Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominowy a krzywy komin

Recommended Posts

Witam zamontowałem sobie w poniemieckim domu który remontuje kocioł na pellet lecz niestety zaczeły się pojawiać wykwity na kominie na piętrze które jeszcze nie jestr użytkowane i grzane! Chciałbym zamontować wkład z kwasówki 1mm lecz w 1 miejscu komin jest krzywy co widac na zdięciu i nie wiem czy da radę taki wkład zamontować czy ktoś ma może jakieś doświadczenie w tym temacie?d378de53f04fe.jpg.html

Witam zamontowałem sobie w poniemieckim domu który remontuje kocioł na pellet lecz niestety zaczeły się pojawiać wykwity na kominie na piętrze które jeszcze nie jestr użytkowane i grzane! Chciałbym zamontować wkład z kwasówki 1mm lecz w 1 miejscu komin jest krzywy co widac na zdięciu i nie wiem czy da radę taki wkład zamontować czy ktoś ma może jakieś doświadczenie w tym temacie?d378de53f04fe.jpg.html

Jest takie coś jak frezowanie komina. Musiałbyś zamówić taką usługę, wtedy po frezowaniu spokojnie wkład wejdzie.

Wkład kominowy będę wkładał od dołu w piwnicy resztę już od wyprutego komina.Dojdzie wkład to ruszę z robotą! Myślę że za kilka lat już problemu nie będzie bo mam w planach pompę ciepła!

Wkład z tego wiem to włada się od góry, jedynie przy króćcu do pieca aby wstawić trójnik trzeba trochę rozkuć. Nie wiem czy id dołu dasz radę wcisnąć wkład.

• 2 weeks później...
Myślałem żeby po prostu wykuć w miejscu zgięcia i zastosować kolanko skrętne co wy na to?
Bardzo dobry pomysł, oczywiście dla kogoś kto może sobie pozwolić na kucie. Do peletu wystarczy stal 0,5-0,6 mm. Tańsza, bardziej elastyczna...Są nawet rury ze specjalnej stali grubości 0,2 mm....Oczywiście montaż od dołu, to najmądrzejsza technologia.