Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY !!! ELEKTRYK? CZY GAZEM ???

Recommended Posts

Elektryka jest tańsza w budowie ale dużo droższa w eksploatacji.

Jak masz gaz przy działce to nawet się nie zastanawiaj tylko podciągaj.

Obecnie koszty ogrzewania wynoszą ok. 13 gr za kWh z gazu a z prądu ok. 24...40 gr za kWh. Nawet jak gaz pójdzie w górę to nie 200 czy 300% tylko dajmy na to 20...30% Więc jeszcze przez wiele lat będziesz miał nizsza cenę. Do tego jeszcze jak zrobisz ogrzewanie w systemie wodnym to bedzie znacznie wyższy komfort użytkowania i zawsze będziesz mógł przejśc na elektryczne.

Pozdrawiam

Jednoznacznej odpowiedzi co lepsze na pewno nie znajdziesz... Musisz dokładnie przemyśleć argumenty i zdecydować co dla Ciebie jest ważniejsze.

My mamy ogrzewanie kominkowe + elektryczne, bo: nie ma gazu z sieci, a ze zbiornika nie jest wiele tańszy niż prąd (u Ciebie ten argument odpada), odpadła nam inwestycja w instalację co i piec, i pomieszczenie na kotłownię - a w naszym projekcie nie było przewidziane. Poza tym mieliśmy w mieszkaniu elektryczne i bardzo nam odpowiadało.

Zaraz na pewno ktoś inny wypisze Ci argumenty za gazem :wink: Poza tym poczytaj sobie trochę wstecz, bo sporo już dyskusji o tym było.

Zależy w jakiej przyszłości.

Może za jakiś czas wynajdą metodę zimnej syntezy termojądrowej i prąd będzie za darmo.

Ale w dniu dzisiejszym gaz jest tańszy.

Przynajmniej na razie.

Ale zawsze moze zmienić się akcyza, czego ofiarami są np. biedacy, którzy wrobili się parę lat temu w palenie olejem opałowym a teraz zaciskają zęby.

W dłuższej perspektywie nic nie wiadomo

w przypadku gazu z sieci niema nad czym się zastanawiać ogrzewanie gazem zawsze będzie tańsze bo odbierasz surowiec i sam zamieniasz go w energię co cię prawie nic nie kosztuje (jednorazowo zakup pieca ) a odbierając prąd płacisz za surowiec np. węgiel i przetworzenie go w energie elektryczną

zaczynam budowe na wiosne , kanadyjczyka , podobno ciepłego itd....

mam gaz przy działce , jednak firma budowlana namawia mnie na elektrykę , sam juz nie wiem co robić ???? co jest tańsze w eksploatacji teraz i w przyszłości ???

pozdrawiam

Przeszukaj forum pod kątem domów szkieletowych - sporo jest o ogrzewaniu. Przy szkielecie faktycznie można zastosować mądrze rozwiązaną elektrykę ale wg mnie współpracującą z kominkiem. A i tak decyzję musisz podjąć sam i będziesz za nią płacił przez dłuuugi czas :D Pozdrawiam.

Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła.

no tak,

miałem ostatnio przyjemność pić herbatę, która była dla mojego zmarzniętego ciała źródłem ciepła.

Była też z "prądem" :lol:

I tu się zgadzamy

Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła.

:wink:

Cz.

Każdy swój rozum ma.

Czepiacie się Jeziera, a trza by trochę wstecz poszperać. Za kilka lat może się okazać, że wszyscy prześmiewcy będą musieli się w duchu z Jezierem przeprosić. Jeden ruch Łukaszenki typu niezapłacona faktura i gazu ziemnego niezaazotowanego niet.

W niektórych krajach Unii, wolny rynek (chłe,chłe, chłe :( ) doprowadził dzięki polityce bynajmniej nie regulacujnej do wyrównania cen nośników, a wtedy to już inna bajka. Jeszcze parę lat temu jakby kto powiedział, że ceny będziemy mieli jak w Unii to bym się przyąłczył do grupowego kopania, a teraz już sam nie wiem.

Wystarczy, żeby nieRząd RP sprzedał (z czegoś ZUS trzeba wypłacać, a akcyzy i VATu za paliwo nie będziemy ścigać i egzekwować, no bo z czego by żyły partie, i to wszystkie bez wyjątku, dbające o dobro tego kraju) PGNiGe np w ręce przychylnego Polakom Rurhgasu (przecież od kilku lat już nas z tym co zimę oswajają podczas imprez narciarskich) i za chwileczkę przeprosimy się z elektryką.

I już nie jest tak prosto bo prądzik ma swoje zalety:

- nic nie kapie,

- akumulować się da,

- taryfy ustalić (pralkę i nie tylko można ustawić na pracę nocną),

- instalacja łatwiejsza i tańsza w ułożeniu,

- kominów nie trzeba (no kominiarze ile taki jeden komin kosztuje :roll: )

- itd...

A jak prądu dłużej nie będzie to i tak gazówkę można sobie włożyć w b. ciemne miejsce.

To, że będzie tania w produkcji to wcale nie oznacza, że będzie tania dla odbiorcy.

Czy koszty energii u odbiorcy w Polsce rosły równomie w porównaniu z kosztami jej wytworzenia iprodukcji? :o

A ile to sieci powstało przy elektryfikacji za friko prawie i będzie się je jeszcze długo użytkować.