mały.majster 14.12.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 zaczynam budowe na wiosne , kanadyjczyka , podobno ciepłego itd....mam gaz przy działce , jednak firma budowlana namawia mnie na elektrykę , sam juz nie wiem co robić ???? co jest tańsze w eksploatacji teraz i w przyszłości ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.12.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Elektryka jest tańsza w budowie ale dużo droższa w eksploatacji. Jak masz gaz przy działce to nawet się nie zastanawiaj tylko podciągaj.Obecnie koszty ogrzewania wynoszą ok. 13 gr za kWh z gazu a z prądu ok. 24...40 gr za kWh. Nawet jak gaz pójdzie w górę to nie 200 czy 300% tylko dajmy na to 20...30% Więc jeszcze przez wiele lat będziesz miał nizsza cenę. Do tego jeszcze jak zrobisz ogrzewanie w systemie wodnym to bedzie znacznie wyższy komfort użytkowania i zawsze będziesz mógł przejśc na elektryczne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 14.12.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Jednoznacznej odpowiedzi co lepsze na pewno nie znajdziesz... Musisz dokładnie przemyśleć argumenty i zdecydować co dla Ciebie jest ważniejsze. My mamy ogrzewanie kominkowe + elektryczne, bo: nie ma gazu z sieci, a ze zbiornika nie jest wiele tańszy niż prąd (u Ciebie ten argument odpada), odpadła nam inwestycja w instalację co i piec, i pomieszczenie na kotłownię - a w naszym projekcie nie było przewidziane. Poza tym mieliśmy w mieszkaniu elektryczne i bardzo nam odpowiadało. Zaraz na pewno ktoś inny wypisze Ci argumenty za gazem Poza tym poczytaj sobie trochę wstecz, bo sporo już dyskusji o tym było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.12.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Zależy w jakiej przyszłości.Może za jakiś czas wynajdą metodę zimnej syntezy termojądrowej i prąd będzie za darmo.Ale w dniu dzisiejszym gaz jest tańszy.Przynajmniej na razie.Ale zawsze moze zmienić się akcyza, czego ofiarami są np. biedacy, którzy wrobili się parę lat temu w palenie olejem opałowym a teraz zaciskają zęby. W dłuższej perspektywie nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 14.12.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 w przypadku gazu z sieci niema nad czym się zastanawiać ogrzewanie gazem zawsze będzie tańsze bo odbierasz surowiec i sam zamieniasz go w energię co cię prawie nic nie kosztuje (jednorazowo zakup pieca ) a odbierając prąd płacisz za surowiec np. węgiel i przetworzenie go w energie elektryczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 14.12.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Moim zdaniem, jesli masz dostep do sieci to gaz. Prad jest znacznie drozszy w eksploatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.12.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 gaz gaz gaz na ulicy .... eee.. tzn. na działce, jak jest na działce to nad czym tu się zastanawiać, podłączać i gazować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 14.12.2004 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 dzieki wszystkim za odpowiedzi i rady !!!! chyba wejde w ogrzewanie gazowe elektryka moze zawsze zostać jakąś alternatywą !!!! moze ewentualnie macie zdanie na temat budownictwa szkieletowego ???? chetnie bym poczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.12.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 wszystkie ssaki ( i nie tylko ) mają budowę szkieletową więc chyba jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.12.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 mały.majster. Elektryczne ogrzewanie jest pod każdym względem lepsze. Ja gdybym miał nawet skrzynkę na działce to rury do domu bym nie podłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 14.12.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 zaczynam budowe na wiosne , kanadyjczyka , podobno ciepłego itd.... mam gaz przy działce , jednak firma budowlana namawia mnie na elektrykę , sam juz nie wiem co robić ???? co jest tańsze w eksploatacji teraz i w przyszłości ??? pozdrawiam Przeszukaj forum pod kątem domów szkieletowych - sporo jest o ogrzewaniu. Przy szkielecie faktycznie można zastosować mądrze rozwiązaną elektrykę ale wg mnie współpracującą z kominkiem. A i tak decyzję musisz podjąć sam i będziesz za nią płacił przez dłuuugi czas Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.12.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Moim zdaniem, jesli masz dostep do sieci to gaz. Prad jest znacznie drozszy w eksploatacji. Pozdrawiam Znaczy, że jak mam mieć z butli (brak perspektyw na gaz z sieci) to lepszy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.12.2004 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.12.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 15.12.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. A dlaczego? Można prosić o rozwinięcie wypowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.12.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. no tak, miałem ostatnio przyjemność pić herbatę, która była dla mojego zmarzniętego ciała źródłem ciepła. Była też z "prądem" I tu się zgadzamy Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Każdy swój rozum ma. Czepiacie się Jeziera, a trza by trochę wstecz poszperać. Za kilka lat może się okazać, że wszyscy prześmiewcy będą musieli się w duchu z Jezierem przeprosić. Jeden ruch Łukaszenki typu niezapłacona faktura i gazu ziemnego niezaazotowanego niet. W niektórych krajach Unii, wolny rynek (chłe,chłe, chłe ) doprowadził dzięki polityce bynajmniej nie regulacujnej do wyrównania cen nośników, a wtedy to już inna bajka. Jeszcze parę lat temu jakby kto powiedział, że ceny będziemy mieli jak w Unii to bym się przyąłczył do grupowego kopania, a teraz już sam nie wiem. Wystarczy, żeby nieRząd RP sprzedał (z czegoś ZUS trzeba wypłacać, a akcyzy i VATu za paliwo nie będziemy ścigać i egzekwować, no bo z czego by żyły partie, i to wszystkie bez wyjątku, dbające o dobro tego kraju) PGNiGe np w ręce przychylnego Polakom Rurhgasu (przecież od kilku lat już nas z tym co zimę oswajają podczas imprez narciarskich) i za chwileczkę przeprosimy się z elektryką. I już nie jest tak prosto bo prądzik ma swoje zalety: - nic nie kapie, - akumulować się da, - taryfy ustalić (pralkę i nie tylko można ustawić na pracę nocną), - instalacja łatwiejsza i tańsza w ułożeniu, - kominów nie trzeba (no kominiarze ile taki jeden komin kosztuje ) - itd... A jak prądu dłużej nie będzie to i tak gazówkę można sobie włożyć w b. ciemne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 ...a we Francyji planują budowę podwodnych elektrowni pływowych. Prawie perpetu mobile, a ponieważ woda jest gęstsza od powietrza 800 razy ( podobno ! ) to i multum taniej energii ELEKTRYCZNEJ dawać będzie ! I to chyba będzie przyszłość energetyki....PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 To, że będzie tania w produkcji to wcale nie oznacza, że będzie tania dla odbiorcy. Czy koszty energii u odbiorcy w Polsce rosły równomie w porównaniu z kosztami jej wytworzenia iprodukcji? A ile to sieci powstało przy elektryfikacji za friko prawie i będzie się je jeszcze długo użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.12.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 kroyena ..stawiasz pytania na które chyba wszyscy znamy odpowiedzi ..ale może kiedyś, kiedy każdy kupi sobie generator prądu oparty na zimnej syntezie to wszystko będziemy wspominać jak zły sen Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts