szaman100 14.12.2021 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Mam do wyboru (są w zasięgu moich możliwości finansowych) 3 pompy. Są to:Gree versatiRotenso aquami Mitsubishi ecodan Czy ktoś potrafi obiektywnie ocenić, która z nich jest warta uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.12.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Kwestia koloru , wsio to samo jedynie religi w jednej więcej drugiej mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.12.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Wykres Rotenso masz w tym temacie: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8100156&viewfull=1#post8100156 i w tym samym temacie od połowy szóstej strony wykresy innych pomp, w tym Gree. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 16.12.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Jeśli chodzi o markę, to najbardziej niezawodna i godna polecenia będzie Rotenso, jeśli zależy ci na parametrach, musisz sprawdzić sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 16.12.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Z tych trzech (nie patrząc na ceny) brałbym na 100% Mitsubishi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 16.12.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Z tych trzech (nie patrząc na ceny) brałbym na 100% Mitsubishi. możesz po krótce uzasadnić dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 17.12.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Nie jestem expertem i nie wiem ile w tym marketingu. Budowa i działanie PC i pewnie cześć komponentow sa na zbliźonym poziomie ale spreżarki mitsu. to chyba inny poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 21.12.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 możesz po krótce uzasadnić dlaczego? Przepraszam, że dopiero teraz. Umknął mi temat. Szukałem pompy bardzo długo, czytałem i katalogi i opinie znalezione na forach (ni tylko tym). Poza tym sprawdzałem ich wydajności na stronie Keymark (jeden z certyfikatów): https://www.heatpumpkeymark.com/. Bo to, co sobie producenci wpiszą w katalog to jedno, a rzeczywistwość..wiadomo. Do tego o ile od instalatorów czasem słyszałem narzekania na tą czy inną pompę, o tyle na Mitsu i chyba Daikina nigdy. Mimo iż większość z nich polecała mi firmę na P . Mitsu mają tajemniczy (napiszę tak, bo szczegółów juz nie pamiętam) dotrysk pary, który pozwala im na utrzymanie wydajności w niższych temperaturach bez aż tak znacznego zwiększenia poboru (ale moze ktoś naprostować, bo może coś pomerdałem). Czy wybrałem Mitsu? Nie. Dlaczego? Cena. Wybrałem Atlantica, bo był 10 tys tańszy, a wyszło mi, że mimo lepszej wydajności, Mitsu nie zwróci mi się tak szybko (o ile za mojego zycia) żeby pokryć tą róznicę. Wybrałem więc tańszą opcję, z instalatorem z okolicy, który ma bardzo dobre opinie (weryfikowałem) i z serwisem, który istnieje i odbiera telefony...bo instalator moze zwinąć interes i co wtedy? Ja zadzwoniłem na serwis Atlantcia, odebrali od razu, pogadaliśmy, dowiedziałem się co i jak i co jakby instalator przestał świadczyć usługi. Tyle mogłem zrobic. A jak będzie? życie pokaże. Pompę mam od czwartku wieczorem. Rotenso i Gree. Myślałem, szczególnie o tej pierwszej ale w mojej okolicy nikt mi nie zaproponował. dzwoniłem do ludzi z ich strony a ci...wciskali mi panasa. Ale na pytanie zadane: którą z tych pomp, to brałbym Mitsu jeśli cena nie gra roli, lub (jakimś cudem) jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onlinemaster 21.12.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Szukałem pompy bardzo długo ... to brałbym Mitsu jeśli cena nie gra roli, lub (jakimś cudem) jest podobna. Dzięki za odpowiedź, każde informacje moga się przydać. Myślisz podobnie jak ja, ja prawie zamontowałem sobie tę na P ale tylko dlatego, że są w miarę dobre, no i mam dostęp do cen hurtowych firmy na P, i dostałem naprawdę dobrą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 21.12.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Dzięki za odpowiedź, każde informacje moga się przydać. Myślisz podobnie jak ja, ja prawie zamontowałem sobie tę na P ale tylko dlatego, że są w miarę dobre, no i mam dostęp do cen hurtowych firmy na P, i dostałem naprawdę dobrą cenę No ja ceny na PC miałem w stylu: Mitsu Zubadan 8kW - 42 tys, Panas HP 9kW - 37 tys., rzeczony Atlantic 10kW - 34 tys. Te ceny dotyczą tez przeróbek u mnie w instalacji, takze nie przywiązywałbym się do nich. Ale widać różnice (przeróbki te same niezależnie od pompy). Acha, nie przywiązywałbym się do mocy podanej w nazwie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts