konrad_gom 18.12.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Witam,Pompa to Panasic Aquarea KIT-WC07J3E5-SM 7kW + 3kW grzałka. Taryfa G11. 170m2 powierzchni użytkowej. Jeszcze brak rekuperacji, ale będzie. Wszędzie tylko podłogówka, planowana temperatura w domu to 20-21C. OZC 5,7kW. Tyle co zacząłem przygodę z pompą, na razie testuję ustawienia krzywej i harmonogramu. Proszę o podpowiedzi jak optymalnie ustawić krzywą i kiedy (w jakich godzinach) grzać? Edytowane 18 Grudnia 2021 przez konrad_gom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 18.12.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Czyli dom w budowie - pierwszy rok pójdzie więcej energii, bo dom jeszcze będzie schnął z wilgoci technologicznej. W jakich godzinach grzać? - przecież my nie znamy twoich preferencji temperaturowych, ani tym bardziej preferencji twojej żony Gdy będziesz zmieniał temperatury krzywej pogodowej - to uwzględnij sobie, że płyta betonowa ma swoją bezwładność i temperatura w pomieszczeniach może zacząć wzrastać dopiero po 10-ciu lub 12-stu godzinach od podniesienia temperatury wody w instalacji. Nowy dom to powinien spełniać wytyczne WT2021. Mało informacji o domu i instalacji, myślę że wstępnie można ustawić początek grzania +15*C/+28*C do -20*C/+40*C (powietrze/woda). Wykres oczywiście jest odwrócony, z lewej jest -20*C a z prawej +15*C. Potem obserwować jak wpływa zmiana temp. na dworze, na to jak zmienia się temp. w domu. Może będzie trzeba obniżać temp. wody w tej krzywej, bo może być zbyt ciepło. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 18.12.2021 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Racja, dodałem dane w pierwszym poście. OZC, oczekiwana temp. i to że jest tylko podłogówka wystawcy?Na razie wyłączyłem całkiem grzałkę. Póki co od ponad tygodnia na krzywej 10*C/23*C i -15*C/33*C grzejąc tylko CO tylko w ciągu dnia w godzinach 9-20 bez problemu w środku jest 17-18*C (w domu było już grzane z miesiąc, tak "na pałę" sterownik ustawiony na termostat na 18*C, bez harmonogramu). Pytam o harmonogram, żeby np. nie dopuścić do zbytniego ochłodzenia powrotu (poniżej 18C). W takim razie pozostaje chyba metodą prób i błędów dojść do ustawień. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez konrad_gom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.12.2021 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Póki co od ponad tygodnia na krzywej 10*C/23*C i -15*C/33*C grzejąc tylko CO, - tylko w ciągu dnia w godzinach 9 - 20 bez problemu w środku jest 17-18*C . Podciąg krzywą; 10*C/28*C oraz -15*C/35*C - i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 21.12.2021 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Teraz na zewnątrz jest wg sterownika -9*C. Pompa nie może dogrzać zasilania do 31*C, co wynika z krzywej. Jest 28*C, a w monitorze poboru energii pobór 1,6kW, produkcja waha się między 5,5-6,5kW, sprężarka 63 Hz. Z moich poprzednich obserwacji wynikało, że sprężarka dobijała do 70Hz, moc produkowana przekraczała też 7kW. A teraz jakby pompa nie może wejść wyżej z mocą. Czy to normalne w niższych temperaturach i muszę włączył już grzałkę? Edytowane 21 Grudnia 2021 przez konrad_gom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 25.12.2021 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Mam podobnie ale nie wiem czy nie jestem za mocno przewrazliwiony. Temp w domu odpowiada przy niskiej temp grzania wiec chyba dom dobrze utrzymuje ciepło. Mimo wszystko jestem tak jakoś nie przekonany że dobrze się zachowuje i potrzeba jej czasu a nie wiem też jaki mam zrobić test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts