Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sposób na tanie ocieplenie/elewację domu drewnianego?

bogdans1

Recommended Posts

Zamierzam zająć się elewacją domu po dziadkach - z zewnątrz jest drewniany.

Nie chciałbym iść w drewno, bo to wiąże się z cyklicznym malowaniem, a to dodatkowe koszty.

Chyba najtaniej byłoby zrobić elewację ze styropianu i tynku, ale czytałem, że w w drewnianym domu tak się nie robi.

Możecie podpowiedzieć jak co proponujecie, żeby koszt nie był zabójczy? Pewnie wełna (ale jaka?) i tynk?

Jeśli nie zależy Ci na zachowaniu drewnianej izolacji to jak najbardziej styro i tynk będzie najlepszym rozwiązaniem na izolację zewnętrzną.

Możesz zrobić z tego domu nawet termos czyli od góry na stropie też wpakowac szczelny materiał izolacyjny, ale warunkiem jest zapewnienie poprawnej wentylacji, która zapewni odpowiedni poziom wilgotności w domu.

Zwróć uwagę by efektem ocieplenia nie pojawił się problem zawilgocenia konstrukcji.

Nie mam w tym doświadczenia, ale bym się zastanowił nad izolacją paroprzepuszczalną typu wełna.WM też , ale to już powinien być standard dla szczelnych budynków. Inaczej ryzyko zagrzybienia ,dyskomfortu to tylko kwestia czasu.

Dzięki za Wasze uwagi - właśnie też tak doczytałem, że bez wentylacji to zaraz będzie duża wilgoć (a to starty dom i raczej używany tylko sezonowo) więc styropian mi się średnio podoba, chociaż znaleziona ekipa mówi że będzie idealny :(

A macie doświadczenie ile drożej wyjdzie ocieplenie wełną i jaką polecacie? Ze względu na dach to i tak nie wejdzie u mnie więcej niż 15cm i tak na prawdę głównie zależy mi na "wizualnym" efekcie, żeby odciążyć narażone na czynniki atmosferyczne obecne deski i je ładnie zakryć. Domek używany w lecie więc nie musi być aż taki ciepły.