Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtr F8 vs M5

Recommended Posts

Od 2 dni u nas dość wysokie stężenie PM10 i Pm2.5.

Filtracja G4 kieszeniowy cleanbox 250, M5 plisowany w centrali plus F8 cleanbox 250 filtrują powietrze z dość dużą sprawnością.

Na niskich obrotach do 140 M3/h puszczają po 2.4ug pm 2.5 oraz pm10 - nawet gdy na zewnątrz jest 300% normy.

Przy wyższych obrotach wartości rosną do 4-6ug (250m3/h).

Postanowiłem zrobić test jak filtruje filtr M5 w centrali. Przepływ 250m3/h.

Na zewnątrz PM2.5/PM10:

62/98

Pełna filtracja:

4.4/5.6

G4+M5:

58/71

Wychodzi na to, że wydawać by się mogło dość dokładny filtr M5 w walce ze smogiem nie ma szans. Porównanie może nie jest do końca miarodajne, bo M5 plisowany.

Skuteczność filtracji zależy od prędkości przepływu oraz różnicy ciśnienia. Dlatego F8 o powierzchni pewnie kilku M2 (nie liczyłem ile dokładnie) daje max co można wycisnąć z tego typu filtra.

M5 chroni głównie przed kurzem. G4 lub wkłady docinane na wymiar w centrali to praktycznie żadna filtracja.

Ale gdzie te 300% normy? Bardzo ładnie widać jak te czujniki airly działają. Wczoraj rano było <100%, przyszła gęsta mgła i jest >300%. Nie wątpię w skuteczność filtrów F8. Sam będę niedługo montował. Ale w dokładność tych wszystkich czujników, włącznie z hałupnictwem już mocno.

Postanowiłem zrobić test jak filtruje filtr M5 w centrali. Przepływ 250m3/h.

Na zewnątrz PM2.5/PM10:

62/98

Pełna filtracja:

4.4/5.6

G4+M5:

58/71

Wychodzi na to, że wydawać by się mogło dość dokładny filtr M5 w walce ze smogiem nie ma szans. Porównanie może nie jest do końca miarodajne, bo M5 plisowany.

A nawilżacz chodził? Jaką u Ciebie robi różnicę?

PM PMowi nie równy. U mnie chodzi generator masakrycznej ilości PMów (a nawet TVOCów i HCHO) - i się z tego cieszę ;)

Tak wygląda sytuacje w momencie odpalenia "generatora PMów":

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425434]

A tak po odpaleniu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425435]

PM10 idzie w górę podczas mgły, więc z nawilżaczem też pójdzie ;)

Niech Kaizen sobie kupi SDS0111 i sprawdzi jeszcze raz, w tym chińczyku diabeł wie co siedzi... Może być tak, że mierzy TYLKO PM10, a wyniki PM2,5 sobie wylicza "z pały".

EDIT:

tam chyba siedzi to: Plantower PMS5003ST-A

Czyli nie powinno być takie złe.

Edytowane przez gregos11

W czasie mgły tak - bo to cząsteczki wody w fazie ciekłej zawieszone w powietrzu.

Ale gdy mamy nawet 100% wilgotności z to już na czujniku nic się nie zmienia. A nawilżacz ewaporacyjny nie puszcza cząstek w fazie ciekłej.

Mój zewnątrzny czujnik umieściłem w kotłowni w ciepłym miejscu i zbiera powietrze zaciągając do czujnika, który jest poza kanalem. Gdy czujniki w okolicy szaleją mój pokazuje w miarę sensownie - choć wiadomo, gdy jest zimno to najbardziej sprzyjające warunki do smogu.