Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rotenso, gree czy mitsubishi

szaman100

Recommended Posts

możesz po krótce uzasadnić dlaczego? ;-)

Przepraszam, że dopiero teraz. Umknął mi temat.

Szukałem pompy bardzo długo, czytałem i katalogi i opinie znalezione na forach (ni tylko tym). Poza tym sprawdzałem ich wydajności na stronie Keymark (jeden z certyfikatów): https://www.heatpumpkeymark.com/. Bo to, co sobie producenci wpiszą w katalog to jedno, a rzeczywistwość..wiadomo. Do tego o ile od instalatorów czasem słyszałem narzekania na tą czy inną pompę, o tyle na Mitsu i chyba Daikina nigdy. Mimo iż większość z nich polecała mi firmę na P :D.

Mitsu mają tajemniczy (napiszę tak, bo szczegółów juz nie pamiętam) dotrysk pary, który pozwala im na utrzymanie wydajności w niższych temperaturach bez aż tak znacznego zwiększenia poboru (ale moze ktoś naprostować, bo może coś pomerdałem).

Czy wybrałem Mitsu? Nie. Dlaczego? Cena.

Wybrałem Atlantica, bo był 10 tys tańszy, a wyszło mi, że mimo lepszej wydajności, Mitsu nie zwróci mi się tak szybko (o ile za mojego zycia) żeby pokryć tą róznicę. Wybrałem więc tańszą opcję, z instalatorem z okolicy, który ma bardzo dobre opinie (weryfikowałem) i z serwisem, który istnieje i odbiera telefony...bo instalator moze zwinąć interes i co wtedy? Ja zadzwoniłem na serwis Atlantcia, odebrali od razu, pogadaliśmy, dowiedziałem się co i jak i co jakby instalator przestał świadczyć usługi. Tyle mogłem zrobic. A jak będzie? życie pokaże. Pompę mam od czwartku wieczorem.

Rotenso i Gree. Myślałem, szczególnie o tej pierwszej ale w mojej okolicy nikt mi nie zaproponował. dzwoniłem do ludzi z ich strony a ci...wciskali mi panasa.

Ale na pytanie zadane: którą z tych pomp, to brałbym Mitsu jeśli cena nie gra roli, lub (jakimś cudem) jest podobna.

Szukałem pompy bardzo długo ... to brałbym Mitsu jeśli cena nie gra roli, lub (jakimś cudem) jest podobna.

Dzięki za odpowiedź, każde informacje moga się przydać. Myślisz podobnie jak ja, ja prawie zamontowałem sobie tę na P :p ale tylko dlatego, że są w miarę dobre, no i mam dostęp do cen hurtowych firmy na P, i dostałem naprawdę dobrą cenę

Dzięki za odpowiedź, każde informacje moga się przydać. Myślisz podobnie jak ja, ja prawie zamontowałem sobie tę na P :p ale tylko dlatego, że są w miarę dobre, no i mam dostęp do cen hurtowych firmy na P, i dostałem naprawdę dobrą cenę

No ja ceny na PC miałem w stylu: Mitsu Zubadan 8kW - 42 tys, Panas HP 9kW - 37 tys., rzeczony Atlantic 10kW - 34 tys. Te ceny dotyczą tez przeróbek u mnie w instalacji, takze nie przywiązywałbym się do nich. Ale widać różnice (przeróbki te same niezależnie od pompy).

Acha, nie przywiązywałbym się do mocy podanej w nazwie pompy.