Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura powrotu a taktowanie

michal.bdg

Recommended Posts

OZC jesli kazdy wykonawca robi coś innego i na „oko” łacznie z hydrauliką jest raczej mało wiarygodne. Pompa była dobrana pod zapotrzebowanie energetyczne budynku wynikające z 8-letniej eksploatacji. Rok w rok spalałem 3-3,5 tony groszku wiec przeliczajac to 6kW zubadan i tak był ciut za mały ale z wykonawcą założyliśmy ze lepiej w najwieksze mrozy wspomóc sie grzałka niż PC ma być za duża. 3 tony groszku na 100m2 to duże zużycie wiec dom nie jest super.

Miło by było gdybyś zadał sobie trochę trudu i narysował schemat instalacji, gdzie są czujniki, na których czujnikach jakie odczyty, gdzie pompy obiegowe, itp. Bo teraz zmuszasz do wysiłku pytających odpowiadając lakonicznie, a sam powinieneś tą robotę wykonać, żeby nie było rozmowy jak ślepy z głuchym o kolorach, musimy wiedzieć o czym jest rozmowa.

Jestem prawie pewien, że masz za duży przepływ po stronie PC, za mały po stronie instalacji, sprzęgło po starcie PC jest szybko ładowane, PC dostaje ciepły powrót i się wyłącza. Ale bez schematu z temperaturami nie ma sensu rozmawiać. Delta 8 na podłogówce przy obecnych temperaturach to bardzo dużo, oznacza to znikomy przepływ na podłogówce.

Edytowane przez SzymonKc

Pisaliscie o kryzowaniu czy przymkniecie w znacznym stopniu zaworu powrotnego z rozdzielacza z drabinkami daje te same efekty co kryzowanie? Ostatecznie intensywność napływu wody z belki powrotnej drabinek jest mniejsza, prawda?

Teoretycznie tak, tylko co to znaczy w znacznym stopniu? Oceniasz to po kącie zamknięcia zaworu kulowego? To zależy od przepływu, przy dużym przepływie przymykanie zaworu zmniejsza przepływ już przy małych kątach zamknięcia, przy małym przepływie (jak na średnicę zaworu) zamykanie zaworu nie powoduje prawie żadnych zmian dość długo, dopiero pod koniec przy prawie całkowicie domkniętym zaworze przepływ zaczyna gwałtownie spadać. Cały czas rozmowa jak głuchy ze ślepym o kolorach. Schemat?

Rury dobiegowe do Bufora oraz powrotne z Bufora do pompy ciepła powinny być ;

- o jedną dymensję większe niż obliczone rury rozładowujące bufor a zasilające obiegi grzewcze,

- obiegówka za buforem powinna być bezpośrednio sterowana z pompy ciepła,

Edytowane przez Andrzej5101

Witam, jest znacznie lepiej PC praktycznie cały czas pracuje. Dołożyłem wczoraj do układu dodatkowe 2 nitki (teraz mam już wszystko otwarte) ktore w sypialni mialem zakręcone. Dodatkowo zawor zwrotny kulowy z drabinek jest w pozycji z 3mm przed całkowitym zamknięciem. Spływa do buforu wiecej chlodnej wody, jest delta i PC pracuje.

Zamienię tylko zawór na listwie zwrotnej na taki z termometrem i bede regulował przepływ tych drabinek tak aby uzyskać najniższa temp. Powrotu. Balem sie ze jak te 2 dodatkowe nitki złapią już temperaturę To bedzie stop na PC ale doba mineła i nadal cały czas pracuje. Złapałem ja wczoraj na Defroscie,trwał 3 minuty bez grzałki. Jedyny przestój na jakim ją złapałem był po zakonczeniu grzania CWU ale tam czyjniki wskazywały temp. Bliskie 50*

• 10 months później...
Czujniki temp. Przed i za buforem na zasile i powrocie i tam jest zachowana rożnica temp. Delta wyrównuje sie na czujnikach w PC i tam staje. Krzywa grzałem cały miesiąc i tak taktowała. Poza tym przy parametrach o ktorych podałeś to moge zapomnieć. Wpuszczam w podłoge 30-32 zeby miec 21-22 w domu. Pompa to wilo 25/1-6

Przy jakiej temperaturze zewnętrznej wpuszczasz te 32st?

Normalnie tak, hydroboks ma własną pompkę obiegową.

A twoja wilo powinna być za buforem i gonić duży obieg bufor- podłogi.

I to na niej powinieneś zwiększyć obroty. By poprawić odbiór ciepła z bufora.

Skorzystam z kolegi rady. Zwiększę prędkość pompki obiegowej. U mnie bufor 100l.