bogdans1 18.12.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Zamierzam zająć się elewacją domu po dziadkach - z zewnątrz jest drewniany. Nie chciałbym iść w drewno, bo to wiąże się z cyklicznym malowaniem, a to dodatkowe koszty.Chyba najtaniej byłoby zrobić elewację ze styropianu i tynku, ale czytałem, że w w drewnianym domu tak się nie robi. Możecie podpowiedzieć jak co proponujecie, żeby koszt nie był zabójczy? Pewnie wełna (ale jaka?) i tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 18.12.2021 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Jeśli nie zależy Ci na zachowaniu drewnianej izolacji to jak najbardziej styro i tynk będzie najlepszym rozwiązaniem na izolację zewnętrzną. Możesz zrobić z tego domu nawet termos czyli od góry na stropie też wpakowac szczelny materiał izolacyjny, ale warunkiem jest zapewnienie poprawnej wentylacji, która zapewni odpowiedni poziom wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.12.2021 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Zwróć uwagę by efektem ocieplenia nie pojawił się problem zawilgocenia konstrukcji. Nie mam w tym doświadczenia, ale bym się zastanowił nad izolacją paroprzepuszczalną typu wełna.WM też , ale to już powinien być standard dla szczelnych budynków. Inaczej ryzyko zagrzybienia ,dyskomfortu to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdans1 19.12.2021 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Dzięki za Wasze uwagi - właśnie też tak doczytałem, że bez wentylacji to zaraz będzie duża wilgoć (a to starty dom i raczej używany tylko sezonowo) więc styropian mi się średnio podoba, chociaż znaleziona ekipa mówi że będzie idealny A macie doświadczenie ile drożej wyjdzie ocieplenie wełną i jaką polecacie? Ze względu na dach to i tak nie wejdzie u mnie więcej niż 15cm i tak na prawdę głównie zależy mi na "wizualnym" efekcie, żeby odciążyć narażone na czynniki atmosferyczne obecne deski i je ładnie zakryć. Domek używany w lecie więc nie musi być aż taki ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts