zeusik6 14.12.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Czy ktoś mi powie bo szukam w internecie, a nie mogę się dokopać lub tak jest wytlumaczone, że dalej nie rozumiem. Jeden architekt mówi, ze projekt domu u niego 6500zł, drugi mowi, ze zmieniły się przepisy i projekt domu 6500, geodeta 600, projekt tech-konst 2000zł, projekt branzy sanitarnej projekty przylaczy wod-kan + projekt tech sanitarny 3500zł, projekt techniczny elektryczny 500zl. Razem okolo 13 tys. Czy ktos mi moze powiedziec o co tu chodzi? Przy pozwoleniu na budowe nie potrzebuje projektów technicznych, tak przynajmniej przeczytalem, ale potem przy oddaniu domu do uzytku juz je musze miec, czyli i tak musze wykonywac te projekty wewnatrz domu czy nie? Jestem totalnie pogubiony o co tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Czy ktoś mi powie bo szukam w internecie, a nie mogę się dokopać lub tak jest wytlumaczone, że dalej nie rozumiem. Jeden architekt mówi, ze projekt domu u niego 6500zł, drugi mowi, ze zmieniły się przepisy i projekt domu 6500, geodeta 600, projekt tech-konst 2000zł, projekt branzy sanitarnej projekty przylaczy wod-kan + projekt tech sanitarny 3500zł, projekt techniczny elektryczny 500zl. Razem okolo 13 tys. Cześć, To w jaki sposób zostanie wyszczególniony zakres usługi nie ma większego znaczenia. Liczy się ile i za co płacisz. Zapaliłaby mi się żółta lampka jeśli ktoś zacząłbym mi wyliczać w taki sposób. W moim przypadku zakres usługi architekta obejmował również zaprojektowanie wszystkich instalacji. Warto przy tym porównywać ceny - rozstrzał cen wynosił u mnie 8.000 - 27.000 Przy pozwoleniu na budowe nie potrzebuje projektów technicznych, tak przynajmniej przeczytalem, ale potem przy oddaniu domu do uzytku juz je musze miec, czyli i tak musze wykonywac te projekty wewnatrz domu czy nie? Cześć, Wystarczy zajrzeć do przepisów - prawo budowlane. Art. 33 i 34. We wrześniu lub październiku weszły w życie znowelizowane przepisy pr. budowlanego. Przykładowo obowiązkowe są badania geologiczne. Tak czy inaczej - odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz chciał mieć wodę, kanalizację lub źródło ogrzewania w domu. Jeśli odpowiedź brzmi tak, to sugeruję to załatwić razem z pozwoleniem/zgłoszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 14.12.2021 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Czy architekci ukrywaja fakt, ze istnieje na dalszym etapie cos takiego jak instalacje wewnetrzne i potem inwestor budzi sie z reka w nocniku bo nie moze uzytkowac domu lub kierownik budowy nie odebral tych projektow instalacji w srodku? Bo mam podejrzenia, ze jeden chcial tak to ukryc by wygladlo ze jest tanio "aby do pozwolenia na budowe", a drugi kompleksowo pokazal mi cale koszta zanim zostanie wbita lopata w ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Niektórzy walczą ceną przemilczając / niedopowiadając zakres prac. Niezależnie jaki to etap, warto mieć ustalenia poczynione na piśmie/mailu/sms. Nie zliczę ile razy to się przydało. Unikamy też nieprzyjemnej sytuacji, gdy obie strony uznają się za pokrzywdzone/oszukane. Zapytaj się co wchodzi w zakres usługi architektonicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts