeli nie zastosuję sprzęgła? Z tym nie da się odpowietrzyć, to niekoniecznie. Sam kładłem swoją podłogówkę i pętlę w łazience oprócz podłogi przedłużyłem też na ściany. Wyszła z metr ponad rozdzielacz i udało się ją odpowietrzyć, działa, grzeje i nic nie chlupocze. Żeby ją odpowietrzyć, zakręciłem wszystkie pozostałe, a pompę włączyłem na najwyższy bieg. Przez kilka dni jeszcze coś tam w ścianie pluskało, ale potem ucichło. Oczywiście, to nie musi być reguła. Najlepiej robić instalacje zgodnie ze sztuką i unikać zbędnych kombinacji. Liczba pętli w rozdzielaczach może być różna, Rozdzielacze podłączasz równolegle do siebie i jeśli nie będzie zwiększonych oporów na drodze pompa - rozdzielacze, to nie ma większej różnicy, czy to jeden rozdzielacz z 7 pętlami, czy dwa rozdzielacze z różną ilością pętli. Istotne, żeby same pętle miały zbliżoną długość. Dołożenie pompy zasilającej podłogówkę i ,,podbierającej" wodę z instalacji nie musi się gryźć z pompą w kotle. Dużo zależy od wydajności pomp, żeby ta od podłogówki nie zabierała całej wody idącej z kotła. No i logika sterująca kotłem i pompami, żeby sterowanie było jakoś zintegrowane. Najlepiej, jeśli będzie to ogarniał jeden sterownik. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 .... ..... Istotne, żeby same pętle miały zbliżoną długość. Dołożenie pompy zasilającej podłogówkę i ,,podbierającej" wodę z instalacji nie musi się gryźć z pompą w kotle. Dużo zależy od wydajności pomp, żeby ta od podłogówki nie zabierała całej wody idącej z kotła. No i logika sterująca kotłem i pompami, żeby sterowanie było jakoś zintegrowane. Najlepiej, jeśli będzie to ogarniał jeden sterownik. Nie istotne, nie ma takiego wymogu ani tez potrzeby aby petle miały jednakową dlugosc, nikt nie wie gdzie narodził sie ten mit ale wciąz zyje i ma sie dobrze. Co do pomp i ich mocy, jakos tak sie dziwnie sklada ze wykonywałem kilka poprawek w instalacjach gdzie nie było sprzegla i jakos pompy nie chciały wspolpracowac. Po instalacji sprzegla problem zniknął jak za dotknieciem czarodziejskiej rózdzki. Jak ktos lubi problemy to czemu nie, mozna sie bawic bez sprzegła, jest ryzyko jest zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 10.12.2021 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Jakich problemów się spodziewać bez sprzęgła? Sprzęgło to niestety dodatkowy wydatek, ale też wyższa temperatura powrotu na piecu, a także konieczność zakupu dwóch pomp (na grzejniki i na podłogówkę) i koszt ich późniejszego utrzymania. To wszystko należy zsumować niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Jakich problemów się spodziewać bez sprzęgła? Sprzęgło to niestety dodatkowy wydatek, ale też wyższa temperatura powrotu na piecu, a także konieczność zakupu dwóch pomp (na grzejniki i na podłogówkę) i koszt ich późniejszego utrzymania. To wszystko należy zsumować niestety. Wyzsza temperatura na powrocie? pierwsze slysze, a nawet jakby ten 1-2 oC wiecej to w czym problem? Zgadza sie ze sprzgło kosztuje, pompka tez, ma byc dobrze czy tanio, bo dobrze i tanio to tylko w opowiesciach. Problem jest w sterowaniu i regulacji głownie hydrulicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.12.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Nie istotne, nie ma takiego wymogu ani tez potrzeby aby petle miały jednakową dlugosc, nikt nie wie gdzie narodził sie ten mit ale wciąz zyje i ma sie dobrze. ... W mitach zawsze tkwi ziarno prawdy. Założyciel wątku nie pisał nic o planowanym sterowaniu pętlami i śmiem podejrzewać, że przy podłogówce dokładanej do istniejącego ogrzewania nie będzie stosował automatyki i siłowników sterujących każdą pętlą ogrzewania. Więc, może jednak wyrównać pętle i nie dusić przepływu rotametrami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 W... Więc, może jednak wyrównać pętle i nie dusić przepływu rotametrami? Po co?, czemu przeszkadza i jakie sa negatywne skutki regulacji przepływu rotametrem w danej petli? Przy roznych powierzchnach powieszczen i roznych rozstawach mamy tak kombinowac z dlugosciami aby zadowolic fanatyków jednakowych pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 10.12.2021 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Co masz na myśli pisząc, że problem tkwi w sterowaniu i regulacji? Mógłbyś rozwinąć ten temat? Rozumiem także, że przy zastosowaniu sprzęgła potrzebne będą dwie dodatkowe pompy, a ta z kotła będzie zasilać jedynie mały obieg od kotła do sprzęgła? Prawdę mówiąc, to nie zależy mi na automatyce w przypadku podłogówki. Mam piec, który działą w oparciu o pogodówkę. Chciałbym poprostu dołożyć obok ogrzewanie podłogowe w taki sposób aby zawór trzydrożny mieszał zasilenie z powrotem, by temperatura na zasileniu nie przekraczała pewnej zadanej temperatury. Resztę jestem w stanie ograniczyć rotametrami. Zapewne pierwsza zima będzie absorbująca bo trzeba będzie wszystko poustawiać, ale kolejnych powinno już być lepiej. Jeśli okaże się, że będzie zbyt gorąco to przecież mogę albo ograniczyć podłogówkę, albo zmniejszyć krzywą/temperaturę zadaną na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Co masz na myśli pisząc, że problem tkwi w sterowaniu i regulacji? Mógłbyś rozwinąć ten temat? Rozumiem także, że przy zastosowaniu sprzęgła potrzebne będą dwie dodatkowe pompy, a ta z kotła będzie zasilać jedynie mały obieg od kotła do sprzęgła? Prawdę mówiąc, to nie zależy mi na automatyce w przypadku podłogówki. Mam piec, który działą w oparciu o pogodówkę. Chciałbym poprostu dołożyć obok ogrzewanie podłogowe w taki sposób aby zawór trzydrożny mieszał zasilenie z powrotem, by temperatura na zasileniu nie przekraczała pewnej zadanej temperatury. Resztę jestem w stanie ograniczyć rotametrami. Zapewne pierwsza zima będzie absorbująca bo trzeba będzie wszystko poustawiać, ale kolejnych powinno już być lepiej. Jeśli okaże się, że będzie zbyt gorąco to przecież mogę albo ograniczyć podłogówkę, albo zmniejszyć krzywą/temperaturę zadaną na piecu. Chodzi głownie regulację i dopasowanie hydrauliczne, jezeli pompa kotłowa ma mozliwosc modulacji to jak bedziesz modulował te dodatkową pompe która zasila podłogówkę? Pompy z PWM tanie nie są jak i regulatory do nich Jak połaczyc regulator kotłowy ktory moduluje pompę kotłową z zewnetrzna pompą nie wiem ale na pewno podpiąc do elektroniki kotła sie nie da. Ogolnie serwis Vaillanta bo akurat z nimi romawiałem na ten temat nie zalecają podłaczania dodatkowych pomp bez sprzegła, widocznie nie bez powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 10.12.2021 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 U mnie pompa w piecu działa cały czas ze stałą mocą 60% i nie zawuażyłem aby piec jakkolwiek nią sterował - chyba, że grzeje CWU, wtedy pompa chodzi na 100%. Dlatego myślałem, ze wystarczy zwykła pompa, której prędkość można ręcznie regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 U mnie pompa w piecu działa cały czas ze stałą mocą 60% i nie zawuażyłem aby piec jakkolwiek nią sterował - chyba, że grzeje CWU, wtedy pompa chodzi na 100%. Dlatego myślałem, ze wystarczy zwykła pompa, której prędkość można ręcznie regulować. Zawsze mozna zapytac serwisanja czy pompa moduluje czy nie w trkacie grzania i czy mozna podłaczac inne pompy bez sprzegła, a jezeli mozna to w jakiej konfiguracji, czas pracy pmpy na cwu nas nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 10.12.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Po co?, czemu przeszkadza i jakie sa negatywne skutki regulacji przepływu rotametrem w danej petli? Przy roznych powierzchnach powieszczen i roznych rozstawach mamy tak kombinowac z dlugosciami aby zadowolic fanatyków jednakowych pętli. Nie pisałem o jednakowych pętlach, a o zbliżonej długości. Ot, taka drobna różnica. Co szkodzi? Teoretycznie nic, bo wszystko działa. Tylko, dla równomiernego grzania, krótsze pętle trzeba było zdławić do oporów tych dłuższych. Pompa obiegowa musi zasuwać, jakby pchała wodę w dużo większą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.12.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Nie pisałem o jednakowych pętlach, a o zbliżonej długości. Ot, taka drobna różnica. Co szkodzi? Teoretycznie nic, bo wszystko działa. Tylko, dla równomiernego grzania, krótsze pętle trzeba było zdławić do oporów tych dłuższych. Pompa obiegowa musi zasuwać, jakby pchała wodę w dużo większą instalację. Widzę ze mity trzymaja sie mocno, az do granic absurdu. Pompa obiegowa musi zasuwac, zobaczmy co za zasuwanie. Pompy Wilo Yonos Pico ktore stosuję pobieraja moc ok 20 W przy najwiekszym obciązeniu, staram sie nie przekraczac 12-13 petli dla pompy 25/1-4, aby uzyskac obliczone przepływy. Załozmy ze jestesmy fanatykami stosowania petli o zlizonej długosci, tak do konca nie wiem co to zblizona długosc czy to sa róznice 10, 15, 20 %, ale pominmy to. Z 12-13 petli zrobimy 9-10 petli. Zyskujemy srednio od 16 do 25% sumarycznego przepływu, czyli zmniejszamy obciazenie naszej pompy o tyle %. Przeliczmy to na kWh, przyjmnijmy ze pompa obiegowa pracuje srednio w okresie grzewczym ok 50%, oczywiscie moze to byc mniej albo wiecej w zaleznosci od zapotrzebowania na ciepło i obciazenia cieplnego. Dla tych 25% bedzie to 5W x 12 godz. x 150 dni, daje nam to az 9 kWh, oczywiscie tej energi nie tracimy bo ona i tak zamienia sie w ciepło. Te 9 kWh to zawrotny koszt dla G11 to ok 6 do 8 zł rocznie, przy G12xx i G13 bedzie to duzo mniej. Naprawde szkoda mi tej pompy ktora musi zasuwac.Jest tez druga strona medalu, aby uzyskac zblizone długosci petli trzeba dla małych pomieszczen stosowac petle ktore obejmuja te pomieszczenia, jak ukladac w slimak w takim przypadku nie wiem, jak regulowac poszczegolne pomieszczenia tez nie wiem. Wiem ze musze tak zrobic bo kwota oszczednosci rzedu kilku złotych jest nie do przecenienia. Mniejszy rozdzielacz tez kosztuje troche mniej dla scisłosci, ale raczej tu chodzi ciezką prace pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 11.12.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Widzę ze mity trzymaja sie mocno, az do granic absurdu. Pompa obiegowa musi zasuwac, zobaczmy co za zasuwanie. Pompy Wilo Yonos Pico ktore stosuję pobieraja moc ok 20 W przy najwiekszym obciązeniu, staram sie nie przekraczac 12-13 petli dla pompy 25/1-4, aby uzyskac obliczone przepływy. ... Z 12-13 petli zrobimy 9-10 petli. Zyskujemy srednio od 16 do 25% sumarycznego przepływu, czyli zmniejszamy obciazenie naszej pompy o tyle %. ... Te 9 kWh to zawrotny koszt dla G11 to ok 6 do 8 zł rocznie, przy G12xx i G13 bedzie to duzo mniej. Naprawde szkoda mi tej pompy ktora musi zasuwac.Jest tez druga strona medalu, aby uzyskac zblizone długosci petli trzeba dla małych pomieszczen stosowac petle ktore obejmuja te pomieszczenia, jak ukladac w slimak w takim przypadku nie wiem, jak regulowac poszczegolne pomieszczenia tez nie wiem. ... Mniejszy rozdzielacz tez kosztuje troche mniej dla scisłosci,... W jasny sposób obliczyłeś, że finansowo niewiele nas będzie kosztować różnica w zużyciu prądu przez pompę i z tym się zgodzę. Przy energooszczędnych pompach zużycie prądu nie jest problemem i nawet o tym nie wspominałem. Jednak, sam zauważyłeś, że mniejszy rozdzielacz jest tańszy. Pętle w małych pomieszczeniach? Czemu jedna pętla nie miała by ogrzewać dwu małych pomieszczeń? Albo dwie pętle trzech pomieszczeń? Owszem, zmniejszamy sobie możliwości regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu, ale to nie dla każdego musi być priorytetem. Pisałem o zwiększeniu obciążenia pompy i tu trzeba wyjaśnić, że nie będzie ona liniowa. Gdy przydławisz przepływ rotametrami o 25%, to żeby go przywrócić pompą, musisz włożyć energii więcej o 56%, bo opory przepływu rosną do kwadratu. Przy niedużej instalacji nie powinno być problemu, ale moim zdaniem, dążenie do zbliżonej długości pętli daje szanse na mniej problemów z regulacją instalacji jako całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 11.12.2021 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Widzę ze mity trzymaja sie mocno, az do granic absurdu. Pompa obiegowa musi zasuwac, zobaczmy co za zasuwanie. Pompy Wilo Yonos Pico ktore stosuję pobieraja moc ok 20 W przy najwiekszym obciązeniu, staram sie nie przekraczac 12-13 petli dla pompy 25/1-4, aby uzyskac obliczone przepływy. Załozmy ze jestesmy fanatykami stosowania petli o zlizonej długosci, tak do konca nie wiem co to zblizona długosc czy to sa róznice 10, 15, 20 %, ale pominmy to. Z 12-13 petli zrobimy 9-10 petli. Zyskujemy srednio od 16 do 25% sumarycznego przepływu, czyli zmniejszamy obciazenie naszej pompy o tyle %. Przeliczmy to na kWh, przyjmnijmy ze pompa obiegowa pracuje srednio w okresie grzewczym ok 50%, oczywiscie moze to byc mniej albo wiecej w zaleznosci od zapotrzebowania na ciepło i obciazenia cieplnego. Dla tych 25% bedzie to 5W x 12 godz. x 150 dni, daje nam to az 9 kWh, oczywiscie tej energi nie tracimy bo ona i tak zamienia sie w ciepło. Te 9 kWh to zawrotny koszt dla G11 to ok 6 do 8 zł rocznie, przy G12xx i G13 bedzie to duzo mniej. Naprawde szkoda mi tej pompy ktora musi zasuwac.Jest tez druga strona medalu, aby uzyskac zblizone długosci petli trzeba dla małych pomieszczen stosowac petle ktore obejmuja te pomieszczenia, jak ukladac w slimak w takim przypadku nie wiem, jak regulowac poszczegolne pomieszczenia tez nie wiem. Wiem ze musze tak zrobic bo kwota oszczednosci rzedu kilku złotych jest nie do przecenienia. Mniejszy rozdzielacz tez kosztuje troche mniej dla scisłosci, ale raczej tu chodzi ciezką prace pompy. Czy byłbys w takim razie w stanie polecić jakiś osprzęt? Mam na myśli dwie pompy - do podłogówki i grzejników, sprzęgło hydrauliczne oraz zawór trzydrożny, ewentualnie jakiś sterownik do zaworu, aby automatycznie regulował temperaturę na podłogówce, tak aby zapewnić minimalną temperaturę i chronić instalację przed zbyt wysoką temperaturą? Ewentualnie jeszcze, kwestia sterowania z pieca, o ile znacie na to jakiś patent (Vitodens 200-W), aby nie zbankrutować, bo z tego co widzę rozwiązanie Viessmanna to koszt 2000-3000. Pierwotnie myślałem o zaworze Afriso ATM 561 oraz pompie WILO yonos pico 1.0 25/1-6 25/60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.12.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 W jasny sposób obliczyłeś, że finansowo niewiele nas będzie kosztować różnica w zużyciu prądu przez pompę i z tym się zgodzę. Przy energooszczędnych pompach zużycie prądu nie jest problemem i nawet o tym nie wspominałem. Jednak, sam zauważyłeś, że mniejszy rozdzielacz jest tańszy. Pętle w małych pomieszczeniach? Czemu jedna pętla nie miała by ogrzewać dwu małych pomieszczeń? Albo dwie pętle trzech pomieszczeń? Owszem, zmniejszamy sobie możliwości regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu, ale to nie dla każdego musi być priorytetem. Pisałem o zwiększeniu obciążenia pompy i tu trzeba wyjaśnić, że nie będzie ona liniowa. Gdy przydławisz przepływ rotametrami o 25%, to żeby go przywrócić pompą, musisz włożyć energii więcej o 56%, bo opory przepływu rosną do kwadratu. Przy niedużej instalacji nie powinno być problemu, ale moim zdaniem, dążenie do zbliżonej długości pętli daje szanse na mniej problemów z regulacją instalacji jako całości. Pisałes o zwiekszeniu obciazeia pompy, ladnie wyliczyłes ze opory rosną do kwadratu zapomniałes dodac ze to sie dzieje przy zwiekszeniu przepływu. Pominny te opory bo róznica roczna to ok 6-8 zł ktore i tak zostaja w budynku jako ciepło, zmniejszenie ilosci petli w skrajnym przypadku to 1-2 lub 3 zł. róznica w kosztach rozdzielacza 12 i 10 w zaleznosci od producenta moze wynosic od 20,30 do 100,150 zl. Jezeli ktos uczestniczy w nieustającym konkursie "kto zrobi taniej" to dla niego te róznice bedą bardzo istotne, bo jezeli cena jest jedynym i decydujacym kryterium wyboru to fakt nie mam zadnych argumentów na obronę swojego rozwiazania. Wspomniałes cos o trudnosciach i problemach z regulacją instalacji. Moge zapytac ile instalacji zaprojektowałes, wykonałes i regulowałes? Jezeli ani jednej to Twoje zdanie w tej materii nie znaczy absolutnie nic, ja na koncie mam kilkaset i w zadnym przypadku nie miałem zadnych problemów z regulacją i wszystkie moje instalacje pracują tak jak zostały zaprojektowane, poza tym bardzo wiele instalacji ktore projektowałem zostały wykonane przez innych wykonawców i samorobów i tam tez nie było problemów z regulacją.. Dlatego tez chetnie sie dowiem jakie to problemy sprawia regulacja przepływów rotametrami w przypadku nierównych długosci pętli, a moze to byc chociaz czesciowym wyjasnieniem genezy powstania tego mitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 13.12.2021 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) A na sprzęgle nie występuje czasem podmieszanie powrotu co nie jest ekonomiczne przy piecu kondensacyjnym? Edytowane 13 Grudnia 2021 przez qropatwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 13.12.2021 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Pisałes o zwiekszeniu obciazeia pompy, ladnie wyliczyłes ze opory rosną do kwadratu zapomniałes dodac ze to sie dzieje przy zwiekszeniu przepływu. Pominny te opory bo róznica roczna to ok 6-8 zł ktore i tak zostaja w budynku jako ciepło, zmniejszenie ilosci petli w skrajnym przypadku to 1-2 lub 3 zł. róznica w kosztach rozdzielacza 12 i 10 w zaleznosci od producenta moze wynosic od 20,30 do 100,150 zl. Jezeli ktos uczestniczy w nieustającym konkursie "kto zrobi taniej" to dla niego te róznice bedą bardzo istotne, bo jezeli cena jest jedynym i decydujacym kryterium wyboru to fakt nie mam zadnych argumentów na obronę swojego rozwiazania. Wspomniałes cos o trudnosciach i problemach z regulacją instalacji. Moge zapytac ile instalacji zaprojektowałes, wykonałes i regulowałes? Jezeli ani jednej to Twoje zdanie w tej materii nie znaczy absolutnie nic, ja na koncie mam kilkaset i w zadnym przypadku nie miałem zadnych problemów z regulacją i wszystkie moje instalacje pracują tak jak zostały zaprojektowane, poza tym bardzo wiele instalacji ktore projektowałem zostały wykonane przez innych wykonawców i samorobów i tam tez nie było problemów z regulacją.. Dlatego tez chetnie sie dowiem jakie to problemy sprawia regulacja przepływów rotametrami w przypadku nierównych długosci pętli, a moze to byc chociaz czesciowym wyjasnieniem genezy powstania tego mitu. Skoro uważasz, że po zdławieniu przepływu w części pętli nie ma potrzeby przywrócenia wielkości przepływu w podłogówce to kwestia zamknięta. Zawsze przecież można podnieść temp. zasilania i ilość ciepła dla budynku będzie taka sama. Rozumiem też, że jako instalator z zawodu, zdecydowanie nie jesteś zwolennikiem wyścigu ,,kto zrobi taniej". Zaprojektowałeś kilkaset instalacji i nie było żadnych problemów. W to akurat nie potrafię uwierzyć, bo przy takiej ilości musi się zdarzyć jakiś błąd. Czy to projektowy, czy wykonawczy, czy w samych założeniach. Nie ma ludzi nieomylnych. Licytować się z Tobą na wykonane instalacje nie mam szans. W całości zrobiłem tylko jedną, w moim aktualnym domu. Działa zgodnie z założeniami i jestem zadowolony. Przed rozpoczęciem takich czy innych amatorskich prac zawsze staram się dowiedzieć jak najwięcej w temacie. Fakt konieczności regulacji rotametrami nie tyle jest problemem, co skutkiem wykonania instalacji. Swoją drogą, to co dla Ciebie nie jest problemem, może być problemem dla wykonawcy-samoroba. Nie wiem czy zgodzisz się z tezą, że w instalacji dobrze dopasowanej do budynku rotametrów mogło by nie być. Zbliżona długość pętli jest prostym i skutecznym rozwiązaniem wyrównania przepływów w pętlach bez potrzeby używania rotametrów, albo z minimalnym użyciem rotametrów. Pół biedy, gdy mamy 1 pętlę zdecydowanie krótszą i 10 dłuższych i tę krótszą dławimy. Ale jaki sens gdy proporcje są odwrotne i dławimy 10 pętli krótszych żeby ta jedna dłuższa też grzała. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts