Bard13 16.12.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Patrząc obiektywnie, ogrzewanie elektryczne na pewno jest lepsze od innego. Patrząc subiektywnie ( z płaszczyzny pieniążków) to raczej trzeba się nastawiać na tanie źródła energii. Jak prąd dramatycznie stanieje i cena będzie bliska 0, to sam z prędkością światła odpruję piec od ściany i zamontuję coś elektrycznego. na razie mam piec na PB i kominek z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 A jak tanie źródła energii przestaną być tanie tylką będą funkcją nadążającą za ceną prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 16.12.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 witam wczoraj zas czytalem o planach rzadu na zwiekszenie akcyzy na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Taa pewnie ten, który se w żyłę dają, albo dla Polic&Puław co by nie upadły, a nie dla robaczków detalicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.12.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Kroyena coś Ty dzisiaj jakoś, takoś sceptycznie nastawiony Idą Święta, prezenty trza kupować i się radować ( chyba z pustego portfela ) ... Pozdro J A możę Cię jaka chandra dopadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.12.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Kochani człek się pyta konkretnie na dzisiaj bo ma rure koło domu a Wy o polityce długofalowej itd. Na dzień dzisiejszy odpowiedź jest jedna jak masz GZ50 koło domu to będzie to najtaniej. Jeśli zaczną bardzo mącić i akcyza wszystkóch równać to kociołek na prąd za tysiaka albo mniej w jeden dzień można obstalować. W druga stronę się już tak nie da. Poza tym przyzwoitego elektrycznego ogrzewania to za parę groszy też się nie zrobi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 16.12.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 do "pradziarzy" zauwazam jeden paradoks w grzaniu pradem - z jednej strony wszyscy mowia o nizszej temperaturze w nocy - lepiej spi sie jak nie jest goraco .... a grzejac pradem najcieplej w domu bedzie okolo 5-7 rano. Czy wasze noce sa gorace ? hyhyhyhyhy pozdro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.12.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 jak nie wiesz czym grzać, to zrób instalację wodną ( podłogówka, kaloryferki, ścienne )na dzisiaj podłącz gaz, bo najtaniej.Za parę lat można zmienić sam kocioł na prąd, pompę cieplną, kolektory czy co tam ... Komina nie musisz budować jak nie chcesz, kup kocioł z zamknietą komorą spalania lub kondensata i przez ścianę rurę puść.A wentylację mechaniczną. Cz. dyskusje merytoryczne miedzy zwolennikami i przeciwnikami prądu doprowadziły do wniosku mniej więcej takiego, że jeżeli dom ma zapotrzebowanie poniżej 6 KW to warto grzać prądem. Jeżeli więcej to raczej gazem. Oczywiście biorąc pod uwagę amortyzację kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.12.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. A dlaczego? Można prosić o rozwinięcie wypowiedzi? W tym zdaniu które napisałem nie ma żadnego haka. Prąd jest najlepszy ale pomimo samych zalet nie jest często wybieranym rozwiązaniem ze względu na cenę. Jest najlepszy ale drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.12.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 kiedyś wydawało mi się, że prąd , jako zbyt drogi, odpada. W instalację co, zbiornik Viessmana i butlę z gazem wrzuciliśmy ze 28 tysięcy, jak nie więcej. Promocyjne tankowanie gazu - 3600. I teraz sobie myślę, że po diabła mi te sterowane co z pogodówką, osobno podłączaną podłogówką etc. Kiedy mi się to zwróci? Mam niejasne przeczucie, że z piecami jest jak z komputerami - kupuje się bajer, który po dwóch latach jest przeżytkiem. I marnuje się pomieszczenie na kotłownię. Teraz, jako mądry Polak po szkodzie, weszłabym w prąd.Tym bardziej , że jeszcze zakupiliśmy sobie Jotula... Ale jeśli sie przeproszę z gazem, to uroczycie to odszczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluski 17.12.2004 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Siemka Ech uff, elektrycy, gazownicy, olejarze, a my sobie drewienkiem grzejemy fakt przy tym trzeba trochę porobić. Przywieźć, pociąć, porąbać. Ale jak zeszła zima (długa nie?) wyszła mi ok 1000zł na ogrzewanie chaty 250m3 (ok. 12mp drewna +własna robota i pomoc obopólna sąsiada-no z kimś czasem trzeba piwko spijaczyć a każdy powód jast dobry dla żony ) Zakup drewna w leśnictwie 54zł/mp przywóz własny (wspólnik bo w busie syf) piwko i praca fizyczna czysty relax = koszty piwka i kotletów zaserwowanych przez małżonkę - nie wolno przesadzać z piwkiem (ważne bo koszty wzrastają). A na poważnie mieszkam na Warmi i ogrzewam dom kominkiem m-ki Jotul typu w tej chwili nie pamiętam ale z tych większych (coś 55 ????) i naprawdę jestem zadowolony. Fakt że jak zabraknie opału to piła siekiera i w las . A co do ciepła w domu to na dzień dzisiejszy (temp na +) to mamy rozszczelnione okna i dwa uchylone bo jest zagorąco. Odnośnie zużycia opału to spaliłem niecałe 2 mp drewna od września (stary warmiński nieocieplony dom, fakt nowe szczelne okna dużo dały) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.12.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 pluski to jeszcze się pochwal dla całokształtu ile ciem ta inwestycja (znaczy kominek i DGP) kosztowała. Co by była pełna jasność pomroczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 17.12.2004 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 no ludziska aż miło czytać co mi tu doradzacie !!! serdeczne dzieki , ale juz sam zgłpiałem, no nie wiem co robić !!!! prądem czy gazem !!!!???? chyba pozostawie to losowi , dom ma być ciepły dodatkowa izolacja gruntu, okna "podobno dobre" Stolarka Wołomin drewniane, sciany o małej przenikalności itd..... ale tak naprawde zobaczymy chyba na przyszłym sezonie grzewczymmmmmmmm !!!!!!!! trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eneduerabe 17.12.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła. A dlaczego? Można prosić o rozwinięcie wypowiedzi? W tym zdaniu które napisałem nie ma żadnego haka. Prąd jest najlepszy ale pomimo samych zalet nie jest często wybieranym rozwiązaniem ze względu na cenę. Jest najlepszy ale drogi. A L E________D L A C Z E G O ? ? ? ? ? Jezier, postaraj się umotywować swoje zdanie, jezeli zabierasz głos, aż głupio mi pouczać tak doświadczonego forumowicza. Co to znaczy , że jest lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.12.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Nie wiem co tutaj wyjaśniać. Będę posiłkował się przykładem.Są dwa domy, które ogrzewane są popularnym wodnym CO (grzejniki, podłogówka). Ale w jednym wodę ogrzewa piec gazowy, a w drugim elektryczny podgrzewacz. W tym przykładzie prąd jest lepszy bo niepotrzebuje doprowadzenia powietrza do spalania ani nie trzeba odprowadzać spalin. Ale prądem można ogrzewać na wiele różnych sposobów często niedostępnych dla gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 17.12.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 mały.majster - popatrz na swój projekt i powiedz, jakie masz zapotrzebowanie na energię grzejną [kW]. Nie możesz pisać że "kanadyjczyk, podobno ciepły" bo nic z tego nie wynika. Jak np. sie okaże że masz parę kW zapotrzebowania, planujesz rekuperację i dodatkowo solara na dachu, to pewnie rzeczywiscie prąd będzie nie tylko najwygodniejszym (najlepszym), jak twierdzi Jezier, <źródłem> ciepła, ale i najtańszym (inwestycyjnie i expolatacyjnie). Jak nie masz podanego zapotzebowania na ciepło - zrób bilans i wylicz sam. pozdr - Krzysiek (GAZowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluski 21.12.2004 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Do Koeryny Niecałe 9000PLN Ale mieszkam w starym warmińskim domu i naprawdę to zdaje egzamin. Dobra wyjaśnię komin centralnie kominek też, tak że rury króciutkie z wyjątkiej jednej i tam jest zimno :cry:i teraz tu siedzę i mam ok.15 stopni (tam gdzie najzimniej stoi komp.) Ale koszty ogrzewania 250m2 domu są bajecznie niskie. Spaliłem w zeszłym sezonie ok. 12 mp drewna(dąb) czysta kalkulacja . Pozdr. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts