Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY !!! ELEKTRYK? CZY GAZEM ???

Recommended Posts

Patrząc obiektywnie, ogrzewanie elektryczne na pewno jest lepsze od innego.

Patrząc subiektywnie ( z płaszczyzny pieniążków) to raczej trzeba się nastawiać na tanie źródła energii.

Jak prąd dramatycznie stanieje i cena będzie bliska 0, to sam z prędkością światła odpruję piec od ściany i zamontuję coś elektrycznego.

na razie mam piec na PB i kominek z płaszczem wodnym

Kochani człek się pyta konkretnie na dzisiaj bo ma rure koło domu a Wy o polityce długofalowej :D itd. Na dzień dzisiejszy odpowiedź jest jedna jak masz GZ50 koło domu to będzie to najtaniej. Jeśli zaczną bardzo mącić i akcyza wszystkóch równać to kociołek na prąd za tysiaka albo mniej w jeden dzień można obstalować. W druga stronę się już tak nie da. Poza tym przyzwoitego elektrycznego ogrzewania to za parę groszy też się nie zrobi.

Pozdrawiam

jak nie wiesz czym grzać,

to zrób instalację wodną ( podłogówka, kaloryferki, ścienne )

na dzisiaj podłącz gaz, bo najtaniej.

Za parę lat można zmienić sam kocioł na prąd, pompę cieplną, kolektory czy co tam ...

Komina nie musisz budować jak nie chcesz, kup kocioł z zamknietą komorą spalania lub kondensata i przez ścianę rurę puść.

A wentylację mechaniczną.

Cz.

dyskusje merytoryczne miedzy zwolennikami i przeciwnikami prądu doprowadziły do wniosku mniej więcej takiego, że jeżeli dom ma zapotrzebowanie poniżej 6 KW to warto grzać prądem. Jeżeli więcej to raczej gazem. Oczywiście biorąc pod uwagę amortyzację kotłowni.

Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła.

A dlaczego? Można prosić o rozwinięcie wypowiedzi?

W tym zdaniu które napisałem nie ma żadnego haka. Prąd jest najlepszy ale pomimo samych zalet nie jest często wybieranym rozwiązaniem ze względu na cenę. Jest najlepszy ale drogi.

kiedyś wydawało mi się, że prąd , jako zbyt drogi, odpada. W instalację co, zbiornik Viessmana i butlę z gazem wrzuciliśmy ze 28 tysięcy, jak nie więcej. Promocyjne tankowanie gazu - 3600.

I teraz sobie myślę, że po diabła mi te sterowane co z pogodówką, osobno podłączaną podłogówką etc. Kiedy mi się to zwróci? Mam niejasne przeczucie, że z piecami jest jak z komputerami - kupuje się bajer, który po dwóch latach jest przeżytkiem. I marnuje się pomieszczenie na kotłownię. Teraz, jako mądry Polak po szkodzie, weszłabym w prąd.

Tym bardziej , że jeszcze zakupiliśmy sobie Jotula...

Ale jeśli sie przeproszę z gazem, to uroczycie to odszczekam.

Siemka

Ech uff, elektrycy, gazownicy, olejarze, a my sobie drewienkiem grzejemy fakt przy tym trzeba trochę porobić. Przywieźć, pociąć, porąbać. Ale jak zeszła zima (długa nie?) wyszła mi ok 1000zł na ogrzewanie chaty 250m3 (ok. 12mp drewna +własna robota i pomoc obopólna sąsiada-no z kimś czasem trzeba piwko spijaczyć a każdy powód jast dobry dla żony :lol: ) Zakup drewna w leśnictwie 54zł/mp przywóz własny (wspólnik :evil: bo w busie syf) piwko i praca fizyczna czysty relax = koszty piwka i kotletów zaserwowanych przez małżonkę - nie wolno przesadzać z piwkiem (ważne bo koszty wzrastają). A na poważnie mieszkam na Warmi i ogrzewam dom kominkiem m-ki Jotul typu w tej chwili nie pamiętam ale z tych większych (coś 55 ????) i naprawdę jestem zadowolony. Fakt że jak zabraknie opału to piła siekiera i w las :D . A co do ciepła w domu to na dzień dzisiejszy (temp na +) to mamy rozszczelnione okna i dwa uchylone bo jest zagorąco. Odnośnie zużycia opału to spaliłem niecałe 2 mp drewna od września (stary warmiński nieocieplony dom, fakt nowe szczelne okna dużo dały)

Pozdr.

no ludziska aż miło czytać co mi tu doradzacie !!! serdeczne dzieki , ale juz sam zgłpiałem, no nie wiem co robić !!!! prądem czy gazem !!!!???? chyba pozostawie to losowi , dom ma być ciepły dodatkowa izolacja gruntu, okna "podobno dobre" Stolarka Wołomin drewniane, sciany o małej przenikalności itd..... ale tak naprawde zobaczymy chyba na przyszłym sezonie grzewczymmmmmmmm !!!!!!!! trzymajcie kciuki

Prąd jest lepszy od każdego innego źródła ciepła.

A dlaczego? Można prosić o rozwinięcie wypowiedzi?

W tym zdaniu które napisałem nie ma żadnego haka. Prąd jest najlepszy ale pomimo samych zalet nie jest często wybieranym rozwiązaniem ze względu na cenę. Jest najlepszy ale drogi.

A L E________D L A C Z E G O ? ? ? ? ?

Jezier, postaraj się umotywować swoje zdanie, jezeli zabierasz głos, aż głupio mi pouczać tak doświadczonego forumowicza. Co to znaczy , że jest lepszy?

Nie wiem co tutaj wyjaśniać. Będę posiłkował się przykładem.

Są dwa domy, które ogrzewane są popularnym wodnym CO (grzejniki, podłogówka). Ale w jednym wodę ogrzewa piec gazowy, a w drugim elektryczny podgrzewacz. W tym przykładzie prąd jest lepszy bo niepotrzebuje doprowadzenia powietrza do spalania ani nie trzeba odprowadzać spalin.

Ale prądem można ogrzewać na wiele różnych sposobów często niedostępnych dla gazu.

mały.majster - popatrz na swój projekt i powiedz, jakie masz zapotrzebowanie na energię

grzejną [kW]. Nie możesz pisać że "kanadyjczyk, podobno ciepły" bo nic z tego nie wynika.

Jak np. sie okaże że masz parę kW zapotrzebowania, planujesz rekuperację i dodatkowo

solara na dachu, to pewnie rzeczywiscie prąd będzie nie tylko najwygodniejszym (najlepszym),

jak twierdzi Jezier, <źródłem> ciepła, ale i najtańszym (inwestycyjnie i expolatacyjnie).

Jak nie masz podanego zapotzebowania na ciepło - zrób bilans i wylicz sam.

pozdr - Krzysiek (GAZowy :))

Do Koeryny

Niecałe 9000PLN Ale mieszkam w starym warmińskim domu i naprawdę to zdaje egzamin. Dobra wyjaśnię komin centralnie kominek też, tak że rury króciutkie z wyjątkiej jednej i tam jest zimno :cry:i teraz tu siedzę i mam ok.15 stopni (tam gdzie najzimniej :evil: stoi komp.) Ale koszty ogrzewania 250m2 domu są bajecznie niskie. Spaliłem w zeszłym sezonie ok. 12 mp drewna(dąb) czysta kalkulacja :D .

Pozdr. Grzegorz