BobiBudo 18.12.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Jakie macie doświadczenia z zalaniem lub uniknięciem zalania w przypadkach ekstremalnej ulewy? Czy była sytuacja, że kilka centymetrów od ziemi do progu zrobiło albo zrobiłoby różnicę dotyczącą zalania? Mam taką sytuację że jeszcze mogę ukształtować wysokość progu przy domu. Dom raczej nisko posadowiony (miejska w miarę gęsta zabudowa jednorodzinna). Niby w teorii wszystkie poziomy się zgadzają… Ale czasem przychodzi ulewa 20-lecia i… praktyka weryfikuje teorię… Czy ktoś? coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.12.2021 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Wszystko się może zdarzyć. Tutaj nigdy wcześniej ani później nie było takiej sytuacji. Kto miał piwnice, albo garaż to stracił a kto miał nad gruntem 15-20cm miał sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 19.12.2021 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Wszystko się może zdarzyć. Tutaj nigdy wcześniej ani później nie było takiej sytuacji. Kto miał piwnice, albo garaż to stracił a kto miał nad gruntem 15-20cm miał sucho. Dzięki, a wygląda ma miejscowość bez jakichś zagłębień,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.12.2021 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Na wyglądanie to lud wierzy w cuda, że auta jadą same pod górę. Jest to bujda na resorach, lecz stoi tablica, przewodnik opowiada banjaluki a lud łyka jak gęś kluski. Kiedyś przejeżdżałem w takim cudownym miejscu, stoi tłumek i deliberuje, leją wodę , toczą butelkę, jeden obcy kombinuje z autem. Zatrzymałem się, na brudnej szybie narysowałem palcem: linię pionową, po lewej "pozioma" z większym spadkiem, na prawo od pionowej "przedłużenie poziomej" z mniejszym spadkiem. Krótkie pytanie: Rozumiecie? Odpowiedziało dwóch najbystrzejszych: JASNE!!! Kluczyk, odjazd. Więc na oko nic nie oceniaj, bo próba wody może być bolesna. Większy kawałek mapy syt-wys + niwelator+ opinia strażaka, sklepowej & siwych tubylców. Może być w odwrotnej kolejności. Dwa stopnie luzu nad najwyższą woda stuletnią, to minimum rozsądne. Nie chcesz stopni to zrób pochylnię, na kilku metrach 25-30cm nie zauważysz. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Bertha Dwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobiBudo 21.12.2021 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Najstarszy tubylec odpytany to 75+. Mapa syt-wys niby sprzyja bo ew. potok ulewy płynie ulicą (20 cm różnicy poziomów na każde 20 m długości ulicy) równolegle do domu raczej ode mnie. Większy kawałek mapy syt-wys + niwelator+ opinia strażaka, sklepowej & siwych tubylców. Święte słowa, wszystko odhaczone wcześniej. Dodałem jeszcze pytanie tu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts