Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie napędu Novoferm 423

Recommended Posts

Mam pytanie po tym jak zamontowano mi bramę garażową Novoferm z napędem.

Jak się okazuje, napęd Novoferm 423 do bramy jest zakończony wtyczką do gniazdka.

Jak mam postąpić? Uciąć wtyczkę i pod sufitem połączyć złączką na stałe z przewodem doprowadzonym przez elektryka?

Czy jednak mam na suficie zrobić gniazdko???

181e633aaa3a48bbmed.jpg

Nic nie ucinać. Zamontować gniazdo wtykowe 230 V i już.

"Koralik" to końcówka sznurka do połączenia z przełacznikiem mechanicznym napęd ręczny/elektryczny.

Dobrze jest pokusić się o dodatkowy przewód sterowniczy (i przycisk chwilowy) wewnątrz garażu do sterowania bramą z pominięciem pilota (ot, taka wygoda)

Edytowane przez elpapiotr
  • Like 1

OK. W takim razie zamontuję gniazdo, chociaż muszę zastosować jakiś dystans, bo pod stropem będzie 10 cm ocieplenia.

Obok zasilania mam poprowadzony przez elektryka jakiś przewód, ale nie pamiętam co to - skrętka czy może dwużyłowy..

Czy to może być właśnie do tego celu, o którym piszesz?

Obok zasilania mam poprowadzony przez elektryka jakiś przewód, ale nie pamiętam co to - skrętka czy może dwużyłowy..

Czy to może być właśnie do tego celu, o którym piszesz?

Dokładnie do tego celu. Na ścianie powinien być drugi koniec tego przewodu (wystarczy 2-zyłowy) do podłączenia przycisku chwilowego.

Sposób podłączenia znajduje się tutaj :

https://www.novoferm.pl/fileadmin/novoferm_pl/Dateien/Dokumentacja-dla-domu/novomatic-423.pdf

Tak, na ścianie jest drugi koniec w puszce, a kabel jest dwużyłowy.

Czy to ma zastosowanie wtedy, gdy np. zgubię pilota lub bateria w pilocie się wyczerpie?

I jeszcze jedno. "Przycisk chwilowy" to taki który podaje sygnał, gdy trzymam wciśnięty? Tak jak do żaluzji?

Edytowane przez Robinson74

Ten przycisk ma za zadanie po prostu otwieranie bramy... Kiedy akurat będziesz miał taką potrzebę.

Szukaj na przykład przycisku dzwonkowego, albo łącznika zwiernego.

Lub ... zamykanie. :D

Do autora - chodzi o przycisk zwierny, a chwilowy dlatego, że po "puszczeniu go" styki zostają rozwarte.

Działanie na zasadzie przycisku dzwonkowego na przykład, ale i przyciski "światło" też pełnią identyczną funkcję (przy przekaźnikach bistabilnych).

Chodzi o to, że każdy następny impuls zwierający przycisku powoduje odwrotne działanie napędu, czyli zamykanie/otwieranie i tak bez końca.

Ale ... w trakcie pracy napędu przyciskiem mozemy spowodować zatrzymanie bramy w dowolnym miejscu/momencie.

Edytowane przez elpapiotr

• 3 weeks później...

Jeśli masz 2 bramy to np taki.

https://allegro.pl/oferta/przycisk-podwojny-zwierny-dzwonkowy-dp2-01-11-54-11139149944

Jeśli chcesz mieć jeszcze opcję uchylania bramy to kup podwójny do rolet - wtedy np w dół możesz do pozycji wietrzenia otworzyć - podłączenie przez rezystor - wartości nie pamiętam, jest w instrukcji.

• 2 weeks później...

Czy z serii Berker Kwadrat może być dowolny z tych dwóch?

Czym one się właściwie różnią? Tak na chłopski rozum nie-elektryka.

535035 - one.platform Łącznik 2-klawiszowy przyciskowy, 2 zestyki zwierne

https://www.hager.pl/katalog-produktow/automatyka-budynku-i-osprzet-elektroinstalacyjny/osprzet-elektroinstalacyjny-berker/berker-b.kwadrat/laczniki-one.platform/535035/231472.htm

53503503 - one.platform Łącznik 2-klaw. przyciskowy, 2 zestyki zwierne oddz. zac. wej.

https://www.hager.pl/katalog-produktow/automatyka-budynku-i-osprzet-elektroinstalacyjny/osprzet-elektroinstalacyjny-berker/berker-b.kwadrat/laczniki-one.platform/53503503/245847.htm

• 1 year później...