Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura powrotu a taktowanie

michal.bdg

Recommended Posts

Witam mam kilka nowych spostrzeżeń, dotyczących pracy PC. Pompa bardzo szybko łapie wysoka temp. na powrocie i taktuje ponad 20 razy na dobę. Po podlodze mam 100-110m2 ogrzewania i 3 drabinki zasilane ta sama temp. co podloga. Powrót z drabinek znacznie wyższy niż z podlogi prawdopodobnie podbija powrót i PC ma stop. Na drabinkach zrobilem kryze i w znacznym stopniu ograniczylem szybkosc powrotu ale i tak PC czesto staje. Roznica na powrocie z podlogi to od 6-8 stopni czyli sporo ale drabinki to niwelują. Wydaje mi sie że „dużo złego” robi w ukladzie 100 litrowy zład ktory w znaczacy spodób zwiększa ilość cieplej wody w całym ukladzie. Prosze o opinie

Może spróbować grzać intensywnie kilka godzi dziennie i zatrzymać PC, temp. w domu zapewne znacznie by nie spadła a pompa pracowałaby w trycie ciàgłym. Tylko czy taki uklad pracy przypominajacy grzanie w II taryfie bedzie ekonomiczny? W ten sposób grzałem cały pazdziernik ponieważ było za goraco w domu, pracowała w dzień w nocy stop.

Roznica na powrocie z podlogi to od 6-8 stopni czyli sporo ale drabinki to niwelują.

Wydaje mi sie że „dużo złego” robi w ukladzie 100 litrowy zład ktory w znaczacy spodób zwiększa ilość cieplej wody w całym ukladzie.

- 100 l zład raczej wyrównuje temperaturę, oraz zwiększa zład - czyli działa na korzyść,

- 6-8 stopni różnicy; powinno być pomiędzy zasilaniem z bufora a powrotem na buforze,

- jak sterowana jest pompa obiegowa za buforem?

- podaj dane krzywej grzewczej

Podaje przykład: THW6-temp.za buforem 31* THW7-powrót mierzony przed buforem 26* THW1-temp.wody wychodzącą z hydroboxa- 30* THW2- temp.wody ktora wraca do hydroboxu-30* Ustawien pompy probowalem wszystkich od 1 do 3. Zmienilem krzywa na stały parametr myslac ze cos sie polepszy, niestety

Instalator proponuje przeniesienie czujnikow z bufora na rozdzielacz ale co to zmieni, przecież ostatecznie powrót z drabinek i tak trafi na czujnik temp. ale tym razem do PC, prawda?

Po pierwsze- jakie czujniki w buforze?

po2)- jak ten bufor jest wpięty? ( szeregowo czy równolegle )

po3) zmiana KG nic nie da- bo jak układ CO jest spaprany to żadne korekty temperatur nic nie dadzą.

PC musi mieć zapewniony odbiór ciepła czy to ona chodzi na max czy moduluje . Moc układu ( CO ) powinna być = lub > od min mocy PC po modulacji.

U mnie nie ma żadnych wyłączeń chyba że wynikające z harmonogramu. Dla przykładu na 80h pracy mam 9 Wył wynikające właśnie z harmonogramu.

Po pierwsze- jakie czujniki w buforze?

po2)- jak ten bufor jest wpięty? ( szeregowo czy równolegle )

po3) zmiana KG nic nie da- bo jak układ CO jest spaprany to żadne korekty temperatur nic nie dadzą.

PC musi mieć zapewniony odbiór ciepła czy to ona chodzi na max czy moduluje . Moc układu ( CO ) powinna być = lub > od min mocy PC po modulacji.

U mnie nie ma żadnych wyłączeń chyba że wynikające z harmonogramu. Dla przykładu na 80h pracy mam 9 Wył wynikające właśnie z harmonogramu.

Bufor jest wpięty równolegle;

- bo jest dodatkowa pompa obiegowa,

- pytałem jak jest sterowana -ale brak odpowiedzi,

Układ CO - raczej działa poprawnie ;

- bo pomiędzy zasilaniem a powrotem jest 5 C różnicy,

- czyli jest odbierane ciepło z układu instalacji

Czujniki temp. Przed i za buforem na zasile i powrocie i tam jest zachowana rożnica temp. Delta wyrównuje sie na czujnikach w PC i tam staje. Krzywa grzałem cały miesiąc i tak taktowała. Poza tym przy parametrach o ktorych podałeś to moge zapomnieć. Wpuszczam w podłoge 30-32 zeby miec 21-22 w domu. Pompa to wilo 25/1-6

Bufor jest wpięty równolegle;

- bo jest dodatkowa pompa obiegowa,

- pytałem jak jest sterowana -ale brak odpowiedzi,

Układ CO - raczej działa poprawnie ;

- bo pomiędzy zasilaniem a powrotem jest 5 C różnicy,

- czyli jest odbierane ciepło z układu instalacji

OK- czyli czekamy na więcej danych

Czujniki temp. Przed i za buforem na zasile i powrocie i tam jest zachowana rożnica temp. Delta wyrównuje sie na czujnikach w PC i tam staje. Krzywa grzałem cały miesiąc i tak taktowała. Poza tym przy parametrach o ktorych podałeś to moge zapomnieć. Wpuszczam w podłoge 30-32 zeby miec 21-22 w domu. Pompa to wilo 25/1-6

Nie powinno być żadnych czujników za i przed buforem. No mogą być takie zegarowe ( zwykłe ) na rurę--bez żadnego sterowania.

To co powinno czytać temp. to czujnik w PC.

Skoro jest zapewniony odbiór ciepła z PC to ona powinna pracować a nie taktować.

Czyli taki układ:

76c9722828f8.jpg

Czujniki o których piszesz to są na wyjściu z bufora na podłogi?

Możliwości są takie:

- pompa ciepła za mocna,

- za mały bufor (przy różnicy miedzy mocą P.C. a małym odbiorem na podłogi) i

- za mały odbiór ciepła z bufora na podłogi.

Częściowo może pomóc zwieszenie przepływu na pompce bufor-podłogi. Jak masz tam deltę 7-8.

Zwiększ przepływ by zejść z deltą do 5-6 przy podłogach.

Kryzowanie drabinek powinno pomóc w przekierowaniu większej ilości wody na podłogi.

Screna możesz wkleić w tym temacie, korzystając z tej strony:

https://naforum.zapodaj.net/

I wydaje mi sie że wszystko „chwaści” bufor. Przed buforem jest delta. Potem wpada do bufora gdzie jest dużo cieplej wody, miesza sie i już ze znacznie wyższa temp. Wraca do PC i robi stop.

Tu masz rację bo taki układ działa trochę tak jakbyś miał w buforze granicę (wymiennik).

Układ jest podzielony na dwie części

1) mały obieg P.C. - bufor

2) duży obieg - bufor - podłogi.

Jak pompkę obiegową (Wilo) na dużym obiegu dostosujesz do małych przepływów przy temp. dodatnich, to przy większych mocach w mrozy, trzeba by też zwiększyć przepływ na drugiej pompce. By nadążyła odbierać ciepło z bufora dalej na podłogi.

Edytowane przez Marco36

Jak już wspominałem, czujniki A-temp.za buforem(100l zład) B-powrót mierzony przed buforem C i D temp. wody wchodzacej i wychodzacej z hydroboxu. Pomiedzy A i B jest sensowna delta natomiast A i B to sa bardzo zbliżone temp. Pompa raczej nie bedzie za duża 6kW za listopad wciagneła 450kWh wiec raczej ma co grzać

Trochę nieprecyzyjne sformułowanie (dobór słów).

Mały obieg P.C. - bufor jest przed buforem, a duży obieg jest za buforem.

Czyli A i B masz za buforem, a C i D przed buforem.

Pompa 6 kW i jest to Mitsubichi, czy tak?

Robiłem kiedyś wykres chyba dla Mitsubichi 8 kW, i zdziwiło mnie że słabo moduluje. Minimalna moc była może ze 2 kW niższa od nominalnej.

Gdy inni producenci potrafią schodzić do 2-3 kW, około 30% mocy nominalnej.

Jakie masz zapotrzebowanie OZC budynku?

Przy domu prawie pasywnym jednak te 6 kW może być za duże.